728x90: Bol Ad
Shopping

Beste 3D-printers 2019; de keuze van de redactie

Door - - Prijs-update: 07 december 2023 -

Als je op zoek bent naar een 3D-printer dan is dat vandaag de dag een hele uitdaging. De keuze is inmiddels enorm en je krijgt te maken met heel wat verschillende technieken, kwaliteiten en mogelijkheden. Ga daar als relatieve leek maar eens aan staan...

3D-printers worden steeds beter, goedkoper en toegankelijker voor het grote publiek. En waar dat in het verleden was weggelegd voor een paar techniek-georiënteerde enthousiastelingen, komt het printen van 3D-modellen nu meer en meer binnen bereik van steeds grotere groepen mensen. Daar komt bij dat met het verbeteren van de techniek en de toename aan soorten printmateriaal (je kunt nu bijvoorbeeld al glas printen), er ook steeds meer leuke, mooie en zeker ook zinvolle toepassingen zijn om 3D-printen bij in te zetten.

Blijft de vraag met welke 3D-printer je het beste aan de slag kunt gaan? Om je een beetje op weg te helpen presenteren wij hieronder onze top vier van 3D-printers die op dit moment overal verkrijgbaar zijn.

Voorwaarden
Vooraf hebben we een aantal voorwaarden bepaald waar we binnen willen blijven. Zo vinden wij het heel belangrijk dat een printer direct te gebruiken is en niet eerst zelf in elkaar gezet en afgesteld hoeft te worden. Op basis daarvan laten we alle zelfbouw-modellen in onze keuze buiten beschouwing. En ook op het gebied van prijzen stellen we wat aanvullende eisen: alleen 3D-printers met een prijs van minder dan € 5.000,- worden in de keuze meegenomen; echt kostbare professionele 3D-printers vallen dus sowieso buiten de boot.

Criteria
De belangrijkste punten die we in onze beoordeling mee hebben genomen zijn print-afmeting, resolutie/laagdikte, verwarmd printbed, aantal printerkoppen (extruders) en ten slotte bouwkwaliteit. Uiteraard hebben we ook rekening gehouden met andere eigenschappen van de printers, maar ook al betreft het daarbij vaak leuke features, ze zijn beduidend minder essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een camera op het bouw-platform of app op je telefoon om via de 'cloud' te kunnen printen. Tenslotte hebben we gekeken naar wat deskundigen uit binnen- en buitenland van de printers vinden door hun reviews te bestuderen.

In 2017 hebben bijna alle bekende leveranciers nieuwe modellen op de markt gebracht. Uiteraard zijn deze zo veel mogelijk meegenomen bij het maken van onze keuze. We vermelden voor onze Top 4 per printer de belangrijkste specificaties en een aantal plus- en minpunten. Voor een volledig specificatie-overzicht van de printer verwijzen we je graag door naar de afzonderlijke productpagina's op onze website. Klik daarvoor op de link onderaan iedere printerbeschrijving.

Genoeg vooraf; tijd voor de hoofdrolspelers in onze verkiezing van de beste consumenten 3D-printers van 2018 en 2019:

Ultimaker 3 (Extended)

In september 2016 heeft het Nederlandse Ultimaker twee nieuwe 3D-printers op de markt gebracht; de Ultimaker 3 en de Ultimaker 3 Extended. Deze zijn technisch gelijk aan elkaar, maar de Extended-versie is groter en biedt een ruimer groter bouwvolume van 215 x 215 x 300 mm in plaats van de 215 x215 x 200 mm van de 'normale' Ultimaker 3. Ultimaker ‘s nieuwe printers kunnen printen met een laagdikte van 20 micro, waarmee ze in de absolute top zitten qua 3D-printresolutie.

De Ultimaker 3 heeft een dubbele printerkop en samen met het in water oplosbare PVA-ondersteuningsmateriaal wordt het aantal mogelijkheden hierdoor aanzienlijk vergroot. Ook qua connectiviteit zit het wel snor op de Ultimaker 3: de printer is te benaderen via USB, WIFI en ook nog Ethernet. Belangrijk tenslotte is het een open filament-systeem van Ultimaker waardoor het aantal bruikbare printmaterialen (naast de Ultimaker-printmaterialen ook die van andere merken) aanzienlijk wordt uitgebreid. Het verwarmde printbed tenslotte zorgt er voor dat ook krimpgevoelige printmaterialen zoals ABS, te printen zijn.

  • Prijs: ongeveer € 3.600,-
  • Link: kijk op onze Ultimaker 3-productpagina voor alle specificaties, meer informatie, afbeeldingen en filmpjes.

MakerBot Replicator+

De Amerikaanse MakerBot Replicator-serie is waarschijnlijk wel één van de bekendste 3D-printers op de markt. En nog In oktober bracht MakerBot de nieuwe al weer zesde generatie Replicators op de markt; de Replicator+.

De Replicator+ is een degelijk gebouwde single extruder 3D-printer die er werkelijk prachtig uit ziet en daarmee een aanwinst kan zijn voor ieder bureau, werkblad of klaslokaal. De printer heeft een bouwvolume van 295 x 195 x 165 mm en een resolutie van 100 micron. Dat is gemiddeld in de markt, maar wel de slechtste resoluties van de vier printers in deze lijst.

Deze nieuwste 3D-printer van MakerBot beschikt over een flexibel printbed waardoor je je prints eenvoudig kan verwijderen. De combinatie van het ontbreken van het verwarmde printbed en het gesloten filament systeem dat Makerbot hanteert, beperkt de mogelijkheden echter wel aanzienlijk.

De Replicator+ heeft tenslotte een paar andere leuke features die je nu nog slechts bij weinig andere 3D-printers tegenkomt, maar die in de toekomst zeker in vele modellen terug te vinden zullen zijn. Zo kun je de Replicator+ aansturen via de 'cloud' en een app op je telefoon. Tevens is er een camera ingebouwd, zodat je niet in de buurt van de printer hoeft te blijven om te zien hoe het printen gaat.

  • Prijs: ongeveer € 3.000,- en daarmee de goedkoopste in deze lijst
  • Link: kijk op onze MakerBot Replicator+-productpagina voor alle specificaties, meer informatie, afbeeldingen en filmpjes.

Formlabs Form 2

De Formlabs Form 2 is de enige 3D-printer in onze Top 4 op werkt basis van de Stereolithografie (SLA)-printtechniek. Waar de meeste desktop 3D-printers gebruik maken van de Fused Deposition Modeling (FDM) printtechniek, waarbij een object wordt opgebouwd door laagjes gesmolten thermisch plasticdraad op elkaar te stapelen, maakt SLA gebruik van vloeibaar hars dat laag voor laag gestold wordt door een laser.

SLA geeft doorgaans een betere resolutie en oppervlaktekwaliteit dan FDM en met een printkwaliteit van 25 micron staat de Form 2 naast de Ultimaker 3 aan de absolute top.

De Form 2 heeft een 40% groter bouwvolume (145x145x175mm) dan zijn voorganger, maar dat is nog altijd wel kleiner dan zijn concurrenten in deze lijst.

  • Prijs: ongeveer € 4.000,-
  • Link: kijk op onze Formlabs Form 2-productpagina voor alle specificaties, meer informatie, afbeeldingen en filmpjes.

Zortrax M300

De Zortrax M300 is een zeer degelijk gebouwde single extruder 3D-printer met een verwarmd printbed. De M300 heeft een maximaal bouwvolume van 300 x 300 x 300 mm; de grootste van de vier printers in dit overzicht.

Zortrax maakt gebruik van een gesloten filament systeem, waarbij het gebruik van filamenten van derden dus helaas niet mogelijk zijn. Het bedrijf blinkt daarentegen echter wel uit in de voortdurende ontwikkeling van steeds weer nieuwe soorten filament en heeft inmiddels vele materialen beschikbaar met elk een eigen toepassingsgebied.

De Zortrax M300 print met een laagdikte van 90 micron; redelijk gemiddeld in de markt, maar natuurlijk in schril contrast met de 20 micron van de Ultimaker 3.

  • Prijs: ongeveer € 3.800,-
  • Link: kijk op onze Zortrax M300-productpagina voor alle specificaties, meer informatie, afbeeldingen en filmpjes.

Conclusie

Vooropgesteld: wij zijn eigenlijk gecharmeerd van alle vier de hierboven besproken 3D-printers. Maar als we er zelf één zouden gaan kopen, dan werd dit toch de Ultimaker 3. Want hoewel de SLA-printtechniek van de Formlabs Form 2 ons erg aanspreekt, geeft de enorm hoge resolutie, de uitmuntende printkwaliteit en het grotere bouwvolume van de Ultimaker 3 toch de doorslag bij onze keuze.

Voor de volledige specificaties en prijsvergelijk van de Ultimaker 3:

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen