728x90: Bol Ad
Uitleg

Nieuw EU-energielabel voor wasmachines. Geheel vernieuwd

Door site-redactie - Prijs-update: 07 december 2022 -

Wat betekent het nieuwe energielabel?

Vanaf maart 2021 is het voeren van een nieuw energielabel verplicht als een fabrikant of importeur wasmachines wil verkopen in de Europese Unie. Het doel is om producten binnen dezelfde categorie een stuk beter te kunnen vergelijken als het gaat om prestaties en verbruik. In eerste instantie gelden de nieuwe energielabels voor vier productgroepen, maar het nieuwe energielabel zal in enkele jaar voor alle productgroepen gaan gelden. Wasmachines worden geregistreerd in de Europese productendatabank voor energie-etikettering (EPREL), en de labels bevatten meer en duidelijkere informatie. In dit artikel vertellen we je wat er gewijzigd is, waar je op moet letten en wat het voor jou betekent. Voor meer informatie over wasmachines, lees ook ons artikelen over hotfill-wasmachines of tips tegen stinkend wasgoed.

Wasmachine energielabel in beeld

Over de hele wereld groeit de vraag naar producten die minder energie en vooral natuurlijke hulpbronnen verbruiken en dus een stuk duurzamer zijn. Hieronder laten we je het verschil zien tussen de oude en het nieuwe energielabel en geven we uitleg over de verschillende iconen zodat je wasmachines eenvoudig onderling kan vergelijken op basis van prestatie en verbruik.Een doeltreffend middel om de milieuprestaties van producten te verbeteren


Wasmachine energielabel iconen

Doordat wasmachines steeds energie-efficiënter zijn geworden en het verschil tussen A++ en A+++ een stuk minder duidelijk is voor de consument, gaan we over naar een eenvoudigere schaal A tot en met G. Een product met energielabel A+++ kan bijvoorbeeld na de aanpassing van de schaal het energielabel B krijgen zonder dat het energieverbruik ervan veranderd is. De klasse A zal aanvankelijk leeg zijn om ruimte te laten voor nog te ontwikkelen energie-efficiëntere modellen. Daardoor wordt voor de consument het verschil tussen de meest energie-efficiënte producten steeds duidelijker. De fabrikanten worden zo gestimuleerd door te gaan met onderzoek en innovatie op het gebied van energiezuinige technologie. Hieronder geven we meer context aan de nieuwe iconen.

Vulgewicht

Met het vulgewicht wordt bij een wasmachine of wasdroger aangegeven hoeveel kilogram wasgoed in de trommel past. Met een gemiddeld huishouden van 3-4 personen heb je in principe een vulgewicht nodig van 8 kilogram. Voor 5 personen of meer adviseren wij een vulgewicht van 9 kilogram. Spaar je je wasgoed vaak op of was je bijvoorbeeld veel beddengoed? Neem dan een kilogram meer, zodat je altijd genoeg ruimte hebt.

Programmaduur

Met de programmaduur wordt bedoeld hoelang een volle trommel wasgoed doet over het Eco 40-60 programma. Dit is een verplicht programma dat alle wasmachines tegenwoordig hebben.

Waterverbruik

Voor een wasmachine en vaatwasser kun je nu ook zien hoeveel water het apparaat per wasbeurt gebruikt.

Centrifugeresultaat

Een wasmachine centrifugeert het wasgoed aan het einde van het programma. Door het centrifugeren hoeft je wasgoed minder lang te drogen. Als je apparaat bij Centrifugeresultaat klasse A heeft, dan komt je was het droogst uit de trommel. Over het algemeen geldt dat een wasmachine met een hoog toerental het best centrifugeert. Met een toerental van 1600 is het centrifugeresultaat het best.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau geeft aan hoeveel decibel het apparaat maximaal maakt. Een wasmachine maakt bijvoorbeeld het meeste geluid tijdens het centrifugeren. Hoe minder decibel, hoe stiller het apparaat is.


Nieuwe schaal met andere klassen

De elektrische apparaten zijn opnieuw ingeschaald. Op het oude energielabel was een A+++ de hoogste klasse. Veel producten kregen al de hoogste schaal en bij wasmachines en wasdrogers was de hoogste schaal zelfs niet langer voldoende. Men moest aangeven hoeveel procent het beter was dan de hoogste schaal A+++. Bij wasmachines kon je regelmatig lezen A+++ -30%. Dit hield in dat de wasmachine 30% zuiniger was dan de zuinigste schaal A+++. De schalen met de plusjes zullen verdwijnen en de nieuwe schaal loopt van A tot G. Voorlopig zal de zuinigste klasse A leeg blijven. Producten die vroeger een A+++ -30% hadden komen nu dus niet hoger dan klasse B.

QR-code op het energielabel

Op het nieuwe energielabel staat een QR-code, waarmee je gedetailleerde informatie over het product vinden. QR staat voor “Quick Response” (Snelle reactie) en wanneer ze worden gescand worden heb je snel en eenvoudige toegang te krijgen tot informatie. De meeste smartphones hebben ingebouwde QR-scanners in hun camera's ingebouwd. Ga simpelweg naar de camera op je mobiel, richt op de QR-code en er wordt gevraagd of je een website wilt openen.

Wat betekend een nieuw energielabel voor mij?

Met de nieuwe energielabels kun je makkelijker en beter apparaten vergelijken. Helaas is het niet mogelijk om het oude energielabel van een apparaat te vergelijken met een nieuw energielabel. Het is niet zo dat een oud energielabel met A+++ automatisch een B klasse krijgt op het nieuwe label. Schrik niet als je zuinige A+++ apparaat, dat je recent hebt gekocht, op een nieuw label slechts een D krijgt. Het product is niet opeens minder energiezuinig. Op het nieuwe energielabel wordt het energieverbruik strenger beoordeeld en komt in een lagere energieklasse. Daarnaast is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast.

Met bindende minimumnormen wordt slecht presterende producten geweerd van de consumentenmarkt, wat een flinke bijdrage levert aan de energie- en de groene klimaatdoelstellingen van de EU.


Dit artikel is met alle zorg samengesteld en bedoeld om je verder te helpen en meer inzicht te geven in de wereld van energielabels. Voor meer informatie raadpleeg dan de website van de fabrikant of de EU-regels voor energielabels.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen