728x90: Wehkamp Ad
Uitleg

Wasmachine toerental. Waarom is het belangrijk voor je portemonnee?

Door site-redactie - Prijs-update: 07 december 2022 -

Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt zijn er veel eigenschappen waar je rekening mee moet houden. In de winkel of op een website staat vaak een hele lijst met specificaties. Het toerental is een belangrijke specificatie bij het uitzoeken van een wasmachine. Het toerental van een wasmachine geeft de kracht aan van de wasmachinemotor en hoe snel de wasmachine kan centrifugeren. Een wasmachine kan een toerental hebben van 1200 toeren tot 1800 toeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de wasmachine komt. Een wasmachine met een hoog toerental is niet per se beter dat een wasmachine met een lager toerental. Hieronder leggen we je precies uit hoe het zit. Wil je direct een goede wasmachine uitzoeken? Voor meer informatie over wasmachines, lees ook onze artikelen over wassen met stoom, de beste wasmachines en de beste manier om je wasmachine te onderhouden.

Aantal toeren per minuut

Een wasmachine heeft een aantal toerental per minuut. In de specificatielijst van de wasmachine wordt dit aangegeven met 'tpm' (toeren per minuut) of de Engelse term 'rpm' (rounds per minute). De meeste wasmachine hebben een toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut, maar er zijn nu ook al wasmachines met 1800 toeren per minuut. Eigenlijk geeft het toerental het aantal rondjes per minuut weer. Het toerental zegt dus hoeveel omwentelingen de trommel per minuut maakt, tijdens het centrifugeren. Een andere manier om ernaar te kijken is de draaisnelheid van de motor. Hoe hoger het toerental is, hoe sneller de trommel draait. En hoe sneller de trommel draait, hoe droger de was uit de wasmachine komt.


Verschillen in toerental

Hieronder leggen we uit wat de verschillen in toerental zijn.

1200 toeren wasmachine

Tegenwoordig is het 1200 toeren het laagste toerental op de markt. Minder toeren betekent niet automatisch een minder goede wasmachine, maar het is wel zo dat een wasmachine met 1200 toeren, een minder krachtige motor heeft en daarom komt de was minder droog uit je wasmachine. Meestal zijn 1200 toeren wasmachines goedkoper dan wasmachines met een hoger toerental.

Met 1200 toeren komt het wasgoed, na een wasbeurt, redelijk droog uit de wasmachine. De was heeft een restvochtpercentage van ongeveer 52%. Omdat er, na het centrifugeren, meer restvocht in het wasgoed blijft zitten, zul je de was lager moeten laten drogen. Dit kan in de wasdroger of gewoon aan de lijn. Een groot voordeel van een laag toerental is, dat het beter is voor jouw kleding. Een wasmachine met 1200 toeren zorgt namelijk voor aanzienlijk minder slijtage aan je kleding. We zien wel dat winkels steeds minder wasmachines verkopen met 1200 toeren.

1400 toeren wasmachine

Een wasmachine met 1400 toeren wordt gezien als de gemiddelde wasmachine, met een restvochtpercentage van 50%. Je wasgoed komt droger uit de wasautomaat dan een wasmachine met 1200 toeren. Je kleding is nog niet droog en zult het moeten drogen in de droger of de waslijn. De slijtage van je wasgoed is iets meer dan bij een wasmachine met 1200 toeren per minuut.

1600 toeren wasmachine

Tot voor kort was 1600 toeren het hoogste aantal omwentelingen per minuut dat een wasmachine kan maken. Wasmachines met 1600 toeren beschikken over een sterke motor. De sterkte motor zorgt voor veel omwentelingen per minuut, waardoor je was erg droog uit de wasmachine komt. Hierdoor heb je bijna geen wasdroger meer nodig, want je kunt het wasgoed gewoon even laten drogen aan de waslijn. Een hoog toerental van 1600 toeren is zeer geschikt voor beddengoed en handdoeken. Een wasmachine met 1600 toeren per minuut heeft een restvochtpercentage van slechts 44%. Dit lage restvochtpercentage is aanzienlijk minder dan machines met een lager toerental. Het grootste nadeel, van een wasmachine met een hoog toerental, is dat de kleding sneller kans heeft om te slijten. Vaak hebben wasmachines met een hoger vulgewicht een hoger toerental.

1800 toeren wasmachine

Kortgeleden zijn de eerste wasmachines met 1800 toeren op de markt gekomen. Dit zijn er nog slechts een paar, maar de verwachting is wel dat deze trend zich doorzet. De komende jaren zullen er steeds meer wasmachines met 1800 toeren op de markt komen. Als jij op zoek bent naar de krachtigste motor, met de meeste omwentelingen per minuut. Dan adviseren wij de 1800 toeren wasmachine. Je wasgoed komt bijna droog uit de wasmachine.

Variabel toerental

Bij de meeste wasmachines, met een hoog toerental, kun je handmatig het toerental verlagen. Zo kun je een wasmachine met 1600 toeren ook laten draaien op 1400 toeren. Dit is vooral verstandig voor delicate stoffen. Op deze manier blijft je kleding langer mooi. Als de wasmachine een speciaal programma heeft voor delicate kleding, dan wordt automatisch het toerental verlaagd.


Welk toerental is voor mij het best?

Het is belangrijk dat je het toerental van je nieuwe wasmachine afstemt op jouw gezinssituatie. Heb je een klein huishouden met minder was, en vind je het niet zo erg om iets langer te wachten? Kies dan voor een 1400 toeren wasmachine. Deze zijn beter voor je wasgoed en vaak een stuk goedkoper dan de 1600 toeren machines. Heb je een groter huishouden, geen wasdroger of gewoon minder geduld? Dan adviseren wij te gaan voor een 1600 toeren wasmachine. Je wasgoed is dan sneller droog.

Droog je aan de lijn of in de wasdroger?

Droog je het wasgoed binnen aan de lijn, dan adviseren wij een wasmachine met een hoger toerental. Hoe meer toeren, hoe droger het wasgoed wordt en hoe korter deze binnen aan de waslijn hoeft te hangen. Wasgoed droogt binnen minder snel dan buiten aan de waslijn. Droog je buiten, dan kun je kiezen voor een lager toerental als je het niet erg vindt dat je wasgoed wat langer aan de lijn hangt.

Wanneer je gebruik maakt van een wasdroger, dan adviseren we te kiezen voor een wasmachine met een centrifugesnelheid van tenminste 1400 toeren per minuut (tpm). Hoe droger de kleding uit de wasmachine komt, hoe korter de wasdroger hoeft te draaien. Hierdoor bespaar je energiekosten en is weer goed voor je portemonnee.


Veel gestelde vragen over wasmachine toerental

Wat is beter 1400 of 1600 toeren?

1600 toeren is niet altijd beter dan 1400 toeren. Het restvochtpercentage bij 1400 is 50% en bij 1600 toeren is dit 44%. Het wasgoed is met 1600 toeren droger dan bij 1400, maar het grootste nadeel bij hogere toeren is dat dit de kans op beschadiging van je kleding groter wordt. Kies voor 1600 toeren om beddengoed en handdoelen zo droog mogelijk te krijgen. Kies voor 1400 toeren wanneer je delicate kleding, zoals lingerie of ondergoed, gaat wassen.

Wat is een normaal toerental wasmachine?

Het toerental van een wasmachine kan variëren van 1200 tot 1800 toeren per minuut. Het gangbaarst zijn wasmachines met een toerental van 1400 en 1600 toeren. 1400 toeren is op dit moment het gemiddelde toerental, maar wij zien een verschuiving naar 1600 toeren. Een hoger toerental zorgt voor een drogere was, maar zijn vaak duurder in de aanschaf.

Is 1400 toeren genoeg voor wasmachine?

Dit hangt af van je leefsituatie. Droog je de was buiten aan de lijn, dan is een wasmachine met 1400 toeren prima! Droog je binnen aan de lijn of gebruik je een wasdroger, dan adviseren wij een wasmachine met 1600 toeren. Binnen droogt de was minder goed aan de lijn. Hoe korter de was in de droger hoeft hoe minder energie dit kost.

Wasmachine toerental video

Hieronder een uitleg-video over het wasmachine toerental.


Populaire video voor artikel: Wasmachine toerental. Waarom is het belangrijk voor je portemonnee?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen