728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Hoe werkt een wasmachine waterslot en wat is het?

Door - - Prijs-update: 27 april 2024 -

Een wasmachinekraan staat altijd open en zorgt voor 600 liter per uur wat uit de kraan komt. Er is dus altijd een kans dat er bij een storing, het water niet de wasmachine in gaat, maar op je vloer terecht komt. Een waterslot (ook wel aquastop genoemd) schroef je als een los apparaat (rond de 30 euro) op je wasmachinekraan en je voorkomt daarmee, binnen een paar minuten, ernstige waterschade aan de woning als het mis gaat. Een waterslot kan dus lekkages voorkomen door zichzelf af te sluiten als het merkt dat er te veel water door het slot stroomt. Naast een waterslot zijn er ook andere manieren om een wasmachine tegen wateroverlast te beschermen, zoals een ingebouwde slangbeveiliging, overloopbeveiliging of bodemsensoren. Bekijk ook ons artikel top 10 wasmachine waarin we de beste wasmachines op een rijtje zetten of bekijk ook ons artikel wat gaat over heb ik deze extra wasmachine functies wel nodig? en meer over dit onderwerp wasmachine aansluiten? Zo doe je dat!.

Werking waterslot

Een waterslot is een apparaat die je op de wasmachinekraan schroeft en zichzelf kan afsluiten als het detecteert dat er teveel water door het slot stroomt. Een waterslot bij de wasmachinekraan zorgt er dus voor dat er per keer maar een beperkt aantal liter water uit de kraan kan stromen. Als er een lekkage ontstaat, sluit het waterslot de watertoevoer snel af en is de kans op wateroverlast aanzienlijk verkleind. Dit is een van de manieren waarop je wasmachine beschermd is tegen wateroverlast. Een waterslot wordt ook wel een aquastop genoemd.

Ingebouwde waterbeveiliging

Een wasmachine is een apparaat dat we dagelijks gebruiken en we verwachten dat het ons een veilige en betrouwbare wasservice levert. Maar wat gebeurt er als er iets fout gaat met de watertoevoer? Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten ingebouwde waterbeveiliging in wasmachines, die ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen lekkages. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.

Slangbeveiliging

Een slangbeveiliging is een speciale aanvoerslang voor het water waar het waterslot bovenin de slang is verwerkt. Het is dubbelwandig, zodat als er een scheurtje in de binnenste slang zit, de buitenste slang het water opvangt en de watertoevoer stopt. Veel wasmachines worden geleverd met een aanvoerslang met waterslot en slangbeveiliging, maar als die van jou dat niet heeft, kun je deze ook los bestellen.

Overloopbeveiliging

Een overloopbeveiliging is een sensor in de wasmachine-trommel die ervoor zorgt dat er bij een storing, de trommel niet over kan stromen met water. Als er te veel water in de trommel staat, wordt het overtollige water simpelweg door de machine weggepompt. Deze beveiliging is te vinden in de meeste moderne wasmachines.

Bodemsensoren

Een wasmachines met een bodemsensor is voorzien van sensoren aan de onderkant van de machine die eventuele lekkages kan detecteren. Wasmachines met bodemsensor hebben altijd een lekbak waarin lekkend water wordt opgevangen. Als er water in de lekbak komt, wordt dit geregistreerd door de sensor en wordt de wasmachine direct uitgezet. Bij sommige wasmachines wordt daarbij ook automatisch de wateraanvoer afgesloten.

Wat is een waterslot? Uit een kraan komt gemiddeld 600 liter water per uur

Dubbelwandige toevoerslang

Een dubbelwandige toevoerslang met veiligheidssysteem is eigenlijk twee slangen in één: een binnenslang en een buitenslang. Als er in de binnenste slang een lek ontstaat, wordt het water in de buitenste slang opgevangen en wordt de watertoevoer automatisch afgesloten. Dit voorkomt ernstige waterschade.

Wasmachine lekbak

Een wasmachine lekbak is een bak waar je wasmachine wordt geplaatst en eventueel lekkend water wordt opgevangen. Als je wasmachine al een bodemsensor met ingebouwde lekbak heeft, is een externe lekbak overbodig. Goed om te weten is dat een lekbak behoorlijk wat geluidsoverlast kan generen door trillingen.

Veelgestelde vragen

Wat is een wasmachine waterslot?

Een waterslot is een los onderdeel wat ongeveer dertig euro kost en je binnen een paar minuten zelf eenvoudig op je wasmachinekraan kan vastschroeven. De slang van je wasmachine gaat dus niet meer direct op je wasmachinekraan, maar op het waterslot (ook wel aquastop genoemd). Als er teveel water door het waterslot stroomt of de toevoerslang lekt of zelfs loslaat dan sluit het waterslot de watertoevoer automatisch af om ernstige schade aan de woning te voorkomen.

Wasmachine pakt geen water

Als je na een hele lange tijd de wasmachinekraan dichtdraait en na bijvoorbeeld een vakantie weer open draait dan kan het zijn dat de kraan van binnen is doorgedraaid en kapot is gegaan. Het hoeft dus niet aan je waterslot te liggen. Als een wasmachine geen water pakt dan kan het naast de kraan ook zijn dat de aquastop kapot is en het waterslot alle watertoevoer naar de machine blokkeert. Controleer dus eerst of het probleem aan de kraan of aan het waterslot ligt. Open voorzichtig de kraan (zonder slang) om te kijken of er water uit je kraan komt. Gebruik een emmer om het water op te vangen. Als er water uit de kraan komt, dan is hoogstwaarschijnlijk je waterslot defect en anders is het de wasmachinekraan aan de muur.


Conclusie

Goed om te beseffen is dat een wasmachinekraan altijd open staat en maar liefst 600 liter per uur kan genereren. Het is dus van groot belang om je wasmachine te beschermen tegen wateroverlast. Als het misgaat kan je dus voorkomen dat al dat water in de woning terecht komt. Als een wasmachine niet is voorzien van de nieuwste ingebouwde bescherming tegen wateroverlast dan is het aan te raden om een losse waterslot (aquaslot) op de wasmachinekraan te schroeven. Een los waterslot kost rond de 30 euro en is binnen een paar minuten zelf te installeren. Hiermee kan je een hoop waterschade voorkomen en mogelijk gedoe met je verzekeringsmaatschappij.

  • Waterslot niet altijd standaard bij wasmachines
  • Waterslot is noodzakelijk; 600 liter water per uur uit de kraan
  • Populaire video voor artikel: Hoe werkt een wasmachine waterslot en wat is het?

    Populaire producten
    Met handige prijsvergelijker

    Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

    Vergelijk alle prijzen