728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Heb ik deze extra wasmachine functies wel nodig?

Door - - Prijs-update: %24 %068 %2024 -

Nieuwste wasmachine technologie

Wasmachine innovatie gaat lang niet zo hard als met andere sectoren, maar de innovatie waar we allemaal enthousiast van kunnen raken is dat de wasmachine zelf wasgoed kan wegen en automatisch wasmiddel kan toevoegen. Wasmachine worden steeds een klein beetje slimmer en worden uitgerust met geavanceerdere functies. Hieronder een korte opsomming van een aantal handige wasmachine functies die ons wassen een stuk aangenamer kunnen maken. Onze experts geven inzicht in best geteste wasmachine waarin we de best geteste wasmachines hebben uitgelicht of bekijk ook ons artikel wat gaat over wat moet je doen bij een lekkende wasmachine? en meer over dit onderwerp hoe werkt een wasmachine waterslot en wat is het?.

Eindtijdinstelling

Veel wasmachines hebben tegenwoordig een eindtijdinstelling functie. De eindtijdinstelling geeft aan wanneer de wasmachine klaar moet zijn met wassen. Een eindtijdinstelling, ook wel 'time delay' genoemd, is een optie op je wasmachine waarmee je kunt instellen wanneer je was klaar moet zijn. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt dat je was klaar is wanneer je thuiskomt van werk, zodat je deze direct kunt ophangen of in de droger kunt doen.

Aquastop (waterbeveiliging)

Een functie die je vaak terugziet bij een wasmachine is 'aquastop', maar wat is aquastop eigenlijk? Aquastop is een waterbeveiliging die ervoor zorgt dat jouw wasmachine automatisch stopt met water toevoeren als er een lek wordt gedetecteerd. Dit betekent dat als er iets misgaat met uw wasmachine, zoals een gescheurde slang of een defecte afvoer, er geen wateroverlast in uw huis zal zijn. Sommige wasmachines beschikken over een ingebouwde aquastop, terwijl andere een aquastop-hulpstuk hebben dat je op de waterleiding kunt aansluiten. Wij adviseren altijd te controleren of je nieuwe wasmachine beschikt over een aquastop, zodat u weet dat je huis beschermd is tegen wateroverlast.

Smart wasmachine

Weet je dat je je wasmachine nu met je telefoon kunt bedienen? Dat klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is een realiteit. De nieuwste wasmachines hebben wifi en je kunt ze met een app op afstand bedienen of zien hoe lang het wasprogramma nog duurt. Steeds meer wasmachines beschikken over deze handige functie.

Met deze technologie kun je programma op afstand starten, wijzigen en stoppen. Je kunt ook zien hoe ver je wasmachine is en wanneer deze klaar is. Dit is heel handig als je 's ochtends naar je werk gaat en je vergeet de wasmachine aan te zetten, of als je de wasmachine wilt laten draaien op een tijdstip dat je niet thuis bent.

Deze functie is meestal eenvoudig in te stellen, waarbij de meeste fabrikanten een app aanbieden.
Het enige wat je hoeft te doen is de app installeren, de wasmachine aansluiten en de juiste instellingen maken. Je kan nu je wasmachine met je telefoon bedienen. Sommige wasmachines kunnen zelfs gekoppeld worden aan je slimme assistent, zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Hiermee kun je de wasmachine bedienen met je stem.

Automatischwasmiddeldosering

Er zijn steeds meer wasmachines die het wasmiddel automatisch kunnen doseren. Het automatische doseersystemen zorgt ervoor dat je nooit teveel wasmiddel gebruikt. Met automatisch doseren bespaar je niet alleen op wasmiddel, maar ook op water en stroom. Veel mensen gebruiken teveel wasmiddel. Dit is slecht voor je portemonnee, maar ook voor je wasmachine. Het wasmiddel verontreinigt je wasmachine en kan daardoor stuk gaan of gaan stinken en vlekken veroorzaken. Als je teveel wasmiddel gebruikt moet de wasmachine ook harder werken om het sop uit de was te verwijderen. Het kost ook nog meer water.

De bekende merken gebruiken hiervoor verschillende namen om automatische wasmiddeldosering aan te geven, zoals:

  • Miele TwinDos
  • Siemens iDos
  • Bosch iDos
  • Samsung AutoDose
  • AEG AutoDose

Veelgestelde vragen

Welke extra wasprogramma's heb je nodig?

Elke wasmachine wordt geleverd met een aantal wasprogramma’s om het wassen makkelijker te maken. Tegenwoordig beschikken alle wasmachines over de standaard wasprogramma’s zoals katoen, gemengde was, synthetische was, een eco programma en een programma voor delicate stoffen zoals wol of zijde. Daarnaast zien we ook de volgende programma’s regelmatig terug: kort programma, voorwas, machinereiniging en stoom. Je moet jezelf afvragen welke programma’s voor jou belangrijk zijn en of je die echt gaat gebruiken.

Is wassen op eco stand goedkoper?

Ja, wassen op de economische stand is aanzienlijk goedkoper. Wassen met het eco-programma verbruikt 30% minder energie, dan een regulier wasprogramma. Met de huidige energieprijzen scheelt dat 15 cent per wasbeurt. Het eco-programma verbruikt ook minder dan tientallen liters per wasbeurt.


Conclusie

De extra handige functies waar wij niet meer zonder kunnen, is als een wasmachine zelf het wasgoed kan wegen en op basis daarvan zelf het wasmiddel afstemt. Dat bespaart tijd, wasmiddel en energie. Het is mooi als een nieuwe wasmachine allerlei handige en nieuwe hippe functies heeft, maar of je ze ook echt nodig hebt, is de vraag die de consument zich zou moeten stellen. We wassen namelijk niet allemaal hetzelfde. Het is zonde van de extra mogelijkheden als je van mening bent dat een wasmachine alleen moet kunnen wassen en verder niets. Goed om te weten is dat een wasmachine die zeer energiezuinig is, beter gebouwd is en zeer lang kan meegaan.

Populaire video voor artikel: Heb ik deze extra wasmachine functies wel nodig?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen