728x90: Bol Ad
Tips

Wasmachine onderhouden? Waar moet je op letten?!

Door site-redactie - Prijs-update: 07 december 2022 -

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil zolang alle was lekker schoon wordt, maar jouw wasmachine heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven wassen. Dat onderhoud hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en neemt ook niet veel tijd in beslag. Als je hem regelmatig schoonmaakt en zo nu en dan even ontkalkt, kun je jezelf een hoop vervelende problemen met de wasmachine besparen.
Hieronder hebben wij wat nuttige tips en adviezen voor jou op een rijtje gezet die, als je ze opvolgt, de levensduur van jouw wasmachine kunnen verlengen. Voor meer informatie over wasmachines, lees ook onze artikelen over het wasmachine toerental en de beste grote wasmachines.

Voorkom dat je wasgoed stinkt
Het kan voorkomen dat het wasgoed niet fris ruikt als je het uit de wasmachine haalt. Meestal wordt deze onaangename lucht veroorzaakt door de zogenaamde ‘vetluis’. Dat zijn geen beestjes, maar is een vieze grijze smurrie die soms ook vlekken op de schone was kan achterlaten. Vetluis ontstaat als je op lage temperaturen van 30 of 40 graden wast. Haar, huidschilfers en lichaamsvet gaan dan een reactie aan met het wasmiddel.

Tips

  • Gebruik voor wassen op lagere temperaturen een vloeibaar wasmiddel;
  • Houd je goed aan de voorgeschreven dosering van het wasmiddel;
  • Heb je last van vetluis? Draai dan twee wassen met bijvoorbeeld oude handdoeken met een paar vaatwastabletten en je bent ervan af;
  • Door hierna maandelijks een was op 90 graden te draaien ben je herhaling van dit probleem voor.

Het deur rubber
De rubberen rand die de deur van de wasmachine goed afsluit, is een verzamelplaats van vuildeeltjes en andere losse items. Haal hier na elke wasbeurt even een doekje door om te voorkomen dat vuil en andere zaken zich hier nestelen. Heb je toch vieze plekken in het rubber, gebruik dan een oude tandenborstel en een sopje om de plekken schoon te boenen en gebruik daarna nog even een doekje.

Het zeepbakje
Er zijn wasmachines die een zelfreinigend zeepbakje hebben, maar dat zijn er helaas nog niet zoveel. Je moet dus zelf even opletten wanneer het zeepbakje schoongemaakt moet worden.

Over het algemeen kunnen alle zeepbakjes eenvoudig verwijderd worden. Check even in de handleiding van de wasmachine of op internet hoe die van jou er uit moet. Heb je het zeepbakje verwijderd, dan maak je hem eenvoudig schoon onder de warme kraan.

De trommel
Als je regelmatig een kookwas doet, hoef je de trommel niet extra te reinigen, maar doordat we steeds vaker op lagere temperaturen wassen, wordt de trommel niet meer vanzelf schoon. Het is dus zinvol om regelmatig de trommel van de wasmachine te reinigen. Dit doe je door bijvoorbeeld één of twee keer per maand een was op 90 graden te draaien. Heb je hier geen wasgoed voor? Gebruik dan bijvoorbeeld oude handdoeken.

Wasmachine ontkalken
Ontkalken is belangrijk voor het verwarmingselement in jouw wasmachine. Zodra er kalkafzetting op zit, kost het meer energie om het water te verwarmen en uiteindelijk gaat het element ervan kapot. Aan de meeste huidige wasmiddelen is al een waterontharder toegevoegd, maar voor wie in een gebied woont met hard water is het aan te raden om zo nu en dan even extra te ontkalken. Check hier om te zien hoe hard het leidingwater in jouw woonplaats is.

Wasmachine filter
Tenslotte nog het wasmachine filter. Hierin eindigen de losse voorwerpen en pluizen die in de wasmachine zaten. Het is dus zaak om dit filter af en toe te legen. Meestal zit dit filter onderaan de voorkant van de wasmachine.

Als je de bovengenoemde tips volgt, kun je de levensduur van jouw wasmachine verlengen en onnodige vroegtijdige reparaties voorkomen.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen