728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Wasmachine onderhouden? Waar moet je op letten?!

Door - - Prijs-update: 01 oktober 2023 -

Wasmachine schoon maken?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil zolang alle was lekker schoon wordt, maar ook een goede wasmachine heeft regelmatig onderhoud nodig om goed te blijven wassen. Dat onderhoud hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en neemt ook niet veel tijd in beslag. Als je hem regelmatig schoonmaakt en zo nu en dan even ontkalkt, kun je jezelf een hoop vervelende problemen met de wasmachine besparen. Hieronder hebben wij wat nuttige tips en adviezen voor jou op een rijtje gezet die, als je ze opvolgt, de levensduur van jouw wasmachine kunnen verlengen. Onze experts geven inzicht in ons top 10 wasmachine artikel waarin we de beste wasmachines extra hebben uitgelicht of bekijk ook ons artikel wat gaat over wat kan er naast wasgoed eigenlijk nog meer in de wasmachine? en meer over dit onderwerp beste grote wasmachine met groot vulgewicht.

Hoe voorkom ik dat wasgoed stinkt?

Het kan voorkomen dat het wasgoed niet fris ruikt als je het uit de wasmachine haalt. Meestal wordt deze onaangename lucht veroorzaakt door de zogenaamde ‘vetluis’. Dat zijn geen beestjes, maar is een vieze grijze smurrie die soms ook vlekken op de schone was kan achterlaten. Vetluis ontstaat als je op lage temperaturen van 30 of 40 graden wast. Haar, huidschilfers en lichaamsvet gaan dan een reactie aan met het wasmiddel.

Wasmachine deur-rubber schoonmaken?
De rubberen rand die de deur van de wasmachine goed afsluit, is een verzamelplaats van vuildeeltjes en andere losse items. Haal hier na elke wasbeurt even een doekje door om te voorkomen dat vuil en andere zaken zich hier nestelen. Heb je toch vieze plekken in het rubber, gebruik dan een oude tandenborstel en een sopje om de plekken schoon te boenen en gebruik daarna nog even een doekje.

Wasmachine zeepbakje schoonmaken?

Er zijn wasmachines die een zelfreinigend zeepbakje hebben, maar dat zijn er helaas nog niet zoveel. Je moet dus zelf even opletten wanneer het zeepbakje schoongemaakt moet worden. Over het algemeen kunnen alle zeepbakjes eenvoudig verwijderd worden. Check even in de handleiding van de wasmachine of op internet hoe die van jou er uit moet. Heb je het zeepbakje verwijderd, dan maak je hem eenvoudig schoon onder de warme kraan.

Hoe wasmachinetrommel reinigen?

Als je regelmatig een kookwas doet, hoef je de trommel niet extra te reinigen, maar doordat we steeds vaker op lagere temperaturen wassen, wordt de trommel niet meer vanzelf schoon. Het is dus zinvol om regelmatig de trommel van de wasmachine te reinigen. Dit doe je door bijvoorbeeld één of twee keer per maand een was op 90 graden te draaien. Heb je hier geen wasgoed voor? Gebruik dan bijvoorbeeld oude handdoeken.

Hoe wasmachine ontkalken?

Ontkalken is belangrijk voor het verwarmingselement in jouw wasmachine. Zodra er kalkafzetting op zit, kost het meer energie om het water te verwarmen en uiteindelijk gaat het element ervan kapot. Aan de meeste huidige wasmiddelen is al een waterontharder toegevoegd, maar voor wie in een gebied woont met hard water is het aan te raden om zo nu en dan even extra te ontkalken. Check hier om te zien hoe hard het leidingwater in jouw woonplaats is.

Hoe wasmachine filter schoonmaken?

Tenslotte nog het wasmachine filter. Hierin eindigen de losse voorwerpen en pluizen die in de wasmachine zaten. Het is dus zaak om dit filter af en toe te legen. Meestal zit dit filter onderaan de voorkant van de wasmachine.


Conclusie

Een wasmachine zelf onderhouden is niet lastig en is goed voor de levensduur van het apparaat, de energie wat het verbruikt en hoe fris je wasgoed uit de machine komt. Gebruik een vloeibaar wasmiddel als je wast op een lage temperatuur. Houd je goed aan de voorgeschreven dosering van het wasmiddel. Heb je last van vetluis? Draai dan twee wassen met bijvoorbeeld oude handdoeken met een paar vaatwastabletten en je bent ervan af. Was ook regelmatig een was op 90 graden om de machine automatisch goed te reinigen. Gebruik ook regelmatig de ingebouwde ontkalkingsprogramma van de machine.

Populaire video voor artikel: Wasmachine onderhouden? Waar moet je op letten?!

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen