728x90: Bol Ad
Productnieuws

Hotfill! Je wasmachine direct aansluiten op je warmwaterleiding

Door site-redactie - Prijs-update: 07 december 2022 -

Wasmachines worden steeds zuiniger. Gebruiken minder water en kunnen al op hele lage temperaturen de was toch nog schoon krijgen. Maar, ondanks al deze nieuwe technieken, is de wasmachine nog steeds één van de meest energie slurpende apparaten die wij in huis hebben. De Stichting Milieu Centraal meldt dat er per jaar ongeveer 6% van de elektriciteitskosten per huishouden naar de wasmachine gaat.

Daarom dat er voor de wasmachine nu weer een nieuwe techniek aan het lijstje toegevoegd kan worden: het hotfill systeem. Wasmachines die gekoppeld zijn aan het hotfill systeem maken voor het verwarmen van het water geen gebruik meer van het dure verwarmingselement, maar van je bestaande warmwatervoorziening. De wasmachine wordt direct van warm water voorzien door het hotfill systeem. Hierdoor is de was ook sneller klaar. Zo bespaard je enerzijds energie doordat het verwarmingselement het water niet meer hoeft te verwarmen en anderzijds doordat de was sneller klaar is. Voor meer informatie over wasmachines, lees ook onze artikelen over het nieuwe energielabel voor wasmachines of je nieuwe kleding eerst moet wassen.

De voordelen van hotfill op een rij

  • Minder reparatiekosten (het verwarmingselement is immers het meest kwetsbaar)
  • Kortere wastijd (geen opwarmtijd van het water in de wasmachine)
  • Minder problemen door kalkaanslag in de wasmachine
  • De wasmachine gaat langer mee
  • Besparing op de energiekosten
  • Beter voor het milieu

Hoe werkt Hotfill precies?
Een koudwaterkraan achter de wasmachine is normaal maar nu moet je ook een warmwaterkraan laten installeren. Dat kan lastig zijn maar het is zeker de moeite waard om te onderzoeken wat je opties zijn. In de praktijk valt het vaak reuze mee. Als het je is gelukt om achter de machine een koudwater en een warmwater kraan te installeren, dan werkt het hotfill systeem als volgt: de wasmachine wordt aangesloten op een warmwaterleiding met een hoog rendement, zoals een HR combiketel, een geiser of een warmteboiler. Afhankelijk van je programma gaat de wasmachine heet water mengen met koudwater om de juiste temperatuur te bereiken. Dit alles wordt handig geregeld door de hotfill-optie. Deze registreert wanneer de pomp in de wasmachine draait en past zich daarop aan.


Voorwaarden om een hotfill systeem te kunnen plaatsen
Een thermostatische kraan of regelaar, omdat de temperatuur niet boven de 60°C mag komen. Deze moet voor de waterinlaat van de wasmachine geplaatst worden. Te verkrijgen bij de bouwmarkt, loodgieter of installateur.

Een koud water aansluiting. Alle wasmachines moeten vanzelfsprekend een aansluiting te hebben voor koud water, om de was te spoelen en om de wolwas te kunnen doen.

Behalve koud water is er ook een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler noodzakelijk. Let hierbij wel op dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet langer zijn dan 10 meter, anders gaat er teveel warmte verloren voordat het warme water de wasmachine bereikt.

Kan het hotfill systeem in combinatie met alle wasmachines worden gebruikt?
Helaas niet. Normaal gesproken heeft een wasmachine slechts één ingang voor water. Het is dan niet mogelijk om er een extra warmwater kraan op aan te sluiten. Er zijn inmiddels wel wasmachines te koop met een zogenaamde hotfill aansluiting. Die kun je probleemloos gebruiken in combinatie met het hotfill systeem. Ben je van plan om toch binnenkort een nieuwe wasmachine aan te schaffen?

Kan ik het hotfill systeem gebruiken met mijn oude wasmachine?
In theorie wel. Je kunt bijvoorbeeld een thermostatisch ventiel bij je wasmachine monteren. Hierop kun je de temperatuur waarmee je wilt wassen instellen. Nadeel hierbij is dat je dan niet kunt spoelen met koud water. Het is ook mogelijk om een speciaal voorschakelapparaat tussen de warmwaterkraan en de wasmachine te plaatsen. Bij de duurdere versies is het soms mogelijk om hier wasprogramma’s in te programmeren. De goedkopere versies lijken veel op een thermostatisch ventiel en bieden ook geen mogelijkheid voor wassen/spoelen met koud water.

Ons advies
Als je ook graag gebruik wilt maken van de voordelen van het hotfill systeem, wacht dan rustig af tot jouw wasmachine aan vervanging toe is. Ervaring leert ons dat de diverse alternatieven die er voor dit systeem op de markt zijn, niet praktisch zijn.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen