728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Wasmachine vol met water en pompt niet af

Door - - Prijs-update: %24 %019 %2024 -

Als er water in de wasmachine blijft staan dan kan de deur "gelukkig" niet open vanwege een ingebouwde beveiliging. Wanneer het probleem wordt veroorzaakt door een verstopping van de filter onderin de machine of een verstopte afvoer dan is dit eenvoudig zelf op te lossen. Maar als de afvoerpomp kapot is dan zit er niets anders op dan een monteur te laten komen. Hieronder leggen we stapsgewijs uit hoe je te werk kunt gaan als de wasmachine het water niet afpompt. Is wasmachine al behoorlijk oud dan kan je uiteraard altijd een nieuwe wasmachine overwegen. Onze experts geven inzicht in ons top 10 wasmachine artikel waarin we de beste wasmachines extra hebben uitgelicht of bekijk ook ons artikel wat gaat over hoe los je een trillende wasmachine op? en meer over dit onderwerp wasmachine lawaai. Rammelend, gierend of bonkend geluid.

Stap 1: Stekker uit het stopcontact

Wanneer de wasmachine klaar is met het wasprogramma, en er is nog water in de machine, zet de wasmachine dan uit en trek de stekker uit het stopcontact. Dit is belangrijk om het programma van de wasmachine echt stop te zetten en ook voor de veiligheid, wanneer je met de wasmachine aan de slag gaat.

Stap 2: Laat het water weglopen

Pak eerst een aantal doeken, dweiltjes en een bak of emmer. Om het water weg te laten Aan de voorkant van de wasmachine, net onder de deur zit een klepje en hierachter zit het filter. Als je het filter losdraait, komt er meestal veel water eruit, dus doe dit voorzichtig en rustig. Laat elke keer een beetje water ontsnappen en draai het filter dan weer dicht. Zo kun je gecontroleerd al het water opruimen. Als je het in één keer open draait dan kan je hele vloer vollopen met water.

Stap 3: Reinig het filter

Vervolgens maak je het filter schoon met een sopje en wat water uit de kraan. Deze stap is niet noodzakelijk, maar dan is het filter wel weer netjes schoon voor de volgende wasbeurt. Wanneer je klaar bent met het schoonmaken van het filter, draai het dan weer terug in de wasmachine.

Stap 4: Stekker weer terug & afpompen

Stop de stekker weer terug in het stopcontact en kies voor de zekerheid het afpomp-programma. Soms blijft er nog water in de wasmachine staan, na het verwijderen van het filter. Op deze manier wordt al het water verwijderd. Na het centrifugeren en afpompen kun je het wasgoed uit de wasmachine halen. Als dit het probleem niet oplost, ga dan verder met stap 5.

Stap 5: Ontstop de afvoer

Controleer of de afvoer verstopt is door de afvoerslang eruit te halen en water in de afvoer buis te gieten. Als het water niet goed doorloopt dan heb je last van een verstopping. Meestal zit de verstopping in de sifon. Wanneer de sifon een dop aan de onderkant heeft, draai deze dan los zodat het vuile water kan ontsnappen. Zet een emmer onder de sifon en draai de sifon open. Je kunt ook het hele sifon losschroeven en deze goed doorspoelen en schoonmaken onder de hete kraan. Als het water nu doorstoomt dan ben je klaar.

Wanneer het wasmachinefilter en de sifon schoon zijn gemaakt en het water nog steeds niet goed doorstroomt in de afvoer, zit de verstopping dieper in de afvoer. Er zijn verschillende manieren om een verstopping in een waterafvoer te verhelpen.

Kokend water en soda

Meng kokend water met soda en giet dit langzaam in de waterafvoer. Soda en kokend water werken vooral goed als er geen water meer in de afvoer zit en het direct op het vuil in kan werken. Heb je bij het zoeken naar de verstopping veel water in de afvoer gegooid? Dan is dit een minder goede oplossing.

Baking soda en azijn

Doe een kopje bakpoeder (baking soda) in de afvoer en daarna een kopje azijn. Pas wel op want als het azijn in aanraking komt met de bakpoeder, gaat het schuimen. Laat dit mengsel intrekken voor ongeveer 20 minuten en spoel het daarna na uit met kokend water.

Gootsteen ontstopper

In plaats van bakpoeder en azijn zijn er ook kant-en-klare gootsteen ontstoppers. Lees wel goed op de verpakking of de ontstopper geschikt is voor het materiaal van jouw afvoer, zoals bijvoorbeeld pvc of metaal.

Trekveer

Wanneer de voorgaande middeltjes niet goed werken kun je ook een trekveer gebruiken om de verstopping proberen door te prikken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak pomp wasmachine schoonmaken?

Maak de pompfilter van de wasmachine elk kwartaal schoon. Open hiervoor het deurtje aan de voorzijde van de wasmachine. Houd er rekening mee dat er water bij het filter zit en zorg daarom voor een bak en een paar oude doeken om het water op te ruimen. Spoel het filter af onder de kraan en plaats het weer terug.

Kun je een vaatwastablet in de wasmachine doen?

Ja, je kunt een vaatwastablet in de wasmachine doen om de wasmachine schoon te maken. Doe 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draai een wasprogramma met een hoge temperatuur (circa 90 graden). Doe op dat moment geen wasgoed in de wasmachine. Als je de wasmachine reinigt met een vaatwastablet dan voorkomt dit vetluis en gaat je wasmachine niet stinken.


Conclusie

De meest voorkomende probleem van een wasmachine die niet kan afpompen is een verstopte filter en is eenvoudig zelf op te lossen door de filter onderin de machine goed te reinigen. Controlleer ook altijd of je een verstopte afvoer hebt door met een gieter, water in de afvoer te gieten. Wanneer het filter schoonmaken en het ontstoppen van de afvoer geen verbetering hebben gebracht, is de kans groot dat de afvoerpomp van de wasmachine kapot is. Neem dan contact op met de leverancier of een wasmachinereparateur om dit probleem snel op te lossen.

Populaire video voor artikel: Wasmachine vol met water en pompt niet af

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen