728x90: Bol Ad
BBQ tips

Wat is een Dutch Oven? Braadpan om te bakken, braden & grillen

Door - - Prijs-update: 26 april 2024 -

Dutch Oven geschiedenis

Het zou zomaar kunnen dat de naam 'Dutch Oven' je niet erg bekend voorkomt. Alhoewel het nog niet super bekend is in Nederland, begint de populariteit wel te stijgen. Niet alleen binnen Nederland. In het buitenland wordt de Dutch Oven al veel gebruikt in restaurants of bij mensen thuis. Maar waar komt de naam Dutch Oven vandaan? En wat kan je er eigenlijk precies mee? Daar kom je nu achter, zodat je kunt uitvinden of de Dutch Oven misschien een plekje in jouw keuken verdient. Een van de bekenste merken Dutch ovens is Le Creuset en maken de pannen tot de dag van vandaag met echte ambacht en passie voor het product. Bekijk ook ons artikel top 10 bbq waarin we de beste bbq's op een rijtje zetten.
Foto credit ambacht Le Creuset

Dutch Oven maken is handmatige ambacht

Zodra het metaal is afgekoeld, breken de vakmensen van Le Creuset de afzonderlijke zandvormen open om de gegoten braadpan te onthullen. Zoals te zien is op de foto hierboven. Elk Le Creuset exemplaar is volledig uniek omdat de mal na elk gebruik wordt afgebroken. Het zand wordt keer op keer opnieuw gebruikt om zo duizenden Dutch oven exemplaren te creëren of bekijk ook ons artikel wat gaat over tips voor de onderhoud en schoonmaak van je BBQ en meer over dit onderwerp kerntemperatuur: wanneer is mijn vlees of vis gaar op de BBQ?.

Waar komt de naam vandaan?

Het is een vrij onduidelijk verhaal waarom de pan de naam 'Dutch Oven' heeft. Er is wel een link met Nederland, maar eigenlijk is dit een hele verre link. De Engelsman Abraham Darby was rond 1700 in Nederland en zag daar hoe mensen met droge zandmallen gietijzeren potten maakten. Hij raakte geïnspireerd door deze manier. Later besloot hij zelf om de pannen in Engeland te gaan maken en dat werd een groot succes. De pannen werden veel geëxporteerd en gebruikt. De naam Dutch Oven is door dit verhaal blijven hangen aan de pan en het verwijst naar het maakproces van deze pannen. Tegenwoordig zijn de pannen enorm populair in Amerika, maar je vindt ze ook steeds vaker in de kookwinkels in Nederland.

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan. Het is een pan met een zeer dikke wand en daar bovenop een gietijzeren deksel. Simpel gezegd is een Dutch Oven een luxe braadpan. Je hebt de pan met of zonder pootjes. De Dutch Oven met pootjes is de traditionele pan en wordt gebruikt om boven het vuur te zetten. Op deze manier kun je je eigen oven maken, maar dan buiten via het vuur. De pan zonder pootjes wordt ook steeds bekender in Nederland. Dit maakt het gebruik in de keuken veel gemakkelijker.

Waar gebruik je het voor?

De Dutch Oven bestaat er in alle soorten en maten. Van heel klein naar super groot, en in het hoog en laag. Met een Dutch Oven kan je echt alles bereiden. Van bakken, tot stoven, grillen, frituren en braden. Je kunt er pizza mee maken, ovenschotels of pannekoeken. In Amerika wordt de Dutch Oven vaak gebruikt om een 'Dutch Baby' mee te maken. Hoewel alle namen verwijzen naar Nederland, weten wij hier vaak weinig tot niets vanaf. Een Dutch Baby is een soort pannekoek. Je kunt er ook allerlei taarten en gebak mee bakken, zoals appeltaarten en andere gebakjes.


Foto credit Let it Burn merk John

Oorspronkelijk werd de braadpan met pootjes vooral gebruikt op briketten of op open vuur. Je hangt de Dutch Oven erboven of zet de pot erop en zo kun je ermee koken. Als je de kool of briketten ook bovenop de deksel doet, heb je een ultieme buitenkook beleving. Tegenwoordig worden de pannen vooral in de keuken gebruikt. Doordat de pan goed warmte vasthoud en verdeeld, is het perfect om eten in te stoven. Dit doe je bijvoorbeeld in de oven. Je kunt de pan ook gebruiken op je fornuis (gas/inductie) of zelfs op je Green Egg of The Bastard.


Schoonmaken van de Dutch Oven

Net als bij een houtskool, gasbarbecue of kamado is het ook bij een Dutch Oven of elke andere gietijzeren pan enorm belangrijk om schoon te maken na gebruik. Laat de pan altijd eerst goed afkoelen en verwijder daarna de grote stukken etensresten.

  • De pan mag absoluut niet in de vaatwasser, dat tast namelijk de natuurlijke anti-aanbaklaag aan.
  • Je moet de Dutch Oven dus altijd met de hand afwassen *
  • Na het afwassen moet je de pan altijd goed afdrogen en op het vuur zetten.
  • Het is belangrijk om de Dutch Oven altijd even in te smeren met wat olie na het afdrogen als je de pan niet regelmatig gebruikt.

* Gebruik bij het afwassen een zachte spons of borstel. Het is zeer belangrijk om na het afwassen de pan weer op het vuur te zetten en goed te verwarmen. Dan kan je de pan na het afkoelen superdroog opbergen. Als je de pan regelmatig gebruikt dan is het invetten na drogen niet nodig aangezien de pan bij hergebruik weer vanzelf een laagje olie krijgt.



Foto credit Let it Burn merk John

Opbergen van de Dutch Oven

Dit geldt ook voor het bewaren. Als je de pan in een keukenkastje bewaard, is het belangrijk om de pan altijd super droog en eventueel lichtelijk ingevet terug te zetten. De pan houdt van droge, schone ruimtes want anders ontstaat er roest. Als je de pan wilt opbergen, kun je dit het beste doen zonder deksel. Als je weinig ruimte hebt om de pan en de deksel apart te bewaren in de kast, kun je er een doek of stuk papier tussendoen. Op deze manier wordt de pan niet muf. Het invetten en droog maken op het vuur is niet nodig als je Dutch Oven pan is voorzien van een emaille anti aanbaklaag coating.

Populaire video voor artikel: Wat is een Dutch Oven? Braadpan om te bakken, braden & grillen

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen