728x90: Expert Ad
Spotlight

Wat is een Dutch Oven? Braadpan om te bakken, braden & grillen

Door site-redactie - Prijs-update: 19 januari 2022 -

Het zou zomaar kunnen dat de naam 'Dutch Oven' je niet erg bekend voorkomt. Alhoewel het nog niet super bekend is in Nederland, begint de populariteit wel te stijgen. Niet alleen binnen Nederland. In het buitenland wordt de Dutch Oven al veel gebruikt in restaurants of bij mensen thuis. Maar waar komt de naam Dutch Oven vandaan? En wat kan je er eigenlijk precies mee? Daar kom je nu achter, zodat je kunt uitvinden of de Dutch Oven misschien een plekje in jouw keuken verdient.

Wat is een Dutch Oven?

Een Dutch Oven is een gietijzeren pan. Het is een pan met een zeer dikke wand en daar bovenop een gietijzeren deksel. Simpel gezegd is een Dutch Oven een luxe braadpan. Je hebt de pan met of zonder pootjes. De Dutch Oven met pootjes is de traditionele pan en wordt gebruikt om boven het vuur te zetten. Op deze manier kun je je eigen oven maken, maar dan buiten via het vuur. De pan zonder pootjes wordt ook steeds bekender in Nederland. Dit maakt het gebruik in de keuken veel gemakkelijker.

Waar komt de naam vandaan?

Het is een vrij onduidelijk verhaal waarom de pan de naam 'Dutch Oven' heeft. Er is wel een link met Nederland, maar eigenlijk is dit een hele verre link. De Engelsman Abraham Darby was rond 1700 in Nederland en zag daar hoe mensen met droge zandmallen gietijzeren potten maakten. Hij raakte geïnspireerd door deze manier. Later besloot hij zelf om de pannen in Engeland te gaan maken en dat werd een groot succes. De pannen werden veel geëxporteerd en gebruikt. De naam Dutch Oven is door dit verhaal blijven hangen aan de pan en het verwijst naar het maakproces van deze pannen. Tegenwoordig zijn de pannen enorm populair in Amerika, maar je vindt ze ook steeds vaker in de kookwinkels in Nederland.

Waar gebruik je het voor?

De Dutch Oven bestaat er in alle soorten en maten. Van heel klein naar super groot, en in het hoog en laag. Met een Dutch Oven kan je echt alles bereiden. Van bakken, tot stoven, grillen, frituren en braden. Je kunt er pizza mee maken, ovenschotels of pannekoeken. In Amerika wordt de Dutch Oven vaak gebruikt om een 'Dutch Baby' mee te maken. Hoewel alle namen verwijzen naar Nederland, weten wij hier vaak weinig tot niets vanaf. Een Dutch Baby is een soort pannekoek. Je kunt er ook allerlei taarten en gebak mee bakken, zoals appeltaarten en andere gebakjes.

Oorspronkelijk werd de braadpan met pootjes vooral gebruikt op briketten of op open vuur. Je hangt de Dutch Oven erboven of zet de pot erop en zo kun je ermee koken. Als je de kool of briketten ook bovenop de deksel doet, heb je een ultieme buitenkook beleving. Tegenwoordig worden de pannen vooral in de keuken gebruikt. Doordat de pan goed warmte vasthoud en verdeeld, is het perfect om eten in te stoven. Dit doe je bijvoorbeeld in de oven. Je kunt de pan ook gebruiken op je fornuis (gas/inductie) of zelfs op je Green Egg of The Bastard.

Schoonmaken van de Dutch Oven

Net als bij een houtskool, gasbarbecue of kamado is het ook bij een Dutch Oven enorm belangrijk om schoon te maken na gebruik. Laat de pan altijd eerst goed afkoelen en verwijder daarna de grote stukken etensresten. De pan mag absoluut niet in de vaatwasser, dat tast namelijk de anti-aanbaklaag aan. Je moet de Dutch Oven dus altijd met de hand afwassen. Gebruik hiervoor geen zeep, want ook hiermee tast je deze laag aan. Doe het met (lauw) warm water en eventueel met een zachte spons of borstel. Na het afwassen moet je de pan altijd goed afdrogen. Het is belangrijk om de Dutch Oven altijd even in te smeren met wat olie na het afdrogen.

Dit geldt ook voor het bewaren. Als je de pan in een keukenkastje bewaard, is het belangrijk om de pan altijd lichtelijk ingevet terug te zetten. De pan houdt van droge, schone ruimtes want anders ontstaat er roest. Als je de pan wilt opbergen, kun je dit het beste doen zonder deksel. Als je weinig ruimte hebt om de pan en de deksel apart te bewaren in de kast, kun je er een doek of stuk papier tussendoen. Op deze manier wordt de pan niet muf.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen