728x90: Wehkamp Ad
Verf tips

Verf op waterbasis (acryl) of terpentinebasis (alkyd). Wat is het verschil?

Door - - Prijs-update: 01 oktober 2023 -

Watergedragen verf of terpentinebasis?

Wat is het verschil tussen acrylverf (waterbasis) en alkydverf (terpentinebasis), en wanneer pas je welke soort verf toe? De verschillen zitten hem vooral in de glansgraad, duurzaamheid en het middel waarmee het verdunt wordt. Wij helpen jou met jouw keuze of bekijk ook ons artikel wat gaat over reinigbare muurverf; schrobvastheid en schrobklasse en meer over dit onderwerp schilderen; wij hebben de meest gestelde vragen voor je verzameld.

Het verschil acrylverf (waterbasis) en alkydverf zit hem vooral in het verdunningsmiddel dat gebruikt is. Acrylverf wordt ook wel watergedragen verf genoemd, en daarmee is direct duidelijk dat deze verf wordt verdund met water. Dit heeft voornamelijk effect op de glansgraad van de verf. Watergedragen verf heeft een lagere glansgraad dan terpentinegedragen verf. Een watergedragen verf bevat daarentegen wel minder schadelijke stoffen en is daarom beter voor de gezondheid en het milieu.

Terpentinegedragen verf bevat meer oplosbare schadelijke stoffen, dit is dan ook gelijk de reden dat deze verf schadelijker is voor je gezondheid. Dit maakt de verf wel meteen tot een duurzamere verf. De terpentine zorgt voor een hogere glansgraad in de verf, waardoor deze sterker en duurzamer is. Verf op terpentinebasis bevat namelijk veel oplosmiddel, of vluchtige organische stoffen (VOS). VOS verdampen tijdens het schilderen en zijn schadelijk. Muurverf op waterbasis mag maar een beperkte hoeveelheid VOS bevatten (maximaal 30 gram per liter). Bekijk ook ons artikel beste verf waarin we de top 10 verven op een rijtje zetten.

Wanneer gebruik je nu terpentine- of watergedragen verf?

Een terpentinegedragen verf gebruik je alleen wanneer je buiten gaat schilderen. Verf heeft buiten veel te verduren van weersomstandigheden en daar komen de sterke eigenschappen van terpentinegedragen verven van pas. Officieel mogen professionele schilders geen gebruik meer maken van terpentinegedragen verf. Naast de schadelijke effecten heb je bij gebruik binnen ook kans op vergeling van de verf.

Watergedragen verven gebruik je vooral binnenshuis. Deze verven zijn geurloos en je hebt minder kans op vergeling. Daarnaast zijn deze beter voor het milieu en je gezondheid. Voor professionele schilders is verf op terpentinebasis inmiddels verboden: zij werken er namelijk elke dag mee en dat kan hun gezondheid schaden. De risico's zijn bij consumenten kleiner, omdat die slechts af en toe schilderen. Maar wie verf wil gebruiken die minder schadelijk is, kan beter watergedragen verf kiezen.

De verschillen in een overzicht

Hieronder een tabel met de verschillende eigenschappen en voor & nadelen.

Watergedragen verf Terpentinegedragen verf
Verdunbaar met water Verdunbaar met terpentine
Gebruik binnen Gebruik buiten
Vergeelt nauwelijks Kan vergelen
Snelle droogtijd Langzame droogtijd
Minder geur Meer geur
Milieuvriendelijker Schadelijk voor gezondheid / milieu
Duurzaam Duurzamer
Iets lastiger aanbrengen Eenvoudiger aanbrengen

Let voor je gezondheid en het milieu op de volgende punten:

 • Beperk het contact met de huid zo veel mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld handschoenen, wanneer mogelijk.
 • Was je handen voordat je gaat eten of drinken.
 • Ventileer goed als je binnenshuis schildert.
 • Spoel rollers en kwasten niet uit onder de kraan, maar gooi ze bij het restafval.
 • Lege potten en uitgeharde verfresten mogen bij het huisvuil. Vloeibare resten en voorstrijkmiddelen zijn klein chemisch afval (KCA).
 • Wil je duurzaam klussen, kies dan verf met een ecokeurmerk.

image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Populaire acrylverf (waterbasis)

Zie hieronder aantal populaire verven op waterbasis. Je kunt per verf klikken om de verschillende specificaties te bekijken en overige relevante informatie.

Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss Wit 1 Liter - te koop vanaf: 56,95

Sikkens Rubbol BL Rezisto High Gloss Wit 1 Liter

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF RAL Kleur 10 Liter - te koop vanaf: 159,95

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF RAL Kleur 10 Liter

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Wit 10 Liter - te koop vanaf: 159,95

Sikkens Alphacryl Pure Mat SF Wit 10 Liter

Sigma S2U Nova Semi Gloss Wit 1 Liter - te koop vanaf: 64,32

Sigma S2U Nova Semi Gloss Wit 1 Liter

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin Wit 1 Liter - te koop vanaf: 41,45

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin Wit 1 Liter

Sikkens Alpha Projecttex RAL Kleur 10 Liter - te koop vanaf: 117,18

Sikkens Alpha Projecttex RAL Kleur 10 Liter


Populaire alkydverf (terpentinebasis)

Zie hieronder aantal verven op synthetische basis. Je kunt per verf klikken om de verschillende specificaties te bekijken en overige relevante informatie.

Sikkens Rubbol Satura Wit 1 Liter - te koop vanaf: 44,95

Sikkens Rubbol Satura Wit 1 Liter

Sikkens Rubbol AZ Wit 1 Liter - te koop vanaf: 47,95

Sikkens Rubbol AZ Wit 1 Liter

Sikkens Rubbol Finura Satin RAL Kleur 1 Liter - te koop vanaf: 48,95

Sikkens Rubbol Finura Satin RAL Kleur 1 Liter

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin RAL Kleur 1 Liter - te koop vanaf: 58,95

Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin RAL Kleur 1 Liter

Sikkens Rubbol SB Wit 1 Liter - te koop vanaf: 56,-

Sikkens Rubbol SB Wit 1 Liter

Sikkens Rubbol Finura High Gloss Wit 1 Liter - te koop vanaf: 47,95

Sikkens Rubbol Finura High Gloss Wit 1 Liter


7 vragen en antwoorden over watergedragen verf

Er zijn allerlei misverstanden over watergedragen verf. Op zich begrijpelijk, want bij de introductie was verf op waterbasis van een slechte kwaliteit. Gelukkig liggen die dagen inmiddels ver achter ons. Tegenwoordig zijn er watergedragen verven die net zo goed schilderen als de ouderwetse alkydharsverf. Watergedragen verf doet dus zeker niet onder voor andere soorten verf!

Hieronder adresseren we me meest gehoorde vragen & misvattingen over verf op waterbasis.

1. Glanst verf of terpentinebasis meer dan verf op waterbasis? En hoe zit het met het glansbehoud van verf op terpentinebasis en watergedragen verf?
Het klopt dat verf op terpentinebasis bij het aanbrengen meer glanst dan verf op waterbasis. De aanvangsglans van terpentine gedragen verf is dus hoger dan die van verf op waterbasis. Het is wel zo dat de glans van alkydverf na verloop van tijd afneemt. De glans van watergedragen neemt aanzienlijk minder af. Het glansbehoud van verf op waterbasis is dus beter dan dat van verf op terpentinebasis.

2. Is verf op waterbasis vochtgevoeliger dan verf op terpentinebasis?
Ja, verf op waterbasis is vochtgevoeliger dan oplosmiddelhoudende verf en dat komt door het bindmiddel dat er in verwerkt wordt.

3. Is de waterdampdoorlatendheid van watergedragen verf beter dan verf op terpentinebasis?
Watergedragen verf is aanzienlijk meer waterdampdoorlatend dan traditionele verf. Dit komt door het gebruik van dispersiebindmiddelen. De hoeveelheid pigmenten en vulstoffen in de verf spelen hierbij ook een rol.

Een waterdampdoorlatende verf is niet geschikt voor het schilderen van metaal buiten. Terwijl waterdampdoorlatendheid juist een belangrijke eigenschap van goede buitenverf is. Waterdampdoorlatende verf is dan ook zeer geschikt voor het schilderen van buitenmuren en hout buiten.

4. Veroorzaakt watergedragen verf meer houtrot?
Watergedragen verf houdt vocht makkelijker tegen en zo ontstaat juist minder houtrot.

5. Zijn er speciale kwasten voor verf op waterbasis?
Ja! De zwarte kwasten van varkenshaar kun je beter niet voor watergedragen verf gebruiken. Varkenshaarkwasten kun je alleen maar gebruiken voor verf op synthetische basis. Kwasten voor verf op waterbasis zijn vervaardigd van een unieke mix van gemodificeerde polyestervezels en hebben een uitstekend verfopnemend vermogen. Bovendien zorgen ze voor een geleidelijke verfafgifte, zodat je iedere gewenste laagdikte kunt aanbrengen.

6. Droogt watergedragen sneller?
Watergedragen verf droogt vaak in 2 tot 3 uur. De snelle droogtijd van verf op waterbasis wordt vaak als een voordeel gezien. Zo kun je snel een volgende laag aanbrengen en dus meerdere lagen in een dag schilderen.

7. Kan watergedragen verf worden overgeschilderd met alkydharsverf?
Dat kan, maar liever niet. Als watergedragen verflagen worden overgeschilderd met verf op terpentinebasis, kan er op den duur onthechting en barstvorming ontstaan.

Populaire video voor artikel: Verf op waterbasis (acryl) of terpentinebasis (alkyd). Wat is het verschil?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen