728x90: Wehkamp Ad
Airfryer tips

Wat is een airfryer? De friteuse die werkt op hete lucht

Door - - Prijs-update: 27 maart 2023 -

Het korte antwoord is: Een airfryer is een friteuse, die op hete lucht werkt. Daarom wordt een airfryer ook wel een heteluchtfriteuse genoemd. Als je een airfryer een friteuse of frituurpan op hete lucht noemt, doe je het apparaat eigenlijk te kort. Een friteuse kan namelijk alleen frituren, maar een airfryer kan naast frituren, ook bakken, braden, grillen en nog veel meer. Door de hete lucht op hoge snelheid te laten circuleren worden de gerechten snel krokant. Net als in een heteluchtoven kun je eenvoudig verschillende soorten gerechten bereiden, zelfs als deze uit de diepvries komen. Een airfryer lijkt eigenlijk meer op een heteluchtoven dan op een friteuse. Bij een airfryer gebruik je weinig tot geen olie, zodat het gezonder is dan een frituurpan. Door het compacte formaat van een airfryer gaat de bereiding van gerechten sneller dan bij een traditionele oven. Bekijk ook ons artikel top 10 airfryer waarin we de beste airfryers op een rijtje zetten.

Airfryer of heteluchtfriteuse?

Philips heeft de heteluchtfriteuse bedacht en die airfryer genoemd. Officieel heeft dus alleen Philips airfryers. Alle overige merken mogen hun heteluchtfriteuses geen airfryer noemen, en heten daarom heteluchtfriteuses. In de volksmond wordt de term airfryer gebruikt als synoniem voor een heteluchtfriteuse, omdat airfryer simpelweg lekkerder klinkt dan heteluchtfriteuse. Een heteluchtfriteuse en een airfryer zijn dus precies hetzelfde en er is geen verschil. We hebben zelfs mensen gezien die het ‘erfrijer’ of ‘airfraaier’ noemen. Het woord airfryer komt uit het Engels van de woorden Air en Fryer: lucht friteuse.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Hoe werkt een airfryer?

Een airfryer verwarmt lucht tot een temperatuur van ongeveer 200 graden Celsius. De hete lucht in de airfryer circuleert op hoge snelheid constant rond. Zo kook je de gerechten gelijkmatig, snel en met een heerlijk krokante buitenkant. Hierdoor worden de frietjes aan alle kanten gelijkmatig gaar en ontstaat er een krokant korstje. Om je gerecht te bereiden stel je eenvoudig de temperatuur en bereidingstijd in op het display, of kies één van de specifieke bakprogramma’s. Bij de meeste airfryers zitten bakprogramma’s voor populaire gerechten, zoals frites, gebraden kip, of snacks, zoals frikandellen en kroketten. De warme lucht wordt via een rooster, aan de achterkant van de airfryer, naar buiten geblazen.


Meer dan een alternatief voor friteuse?

Een airfryer wordt door de meeste mensen gebruikt als een alternatief voor de friteuse. De airfryer wordt dan gebruikt om frites en snacks lekker krokant te bakken. Met een heteluchtfriteuse gebruik je bijna geen olie en daarom is het veel gezonder dan een friteuse. Lees hier meer over hoeveel gezonder een airfryer is dan een gewone friteuse. Een airfryer is niet alleen een goed alternatief voor je frituurpan, maar voor meer apparaten in je keuken. Met een airfryer kun je namelijk bakken, braden, grillen en frituren. Je kunt zelfs taarten bakken in je airfryer.


Wat zijn de voordelen van een airfryer?

Het belangrijkste voordeel van een airfryer, is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt voor het bereiden van snacks. Hierdoor worden frites en snacks minder vet en dit maakt de airfryer dus gezonder. Meestal hoef je helemaal geen olie toe te voegen aan je gerecht, maar bij sommige gerechten, zoals zelfgemaakte friet, is het beter om een klein beetje olie toe te voegen, zodat ze lekker knapperig worden. Maar dan hebben we het echt over een klein scheutje olie. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenbouten of groenten, of bak je zelfs muffins. Koken met hete lucht gaat snel en tijdens het bakken heb je veel minder frituurgeuren. Een airfryer is veiliger dan een friteuse, omdat je geen bak met heet vet gebruikt. Tenslotte is de airfryer eenvoudig schoon te maken.


Populaire video voor artikel: Wat is een airfryer? De friteuse die werkt op hete lucht

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen