Expert korting festival banner
Tips

Airfryer vs Friteuse vs Oven. Welke is het beste voor friet & snacks?

Door site-redactie - Prijs-update: 30 september 2022 -

Er zijn verschillende manieren om je snacks te bereiden. In een traditionele friteuse bak je de snacks in olie of vet, waardoor de snacks heerlijk knapperig gebakken worden. Een airfryer gebruikt een kleine hoeveelheid olie, dat samen met hete lucht de gerechten ook knapperig bakt. Omdat een airfryer minder vet gebruikt is dit een gezondere keuze. Een traditionele heteluchtoven kun je ook gebruiken om snack te bereiden. Een oven gebruikt helemaal geen olie of vet en daardoor is het lastiger om bijvoorbeeld friet knapperig te krijgen. Ook beschikt een heteluchtoven niet over een afvoersysteem voor sap en vetten. Deze vetten trekken in het gerecht en dat zorgt er ook voor dat de snacks uit de heteluchtoven slap worden. Alle drie de apparaten hebben voor- en nadelen. Wat is nu het beste apparaat om jouw snacks te bereiden? In dit artikel nemen we de verschillen door, zodat je een goede keuze kunt maken. Lees ons beste top 10 airfryer artikel voor de populairste airfryers.

Overzichtstabel

Hieronder een overzichtstabel met de belangrijkste verschillen tussen een airfryer, heteluchtoven en friteuse.

Airfryer Friteuse Heteluchtoven
Manier van verhitten Hete lucht Olie of vet Hete lucht
Gezond Gezonder Minder gezond Gezonder
Functies Frituren, bakken, braden, grillen Frituren Bakken, braden, grillen
Schoonmaken Eenvoudig Moeilijk Lastiger
Baktijd Iets langer Kort Langst
Geuroverlast Weinig Meer Weinig
Aanschafprijs Hoger Lager Hoog
Gebruikskosten Laag Hoger Laag
Inhoud Klein Medium Groot
Voorverwarmen Kort Medium Lang
Bakresultaat Krokant Krokantst Minder krokant


Frituren met hete lucht vs in vet of olie

Airfryer: frituren met hete lucht
In een airfryer bereidt je je eten met hete lucht, net als bij een traditionele heteluchtoven. Het grootste verschil tussen een gewone oven en een airfryer is dat er een kleine beetje olie wordt toegevoegd. De olie geeft het een extra krokant laagje. Het is lang niet zoveel olie als bij een frituurpan. Omdat er zo weinig olie of frituurvet gebruikt wordt is het gezonder dan een friteuse.

Friteuse: frituren in vet of olie
Bij een gewone traditionele friteuse worden de frieten en snack ondergedompeld in olie of frituurvet. De olie wordt erg heet en zorgt ervoor dat het eten een heerlijk krokante buitenkant krijgt, net als bij de snackbar. Omdat de snacks volledig in olie zijn onderdompelt zit er meer vet in het gerecht zelf. Frituren met een friteuse is daarom ook ongezonder dan een airfryer. Bij het frituren komen meer bakgeurtjes vrij dan bij een airfryer.

Oven: frituren met hete lucht
Zoals de naam doet vermoeden verwarmt een heteluchtoven het eten door hele lucht te laten circuleren. Dit lijkt veel op de airfryer, maar bij de airfryer wordt er een extra beetje olie toegevoegd voor dat gefrituurde en krokante smaakje. Net als een airfryer is een oven zeer veelzijdig. Met een friteuse kun je alleen maar frituren.


Bakresultaat

Airfryer: krokant gebakken
Een airfryer is ontworpen om je eten snel en gelijkmatig te bakken, zodat je snacks er krokant uit komen. Vet en sappen, die vrijkomen bij het bakken, worden afgevoerd naar de bodem van de airfryer. Dit zorgt voor gezondere snacks en voorkomt slappe friet. Hou je van krokante patat en snacks, dan is de airfryer een betere keuze.

Friteuse: krokantste gebakken
Snacks en friet worden in een frituurpan volledig ondergedompeld in kokendheet vet. De hitte schroeit direct de buitenkant van de gerechten dicht, waardoor het krokante laagje ontstaat. Van de drie opties is het bakresultaat van de friteuse het beste, maar ook de ongezondste keuze.

Heteluchtoven: iets minder krokant gebakken
Net als bij een airfryer bak je in een heteluchtoven je snacks met een stroom hete lucht. Een oven heeft alleen geen afvoersysteem voor vetten en sappen, waardoor een deel van het vocht in de gerechten trekt. Hierdoor worden frites en kroketten na verloop van tijd zacht en slap. In tegenstelling voeg je bij een heteluchtoven geen olie toe, waardoor het resultaat ook minder krokant is.


Schoonmaken

Airfryer: gemakkelijk schoon te maken
Het schoonmaken van een airfryer is een eenvoudige taak. Bij een airfryer worden de onderdelen minder vuil als bij een friteuse, omdat je heel weinig olie gebruikt. Je kunt de losse onderdelen in de vaatwasser doen of met de hand afwassen.

Frituurpan: moeilijk schoon te maken
Het schoonmaken van de friteuse kost veel meer moeite. Je moet regelmatig het frituurvet vervangen en op de juiste manier afvoeren. Er zijn ondertussen wel wat friteuses op de markt die makkelijker schoon te maken zijn, maar het schoonmaken van vettige, aangekoekte onderdelen vraagt altijd veel werk.


Inhoud

Airfryer: kleinste inhoud
Er zijn verschillende maten airfryers op de markt. Er zijn ook grotere varianten airfryers, maar die hebben nooit dezelfde inhoud als een heteluchtoven. Hierdoor is de airfryer niet zo ruim als bijvoorbeeld sommige andere ovens. Daarom is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een grote verjaardagsappeltaart te bakken of veel snacks tegelijk te maken. Een lekker stokbroodje opbakken in een airfryer kan niet.

Friteuse: medium inhoud
Frituurpannen zijn er in verschillende maten, maar zo groot als een oven worden ze niet. Het is wel zo dat een frituurpan meer ruimte biedt dan een airfryer. In een friteuse, met dezelfde maat als een airfryer, kunnen meer snacks of friet. Dit komt omdat er bij de airfryer voldoende ruimte om de snacks gehouden moet worden. De hete lucht moet goed kunnen circuleren en de snack kunnen bereiken. Bij snacks in frituurvet is, kun je makkelijk meer toevoegen.

Heteluchtoven: grootste inhoud
Een heteluchtoven is perfect voor het bakken van grote hoeveelheden of grote gerechten. Een stokbrood bakken, een groot aantal broodjes of een gerecht in een grote ovenschaal. Dit is handig als je een groot gezin hebt, of als je veel visite hebt.


Kosten

Airfryer: duurder in aanschaf, goedkoper in gebruik
Op het eerste gezicht lijkt de airfryer duurder dan een gewone friteuse, maar is wel goedkoper dan een heteluchtoven. De aanschafprijs van een airfryer is hoger dan die van een normale frituurpan. Een airfryer gaat zuinig om met energie en je hebt ook geen grote hoeveelheden frituurvet moet aanschaffen. Bovendien krijg je een apparaat met meer functies dan alleen frituren.

Frituurpan: goedkoper in aanschaf, duurder in gebruik
Een friteuse is goedkoper dan een airfryer, als zijn er ook steeds goedkopere airfryers op de markt verschenen. Een frituurpan is niet energiezuinig en verbruikt meer energie dan een airfryer. Daarnaast moet je regelmatig het vet vervangen.

Heteluchtoven: duurst in aanschaf
Een heteluchtoven is veel duurder in de aanschaf dan een friteuse of een airfryer. Maar een heteluchtoven is een veelzijdig apparaat waar je zeer gerechten in klaar kunt maken. Het energieverbruik van de airfryer en heteluchtoven ligt ongeveer gelijk aan elkaar.

Expert korting festival banner 5
Expert korting festival banner 2

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen