728x90: Bol Ad
Tips

Hoe kies je een volautomatische espressomachine?

Door site-redactie - Prijs-update: 16 augustus 2022 -

Een volautomatische koffiemachine zet eenvoudig met één druk op de knop een kop koffie, van versgemalen bonen. Maar er zijn schillen tussen de modellen, en welke moet je dan kiezen. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten bij kopen van een volautomatische espressomachine.

Cappuccino's zetten

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een volautomatische koffiemachine is: op welke manier wil je cappuccino wilt zetten. Je hebt namelijk verschillen in de manier waarop de volautomaten met melk opschuimen omgaan.

Volautomaat met melkreservoir
Bij een volautomatische koffiemachine met een geïntegreerd melkreservoir zet met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato. Het melkreservoir is geïntegreerd in de machine. Het reinigen van een geïntegreerd melkreservoir is wel iets meer werk. Er zijn nu ook modellen volautomaten met een semi-geïntegreerd melkreservoir. Waarbij je het melkreservoir makkelijk los kunt maken en reinigen.

Volautomaat met melkslang
Zoals de naam doet vermoeden is deze volautomatische koffiemachine uitgerust met een slangetje dat je in een kan met melk kunt hangen. Je kunt het slangetje ook een speciaal los melkreservoir of zelf in een pak melk hangen. Het reinigen is iets eenvoudiger dan een volledig geïntegreerd melkreservoir. Zorg wel dat je de melkslang tijdig reinigt.

Volautomaat met handmatige stoompijp
Een volautomatische koffiemachine met een stoompijp lijkt het meest op de espressomachine van de barista. Melk opschuimen met een stoompijpje vergt daarom ook wel enige oefening. Om de melk te schuimen, schenk je melk in een speciale melkkan. Daarna verwarm je met de stoom uit het pijpje de melk. Vooral schoonmaken naderhand is eenvoudig: zet het stoom even aan en neem het stoompijpje met een natte doek.


Onderhoudsgemak

Een volautomatische espressomachine kost meer onderhoud dan een gewone filterkoffie apparaat. Het onderhoudsgemak verschilt per koffiemachine. Waar je bij de ene volautomaat elke keer het boekje erbij moet pakken voor de schoonmaakprocedure, word je bij de andere via een mooi kleurendisplay door de stappen geleid. Ook is enkele onderhoudsprogramma's handig. De zetgroep van een volautomaat moet je wekelijks reinigen en het melksysteem moet je na ieder gebruik schoonmaken. Tenslotte heb je de maandelijkse ontkalkingsbeurt.Waterreservoir

Hoe groot moet het waterreservoir zijn? Een groot waterreservoir hoe je minder vaak bij te vullen. De meeste volautomaten hebben een waterreservoir tussen de 1 en 2,5 liter. Het is niet eenvoudig om aan te geven hoeveel kopjes koffie je hiervan kan zetten. De koffiemachine verbruik namelijk ook water om met stoom de melk op te warmen. Daarnaast gebruikt de volautomaat ook water voor het doorspoelen van de leidingen. Dit gebeurt bij het in- en uitschakelen, maar bij sommige automaten ook tussendoor.


Bonenreservoir

Hoe groot moet het bonenreservoir zijn? Een groot bonenreservoir hoe je minder vaak bij te vullen. Gemiddeld is de inhoud van het bonenreservoir 250 gram bonen. Een zo groot mogelijk bonenreservoir klinkt misschien logisch, maar dan kunnen je bonen oud worden. Er zijn ook volautomatische espressomachines met een dubbel bonenreservoir. Dan kun je 2 boonsoorten tegelijkertijd vullen en af en toe afwisselen. Het is ook fijn om in de avond te kunnen kiezen voor een decafé.


Bedienbaar met app

Steeds meer volautomatische koffiemachine zijn te bedienen met app op je telefoon of tablet. Op deze manier kun je koffiemachine eenvoudig instellen en zelf een kop koffie zetten op afstand. Het laatste voegt weinig toe, want je moet er toch wel nog een kopje onder zetten.


Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen