728x90: Wehkamp Ad
Koffiemachine Top 10

De beste koffie halfautomaten & De beste koop

Door - - Prijs-update: 01 oktober 2023 -

Wat is een halfautomatische espressomachine?

Een kopje koffie zetten via een halfautomaat koffiemachine is meer werk dan via een volautomaat. Hier krijg je dan wel een hoop vrijheid en de volledige controle voor terug. Je hebt de mogelijkheid om te spelen met verschillende koffiebonen en de maalgraad hiervan. Daarnaast kun je de doorlooptijd en doorloopsnelheid zelf bepalen. Om de perfecte koffie te zetten via een halfautomaat moet je eerst op zoek naar de juiste koffiebonen. Deze kun je kopen in een supermarkt, of je kunt op zoek naar jouw persoonlijke voorkeur in een koffie speciaalzaak. Deze bonen kun je laten malen of dit kun je thuis doen. Doe de gemalen koffie in het filter en draai deze met de filterhouder stevig onder de machine. Als je nu op de knop drukt, zorgt de machine ervoor dat het water uit het reservoir door de koffie gestuwd wordt. Zet er dus altijd eerst een kopje onder!

De prijzen van een halfautomaat kunnen flink uit elkaar liggen. We hebben drie winnaars voor je neergezet. Een machine is als beste getest en een is gekozen als beste koop. Onze experts geven inzicht in best geteste halfautomaat waarin we de best geteste halfautomaten hebben uitgelicht.

Best geteste halfautomaten 2023

De onderstaande piston machines & halfautomaten hebben in 2023 of eerder een award ontvangen. Denk dan aan bijvoorbeeld het predicaat Beste Koop of Beste uit de Test van de Consumentenbond of een ander award. Je kunt op een halfautomaten koffiemachine klikken om van vandaag de verschillende prijzen en aanbiedingen te bekijken.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.


DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart - te koop vanaf: 154,-

DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart - te koop vanaf: 154,-

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel - te koop vanaf: 549,-

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

WMF Lumero Zilver - te koop vanaf: 170,-

WMF Lumero Zilver

Sage the Bambino Stainless Steel - te koop vanaf: 291,-

Sage the Bambino Stainless Steel

Severin KA 5994 Zilver - te koop vanaf: 115,99

Severin KA 5994 Zilver

Princess 249412 Espressomachine - te koop vanaf: 98,99

Princess 249412 Espressomachine

Tristar CM-2275  - te koop vanaf: 74,99

Tristar CM-2275

DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart

#1 Onze keuze

De DeLonghi Dedica is een zeer compacte machine. De bediening, de stoompijp en de besturing zijn netjes afgewerkt aan de zijkant en bovenkant, waardoor de machine zo smal en minimalistisch is. Je kunt melkvarianten maken, zoals een cappuccino.

REVIEW 7.4
DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart
image 1 - DeLonghi EC685.BK Dedica Zwartimage 2 - DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart

Eenvoudige bediening
Smal ontwerp
Dubbele lekbak
Cappuccino maken is ingewikkeld
Score (7.4/10 - 4 experts)

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Top Product:
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Gemalen koffie, ESE-servings
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart

#2 Onze keuze

Consumentenbond Beste Koop - De De'Longhi EC685.BK Dedica Zwart neemt met zijn smalle formaat weinig ruimte in beslag op jouw keukenblad. Zet 2 espresso's tegelijk met de dubbele filterhouder of gebruik de enkele filterhouder voor het zetten van 1 espresso.

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart
image 1 - DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwartimage 2 - DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Vaatwasmachinebestendig:
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

#3 Onze keuze

Consumentenbond Beste uit de Test - De Sage Barista Express SES875 is een halfautomaat met ingebouwde bonenmaler. De koffie kan zowel handmatig als automatisch gedoseerd worden.

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel
image 1 - Sage Barista Express SES875 Stainless Steelimage 2 - Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

Best Getest: Consumentenbond uit de Test
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Bonen, gemalen koffie
Soorten koffie: Café lungo

Laagste prijs gevonden zaterdag 30 september 2023 23:27WMF Lumero Zilver

#4 Favoriete keuze

Consumentenbond Beste uit de Test - De WMF Lumero is een compacte pistonmachine met LED- verlichting en Barista Crema-technologie. Met een vermogen van 1400 Watt en een druk van 15 bar zorgt de Lumero dat alle aroma's van de koffiebonen terecht komen in het kopje.

WMF Lumero Zilver
image 1 - WMF Lumero Zilverimage 2 - WMF Lumero Zilver

Best Getest: Consumentenbond Beste Getest
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt

Laagste prijs gevonden vandaag 00:21 uurSage the Bambino Stainless Steel

#5 Favoriete keuze

Consumentenbond Beste uit de test - De Sage the Bambino Stainless Steels is een compacte halfautomatische pistonmachine, waarmee je één of twee kopjes espresso kunt zetten. Het koffiezetten begint met een pre-infusie bij lage druk, gevolgd door een extractieproces onder hoge druk.

Sage the Bambino Stainless Steel
image 1 - Sage the Bambino Stainless Steelimage 2 - Sage the Bambino Stainless Steel

Best Getest: Consumentenbond Beste Getest
Soorten koffie: Espresso

Laagste prijs gevonden vandaag 00:19 uurSeverin KA 5994 Zilver

#6 Favoriete keuze

Consumentenbond Beste Koop - De Severin KA 5994 Zilver is een compacte halfautomatische espressomachine. Beschikt over een krachtig thermo-blokverwarmingssysteem, dit zorgt voor een perfecte temperatuurstijging vanaf het eerste kopje - met 3 selecteerbare temperatuurinstellingen.

Severin KA 5994 Zilver
image 1 - Severin KA 5994 Zilverimage 2 - Severin KA 5994 Zilver

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Soorten koffie: Espresso

Laagste prijs gevonden zaterdag 30 september 2023 23:26Princess 249412 Espressomachine

#7 Favoriete keuze

Consumentenbond Beste Koop - Met de Princess 249412 Espressomachine maak je thuis heerljke intense espresso. De Espressomachine beschikt over een stoompijpje zodat je heerlijke espressovarianten kunt maken met luchtig melkschuim.

Princess 249412 Espressomachine
image 1 - Princess 249412 Espressomachine

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Gemalen, cupje
Soorten koffie: Koffie, cappuccino, latte macchiato.
Geïntegreerde koffiemolen:

Laagste prijs gevonden zaterdag 30 september 2023 23:26Tristar CM-2275

#8 Favoriete keuze

Consumentenbond Beste Koop - De Tristar CM-2275 Espressomachine maakt het mogelijk om thuis op elk moment de lekkerste espresso drinken. Met het stoompijpje maak je bovendien ook allerlei soorten koffie met melkschuim, zoals een cappuccino en latte macchiato. Heerlijke espresso Met de Tristar Espressomachine maak je de lekkerste espresso’s.

Tristar CM-2275
image 1 - Tristar CM-2275 image 2 - Tristar CM-2275

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Aantal kopjes: 1 - 2 Per zetbeurt
Koffie: gemalen koffie/ bonen

Laagste prijs gevonden vandaag 00:20 uur
Solis 115 Grind & Infuse Pro en de Solis Primaroma

De best geteste halfautomaat is de Solis 115 Grind & Infuse Pro. De beste koop is de Solis Primaroma Type 1010. De Solis 115 Grind & Infuse Pro is een manuele espressomachine met ingebouwde bonenmaler. Deze geïntegreerde bonenmaler maalt direct in het filter. Er zijn wel veel pogingen nodig om de juiste setting voor de bonenmaler te vinden. De koffie kan handmatig of automatisch gedoseerd worden. Je kunt de maling op 18 standen instellen. Een manometer op het apparaat meet de werkdruk op de koffie, afhankelijk van een te lage of hoge druk kan je de maalgraad van de bonen bijstellen. De machine is daarnaast voorzien van opbergruimte voor accessoires en een stoompijpje om melk op te schuimen.

De Solis Primaroma Type 1010 is verkozen tot beste koop in verband met zijn lage prijs en goede kwaliteit. De kwaliteit is niet de allerbeste van alle machines, maar in vergelijking met de lage prijs verdient hij toch een predicaat. Het is een compacte manuele espressomachine met RVS behuizing. Hij is voorzien van een warmhoudplaatje en een stoompijpje. Een nadeel van het stoompijpje is dat hij geen goede hoek heeft om mee te werken. De filterhouder van de machine is makkelijk te bedienen. Als je de machine vergelijkt met andere machines, is hij wel vrij luidruchtig tijdens het koffiezetten.


Hoe worden koffieapparaten getest? (met video)

Het testen van huishoudelijke machines

In verschillende testen wordt er gekeken naar volautomaten (volledig automatisch), halfautomaten (filterkoffie) en portiesysteem (cups of capsules koffie). Modellen uit alle segmenten worden getest, maar de nadruk ligt wel op machines onder de €2000. Er bestaan veel duurdere machines van bijvoorbeeld Jura, maar de focus wordt gelegd op de huishoudelijke machines. De machines worden getest in een technische test en door een team van een getraind panel.

Technische test en de stappen

De espressomachines krijgen allereerst allemaal een technische test. Hierin wordt de opwarm- en bereidingstijd, de temperatuur, het gebruiksgemak, het energieverbruik, de gelijke hoeveelheid in twee kopjes en het eventueel opschuimen van het melk getest. De machines worden allemaal getest op fabrieksinstellingen. De espresso wordt gezet in onverwarmde keramische kopjes. Bij halfautomaten gebruiken ze 7 gram koffie per kopje, of ze maken gebruik van het meegeleverde maatschepje. Maar, wat houden deze aspecten allemaal precies in?

 • Opwarm- en bereidingstijd: De opwarmtijd moet erg snel zijn, terwijl de bereidingstijd juist minder snel moet zijn. Als de bereidingstijd te snel gaat, wordt de espresso zuur. Terwijl als de opwarmtijd te langzaam gaat, wordt de koffie juist te bitter.
 • Temperatuur: De espresso moet gemiddeld rond de 67 °C zijn.
 • Gebruiksgemak: Hoe makkelijk is de machine in gebruik, het zetten van espresso, opschuimen van het melk en het schoonmaak en onderhoud van de machine?
 • Energiegebruik: Hoeveel energie verbruikt de machine bij het zetten van één of twee kopjes espresso?
 • Gelijke hoeveelheid in twee kopjes: Veel machines zijn voorzien van een one-touch functie. Als je twee kopjes tegelijkertijd zet, moet de hoeveelheid in ieder kopje gelijk zijn
 • Opschuimen van melk: De structuur, volume en de temperatuur van de opgeschuimde melk wordt getest. De structuur van de melk zegt veel over de hoeveelheid water in de melkschuim. In melkschuim met een goede structuur kun je zelfs professionele figuurtjes maken, zoals in een koffiebar.

Het proeven van koffie blijft mensenwerk

Vervolgens wordt door een panel de koffiemachines getest en gaan ze proeven. Van iedere machine proberen ze twee verschillende espresso's, een sterke en een mildere koffie. De espresso wordt dan getest op de volgende punten:

 • Totaaloordeel
 • Nasmaak
 • Body
 • Balans van de smaken
 • Zoetheid
 • Zuurheid
 • Bitterheid
 • Geur
 • Textuur van de cremelaag
 • Kleur van de cremelaag

De winnaar en zijn predicaat

Uiteindelijk worden er verschillende predicaten uitgedeeld, afhankelijk van het eincijfer van de machine. Het predicaat 'best getest' gaat uit naar de machine die kwalitatief het beste is. Dan gaat het predicaat 'beste koop' uit naar de machines die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Soms wordt er ook een predicaat 'afrader' afgegeven of valt een machine gewoon buiten de prijzen voor een machine van mindere kwaliteit.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen