728x90: Wehkamp Ad
Beste Laptop

Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor een laptop?

Door - - Prijs-update: 01 april 2023 -

Alles over opslagruimte SSD & HDD

Een belangrijke vraag bij het een uitkiezen van een beste laptop, computer of tablet is hoeveel opslagruimte (door sommige ook wel opslaggeheugen genoemd) je nodig hebt. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over bestanden en waar je je jouw bestanden het beste kan opslaan en hoeveel ruimte je precies nodig hebt. Bekijk ook ons artikel top 10 laptop waarin we de beste laptops op een rijtje zetten.

Opslagruimte

Opslagruimte is nodig als je een nieuwe laptop koopt en je moet beslissen hoeveel ruimte je nodig hebt voor je bestanden, en zelfs welk type opslag het beste bij je past. Als je veel grote bestanden, zoals foto's en video's, wilt slaan is het verstandig om te kiezen voor voldoende opslagruimte.

Hoeveelheid bestanden

Bestanden bewaren is voor een computer noodzakelijk en is dus verstandig om na te denken over het aantal bestanden dat je wilt opslaan en de grootte van deze bestanden. Foto's, games en films zijn groter dan muziek of tekstbestanden. Een foto is doorgaans 1 megabyte (MB) groot en een tekstbestand ongeveer 10 kilobyte (KB). Honderd tekstbestanden is net zoveel als één foto. Bij een videobestand is belangrijk hoe lang deze is en met welke kwaliteit, maar een korte video van 10 seconden is makkelijk meer dan 100 MB.

Cloud opslag

Cloud opslag voordelen zijn tegenwoordig behoorlijk uitgebreid. Als je gebruikt maakt van cloud-diensten om je bestanden op te slaan heb je minder capaciteit nodig op je laptop. Als je iCloud gebruikt voor je foto's en video's, of diensten zoals Dropbox of Google Drive voor je bestanden, dan hoef je deze niet allemaal op je laptop op te slaan en scheelt behoorlijk aan kosten en ruimte. Cloudopslag wordt steeds sneller, beter en vooral goedkoper en soms zelfs gratis. Het is verstandig om je bestanden in de cloud op te slaan, want dan heb je direct een goede back-up.

Hoeveel GB of TB heb je nodig in een computer?

Hoeveel je nodig hebt aan opslag is afhankelijk van wat je graag wilt opslaan. In onderstaande tabel zie je hoeveel bestanden u per gigabyte of terabyte kunt opslaan. Uiteraard is dit alleen maar een indicatie.

256 GB 512 GB 1 TB 2 TB 4 TB
FHD films 25 50 100 200 400
Hoge resolutie foto's 5.000 10.000 20.000 40.000 80.000
Uur muziek 4.375 8.750 17.500 35.000 70.000

Veelgestelde vragen

Hoeveel opslag heb ik nodig in mijn laptop?

De juist opslag is afhankelijk of je veel films en andere grote bestanden wilt opslaan. Kies dan minimaal voor 1 terabyte (TB) opslag. Gebruik je je computer vooral voor tekstbestanden, met af en toe een afbeelding? Dan heb je voldoende aan 256 gigabyte (GB) opslaggeheugen in jouw nieuwe laptop.

Welke soorten opslag zijn er?

Soorten opslag is in te delen in diverse types van opslagmedia, die harde schijven genoemd worden. Je hebt keuze uit Solid state drives (SSD) en hard-disk drives (HDD). Deze twee soorten opslag zijn bedoeld voor de 'permanente' opslag van digitale gegevens en toepassingen. De SSD is de nieuwe variant van de HDD en deze schijven worden steeds goedkoper. SSD-schijven hebben het voordeel dat ze tot wel 10 keer sneller bestanden uitlezen dan een harde schijf, stiller zijn en slijtvaster. SSD-schijven zijn duurder dan harde schijven, maar zoals gezegd wordt dit steeds goedkoper.


Conclusie

Als een laptop of pc langzamer wordt dan komt dat vaak omdat er niet voldoende ruimte meer beschikbaar is op de harde schijf (opslag). Wanneer je vooral tekstbestanden en niet al te veel foto's wil bewaren, dan is 500 gigabyte (GB) aan opslagruimte ruim voldoende. Wil je veel foto's, video's, games of andere grote werkbestanden bewaren op je laptop of pc? Kies dan voor minimaal het dubbele (1 terabyte (TB) opslagruimte). Zo kan je voorlopig flink vooruit zonder dat je laptop of computer vol raakt en daardoor minder goed gaat presteren.

Populaire video voor artikel: Hoeveel opslagruimte heb je nodig voor een laptop?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen