728x90: Wehkamp Ad
Algemeen

Resolutie TV's. Hoe scherp is het beeld? Full HD, 4K of zelfs 8K

Door site-redactie - Prijs-update: 28 november 2022 -

De scherpte van een televisie

Hoe scherp het beeld van een televisie is wordt resolutie genoemd en om dat uit te drukken zijn er zijn vele termen. Denk bijvoorbeeld aan Full of Ultra HD, 4K en zelfs 8K. Wat betekenen al deze termen en waar moet je allemaal op letten? Wij leggen het je uit. Om een compleet beeld te krijgen kun je hier meer lezen over: Om een compleet beeld te krijgen kun je hier meer lezen over: Wat is een OLED tv of de verschillende schermtypen.

De resolutie van een tv bepaalt de scherpte van de beelden die er getoond worden. Dit wordt aangeduid in het aantal verticale pixels. Hoe meer pixels een scherm heeft, hoe meer details er zichtbaar worden. Eén van de eerste echte doorbraken hierin was de opkomst van HD met een resolutie van 1280 x 720 pixels. HD staat voor High Definition en is ondertussen niet meer weg te denken als we het over tv’s hebben. Sinds HD zijn intrede deed heeft de markt niet stil gestaan en zijn er inmiddels zijn er al vele malen hogere resoluties op de markt, met als gevolg nog meer zichtbare details en een betere beeldkwaliteit.

De Verschillende TV resoluties

Bij televisies maken we onderscheid tussen de volgende resoluties

Formaat Aantal pixels (horizontaal x verticaal)
8K Ultra HD 7680 x 4320
4K Ultra HD 4096 x 2160
Full HD 1920 x 1080
HD Ready 1280 x 720

Wat is High Definition-ready?

De HD-ready resolutie telt 1280 x 720 pixels en kom je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar tegen bij de kleinere toestellen tot 32 inch. Deze resolutie is prima voor wanneer je nog geen digitale televisie kijkt of gebruik maakt van Digitenne.

Wat is Full High Definition?

Full HD tv’s hebben met 1920 x 1080 pixels 4 keer meer pixels dan HD-ready en dit maakt het beeld een stuk scherper. De meeste kanalen zenden al uit in HD kwaliteit en ook streaming services als Netflix tonen hun beeld standaard in Full HD kwaliteit.

Wat is 4K Ultra High Definition?

Een 4K tv is maar liefst 4 keer beter dan Full HD en kun je vergelijken met de kwaliteit die je in de bioscoop ziet. Met 3840 x 2160 pixels wordt werkelijk elk detail zichtbaar en levensecht in beeld gebracht. Steeds meer programma’s en films worden tegenwoordig in 4K opgenomen en ook streaming services als Netflix hebben een gedeelte van hun aanbod in 4K beschikbaar.

Wat is Super High Definition?

De naam doet anders vermoeden, maar SUHD zegt niets over een hoogte/breedte resolutie. SUHD is een term die Samsung om de televisies met Quantum Dot schermtechnologie aan te duiden. Inmiddels hanteert Samsung hiervoor de term 'QLED'. De resolutie van SUHD/QLED is tenminste gelijk aan 4K.

Wat is 8K Ultra High Definition?

8K tv’s beschikken over een hoge resolutie van 7680 x 4320 pixels waardoor nog meer detail zichtbaar is. Deze technologie is perfect voor weergave op grotere schermen. Normaal gesproken blijft het aantal pixels gelijk, ondanks de grootte van het scherm. Omdat de pixels bij een 8K tv kleiner zijn, blijven zelfs de kleinste detail superscherp zichtbaar, ook op grotere formaten.

Relevante promoties

Populair product

Top 10 televisies

Populaire video voor artikel: Resolutie TV's. Hoe scherp is het beeld? Full HD, 4K of zelfs 8K

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen