728x90: Bol Ad
Tv advies

Schermtypen tv's. Wat is het verschil tussen LCD, LED, OLED en QLED?

Door - - Prijs-update: 27 maart 2023 -

Wat zijn de verschillende televisies scherm soorten?

Wij hebben een ruim assortiment aan televisies, maar wat voor een soort scherm tv moet je nu kiezen? Ga je voor een LED, OLED, Quantum Dot ofwel QLED televisie? Wat is het verschil tussen deze schermtypen? Om een compleet beeld te krijgen kun je hier meer lezen over de beste koop televisies.

Is de LCD-techniek achterhaald?

Nog niet zo lang geleden waren alle tv's gewoon LCD-televisies. Een LCD-televisie wordt vanaf achteren verlicht (backlit), en de achterverlichting staat altijd aan door het gebruik van de verouderde CCFL (cold cathode fluorescent lamps) lampen. Inmiddels is deze techniek sterk verouderd en ruimschoots overtroffen door de superieure maar duurdere LED methode. Goedkopere televisies gebruiken vaak LCD, maar let wel op. Ze zijn goedkoper in aanschaf maar een stuk duurder als het gaat om energiekosten.

Wat is een LED TV?

Wat we in de volksmond een LED televisie noemen is eigenlijk gewoon een sterk verbeterde LCD televisie. Een LCD-TV gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting. Deze leds verlichten het LCD-scherm dat vlak voor de leds is geplaatst. De kristallen in het LCD (liquid crystal display) creëren de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film, maar geven zelf geen licht.

Bij LED televisies worden de beelden gegenereerd door kleine leds die achter het conventionele LCD-scherm zitten. Die leds kunnen dan aan de randen van het scherm zitten, of achter het hele beeldscherm. Deze leds zijn een stuk energiezuiniger dan de traditionele lichtbronnen. Door de kleine leds zijn de schermen bovendien een stuk platter en is de warmteontwikkeling van LED tv's ook een flink stuk lager dan bij traditionele LCD-tv’s. De leds kunnen per stuk worden gedimd met als resultaat meer details. Je krijgt een beter onderscheid tussen donkere en lichte delen van het beeld en kleine details komen echt tot leven.


Wat is een OLED TV?

OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode en is een revolutionaire techniek die de televisieschermen nóg dunner, contrastrijker en bovendien energiezuiniger maakt. Eenvoudig gezegd zijn het zeer kleine individuele lichtbronnen, diodes, die zelf licht geeft. Bij een OLED tv wordt iedere pixel afzondelijk aangestuurd. Hierdoor geeft iedere pixel op het scherm afzonderlijk licht wat zorgt voor een enorme hoog contrast en nog scherper kleurdetail.

Een LED-tv met backlight zal altijd nog wat licht opvangen van omliggende LED-lampjes. Daardoor zullen zwarte gedeeltes in het beeld vaak meer naar donkergrijs neigen. Bij een OLED-scherm kan elk van deze pixels individueel aan of uit gezet kan worden en vangt de pixel geen omgevingslicht op. Zwart is écht zwart!

Bij een OLED tv heb je een bredere kijkhoek zonder kleur- en contrastverlies, waardoor je niet precies recht voor je televisie hoeft te zitten om het beeld goed en zonder vervelende weerspiegelingen te kunnen zien. Zelfs als je bijna vlak langs het scherm kijkt zie je nog steeds de rijke kleuren en contrasten. OLED-televisies hebben geen backlight en zijn daarom dunner en energiezuiniger dan LED-televisies.


Wat is een QLED TV?

De Quantum Dot technologie is een aanvulling op de bestaande LCD-LED techniek, ook wel SUHD genoemd (Super Ultra HD). Bij Quantum Dot bevat het LED beeldscherm een filter dat voor de backlight-verlichting met een extra laag met nanokristallen. Op het moment dat er licht op schijnt lichten deze kristallen lichten op. Het formaat van de quantum bepaald de kleur die wordt doorgegeven. Omdat dit heel specifiek geregeld kan worden hebben Quantum Dot tv's een veel groter kleurenbereik dan normale LED-tv’s. Hierdoor is het beeld van en QLED tv een stuk helderder en natuurgetrouwer.

De nieuwste generatie Quantum Dot tv’s, QLED’s maken gebruik van Quantum Dots met een metaallegering die tot wel een miljard kleuren kunnen weergeven. Door de grote kleuropbrengst heb je een bredere kijkhoek. Hierdoor kijk je vanuit elke richting naar kleurrijke, kristalheldere beelden.

Wat is Neo QLED?

Al sinds 2017 maakt Samsung QLED-tv, maar in 2021 kwam Samsung op de markt met een nieuwe, nog betere, beeldtechniek: Neo-QLED. Televisies met Neo-QLED geeft een nog beter beeld met intenser diep zwart, krachtiger contract en minder blooming. Alle tv's die geen OLED-tv zijn, zijn technisch gezien Led-tv's. Dit betekent dat het beeldscherm een LCD-paneel is dat door leds wordt verlicht. Hoe groter het aantal leds in een tv, hoe hoger de beeldkwaliteit. QLED-tvQ bevatten een extra paneel in het scherm met kleine, kristallijne deeltjes, genaamd Quantum Dots. Hierdoor hebben QLED-tv’s een groter kleurbereik, waardoor alles er nog realistischer uitziet.

De Neo QLED-tv's hebben een QLED-scherm dat verlicht wordt door minileds. Deze leds zijn ongeveer 40 keer kleiner dan de leds van conventionele LED-tv. Dit maakt het mogelijk veel meer leds in het paneel te plaatsen, waardoor de aansturing preciezer is. Dit zorgt voor een mooier beeld en voorkomt ook veelvoorkomende beeldfouten, waaronder blooming. Bij blooming ‘lekt’ er licht van belichte pixels naar delen van het scherm die volledig zwart zouden moeten zijn.

Conclusie: welke scherm moet ik kiezen?

Als je een televisie wilt kopen die niet duur is, is een LCD-scherm een goede keuze. Al voor enkele honderden euro's vind je al een televisie met een flink aantal inches en bovendien is het aanbod van beeldbuizen met LED-verlichting achtergrond zeer uitgebreid. Hou er wel rekening mee dat er een groot verschil in kwaliteit tussen LCD-televisies bestaat. Diverse beeldeigenschappen, zoals het contrast en de helderheid, worden beïnvloed doordat fabrikanten verschillende technieken voor LED-achtergrondverlichting gebruiken.

Als je bereid bent wat meer uit te geven, dan is een televisie met OLED- of QLED-schermtechnologie een goede keuze. Dit beeld is veel scherper en komt meer overeen met de werkelijkheid. Dit zijn voornamelijk tv's met een beeldschermdiagonaal van 49 inch of groter. Het is moeilijk te kiezen tussen OLED en QLED, want dat is vooral een kwestie van smaak. OLED ziet er beter uit met diepe zwarttinten, maar QLED is helderder en heeft een groter kleurbereik. Daarnaast is de kans groter dat de beeldkwaliteit van OLED-schermen met de tijd achteruit gaat, omdat de lichtintensiteit van de individuele beeldpixels minder wordt naarmate ze vaker gebruikt worden.

Populaire video voor artikel: Schermtypen tv's. Wat is het verschil tussen LCD, LED, OLED en QLED?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen