728x90: Wehkamp Ad
Algemeen

Schermtypen tv's. Wat is het verschil tussen LCD, LED, OLED en QLED?

Door site-redactie - Prijs-update: 28 november 2022 -

De verschillende schermsoorten televisies

Wij hebben een ruim assortiment aan televisies, maar wat voor een soort scherm tv moet je nu kiezen? Ga je voor een LED, OLED, Quantum Dot ofwel QLED televisie? Wat is het verschil tussen deze schermtypen? Om een compleet beeld te krijgen kun je hier meer lezen over: Resolutie TV uitgelegd of De beste kijkafstand tussen bank en TV .

De achterhaalde LCD techniek

Nog niet zo lang geleden waren alle tv's gewoon LCD-televisies. Een LCD televisie wordt vanaf achteren verlicht (backlit), en de achterverlichting staat altijd aan door het gebruik van de verouderde CCFL (cold cathode fluorescent lamps) lampen. Inmiddels is deze techniek sterk verouderd en ruimschoots overtroffen door de superieure maar duurdere LED methode. Goedkopere televisies gebruiken vaak LCD maar let wel op. Ze zijn goedkoper in aanschaf maar een stuk duurder als het gaat om energiekosten.

Wat is een LED TV?

Wat we in de volksmond een LED televisie noemen is eigenlijk gewoon een sterk verbeterde LCD televisie. Een LCD-TV gebruikt kleine ledlampjes voor de achtergrondverlichting. Deze leds verlichten het LCD-scherm dat vlak voor de leds is geplaatst. De kristallen in het LCD (liquid crystal display) creëren de daadwerkelijke beelden en kleuren van het programma of de film, maar geven zelf geen licht.

Bij LED televisies worden de beelden gegenereerd door kleine leds die achter het conventionele LCD-scherm zitten. Die leds kunnen dan aan de randen van het scherm zitten, of achter het hele beeldscherm. Deze leds zijn een stuk energiezuiniger dan de traditionele lichtbronnen. Door de kleine leds zijn de schermen bovendien een stuk platter en is de warmteontwikkeling van LED tv's ook een flink stuk lager dan bij traditionele LCD-tv’s. De leds kunnen per stuk worden gedimd met als resultaat meer details. Je krijgt een beter onderscheid tussen donkere en lichte delen van het beeld en kleine details komen echt tot leven.


Wat is een OLED TV?
OLED staat voor Organic Light-Emitting Diode en is een revolutionaire techniek die de televisieschermen nóg dunner, contrastrijker en bovendien energiezuiniger maakt. Eenvoudig gezegd zijn het zeer kleine individuele lichtbronnen, diodes, die zelf licht geeft. Bij een OLED tv wordt iedere pixel afzondelijk aangestuurd. Hierdoor geeft iedere pixel op het scherm afzonderlijk licht wat zorgt voor een enorme hoog contrast en nog scherper kleurdetail.

Een LED-tv met backlight zal altijd nog wat licht opvangen van omliggende LED-lampjes. Daardoor zullen zwarte gedeeltes in het beeld vaak meer naar donkergrijs neigen. Bij een OLED-scherm kan elk van deze pixels individueel aan of uit gezet kan worden en vangt de pixel geen omgevingslicht op. Zwart is écht zwart!

Bij een OLED tv heb je een bredere kijkhoek zonder kleur- en contrastverlies, waardoor je niet precies recht voor je televisie hoeft te zitten om het beeld goed en zonder vervelende weerspiegelingen te kunnen zien. Zelfs als je bijna vlak langs het scherm kijkt zie je nog steeds de rijke kleuren en contrasten. OLED-televisies hebben geen backlight en zijn daarom dunner en energiezuiniger dan LED-televisies.


Wat is een QLED TV?

De Quantum Dot technologie is een aanvulling op de bestaande LCD-LED techniek, ook wel SUHD genoemd (Super Ultra HD). Bij Quantum Dot bevat het LED beeldscherm een filter dat voor de backlight-verlichting met een extra laag met nanokristallen. Op het moment dat er licht op schijnt lichten deze kristallen lichten op. Het formaat van de quantum bepaald de kleur die wordt doorgegeven. Omdat dit heel specifiek geregeld kan worden hebben Quantum Dot tv's een veel groter kleurenbereik dan normale LED-tv’s. Hierdoor is het beeld van en QLED tv een stuk helderder en natuurgetrouwer.

De nieuwste generatie Quantum Dot tv’s, QLED’s maken gebruik van Quantum Dots met een metaallegering die tot wel een miljard kleuren kunnen weergeven. Door de grote kleuropbrengst heb je een bredere kijkhoek. Hierdoor kijk je vanuit elke richting naar kleurrijke, kristalheldere beelden.

Relevante promoties

Televisies

Top 10 TV's

Top Producten

Top 10 TV's

Populaire video voor artikel: Schermtypen tv's. Wat is het verschil tussen LCD, LED, OLED en QLED?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen