728x90: Bol Ad
Bluetooth Speaker Tips

IP-certificering; hoe water en stofbestendig zijn mijn producten?

Door - - Prijs-update: 10 december 2023 -

Hoe stof of waterbestendig is mijn apparaat?

Tegenwoordig zijn er steeds meer elektronische apparaten bestand tegen water en stof. Het is fijn om te weten of jouw apparaat bestand is tegen water en stof. Maar als het dan tegen de invloeden van buitenaf kan dan wil je natuurlijk weten hoe goed precies.

Wat is IP-certificering?

De mate van dichtheid tegen stof en water wordt aangeduid met een IP-certificering. De afkorting IP staat voor Ingress Protection en staat voor beschermingsgraad. Achter de letters IP staan twee cijfers en geven aan hoe stof- en waterbestendig elektronische apparaten zijn. Het eerste cijfer achter de letters IP staat voor bescherming tegen stof en het tweede cijfer staat voor bescherming tegen vocht. Hoe hoger de cijfers, hoe beter het apparaat beschermd is tegen stof en water. Soms is één van de twee getallen vervangen door een X, bijvoorbeeld: IPX5. Dit betekent dat er in dit voorbeeld geen data bekend is over de stofbestendigheid.


ip-certificering waarde betekenins

Hoe hoger de cijfers, hoe beter het apparaat beschermd is tegen stof of water

WATERDICHTHEID

Bekijk hieronder de meest bekende en voorkomende waterdichtheid waarde en betekenis.

IPX1 & IPX2 betekenis: beschermd druppels IPX3 & IPX4 betekenis: beschermd tegen spatwater
Met IPX1 of IPX2 is het apparaat beschermd tegen een paar druppels. Het hangt er dan wel vanaf hoe de druppels het apparaat raken. Met deze twee certificeringen is het apparaat niet bestand tegen regen.

Met IPX3 en IPX4 is het apparaat beschermd tegen spatwater en kunnen ze tegen regen, maar je kunt ze niet onder water houden.

IPX5 & IPX6 betekenis: waterbestendig IPX7 & IPX8 betekenis: waterdicht
Met IPX5 en IPX6 is het apparaat bijna volledig beschermd tegen al het water. Het is bestand tegen hevige regenval of een glas water dat valt. Je kunt de producten alleen niet onder water houden. Met IPX7 of IPX8 kun je het apparaat onder water te houden. Met IPX7 kun je het apparaat maximaal 30 minuten tot maximaal 1 meter diepte onder water houden. Producten met IPX7 kun je gewoon onder de kraan houden als ze vies zijn. Een IPX8 apparaat kan dieper dan 1 meter onder water. Hoe diep je kunt dat verschilt per product, kijk in de handleiding voor precieze informatie.

STOFDICHTHEID

Bekijk hieronder de meest bekende en voorkomende stofdichtheid waarde en betekenis.

IP5X en IP6X
De IP-certificering tegen het indringen van voorwerpen loopt van 0 (geen bescherming) tot 6. Wanneer je naar een apparaat op zoek bent dat beschermd is tegen stop dan heb je minimaal IP5X of IP6X nodig. Bij een lagere klasse loopt je het risico dat je apparaat door stof beschadigd raakt.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Veel voorkomende IP-codes

Hieronder een aantal van de meest voorkomende IP-certificeringen met de bijbehorende uitleg over hoe waterdicht en stofdicht de apparaten zijn.

IP66 betekenis: Stofdicht & Waterbestendig

IP67 betekenis: Stofdicht & Dompeldicht

Het eerste getal achter de letter IP staan voor de mate van bescherming tegen stof. Een apparaat met IP66 is volledige beschermt tegen stof en deze klasse wordt ook wel stofdicht genoemd. Het tweede cijfer staat voor de mate van waterdichtheid en in dit geval is het apparaat waterbestendig. Dit wil zeggen dat dit apparaat bestand is tegen stortbuien, met een maximum van 100 liter per minuut. Een apparaat met deze klasse is volledig beschermd tegen stof. Daarnaast kun je het apparaat 30 minuten op 1 meter diepte houden. Apparaten met IP67 worden ook wel ‘dompeldicht’ genoemd. Ben je op zoek naar een telefoon of speaker die je zorgeloos mee kunt nemen naar het zwembad of op de fiets door een regenbui? Dan raden we je aan om een toestel met minimaal een IP67-certificaat te kiezen. Steeds meer smartphones en bluetooth speakers hebben deze graad van waterdichtheid of hoger.

IP67 betekenis: Stofdicht & Dompeldicht

IP68 betekenis: Stofdicht & volledig waterdicht

Een apparaat met deze klasse is volledig beschermd tegen stof. Daarnaast kun je het apparaat 30 minuten op 1 meter diepte houden. Apparaten met IP67 worden ook wel ‘dompeldicht’ genoemd. Ben je op zoek naar een telefoon of speaker die je zorgeloos mee kunt nemen naar het zwembad of op de fiets door een regenbui? Dan raden we je aan om een toestel met minimaal een IP67-certificaat te kiezen. Steeds meer smartphones en bluetooth speakers hebben deze graad van waterdichtheid of hoger. We zien dat steeds meer apparaten de hoogste certificering voor zowel stof als water bieden. Steeds meer high end smartphones, zijn tegenwoordig voorzien van IP68. Een apparaat met deze klasse kan minimaal een half uur tot 1,5 meter diepte overleven. Laat je je toestel dus per ongeluk in het zwembad vallen, dan hoef je hem dus niet voor altijd af te schrijven.


IP-certificering tabellen

Hieronder vind je de tabellen met de exacte IP- certificering en betekenis.

STOF - Beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van stof

De stofbestendigheid wordt aangegeven met het eerste getal in de IP-certificering. Het eerste cijfer van de IP-classificatie heeft dus betrekking op de bescherming tegen indringen van stof. Bijvoorbeeld een deeltje van één millimeter groot kan met een certificering van IP3X wel binnendringen, maar bij een certificering van IP4X is dat niet mogelijk. Lees de uitleg van onze experts in beste draadloze Bluetooth speaker waarin we de top 10 Bluetooth speakers hebben uitgelicht.

IP Klasse Uitleg
IP0X Deze klasse biedt geen bescherming tegen enige vorm van stof.
IP1X Beschermd tegen stofdeeltjes die gelijk of groter zijn dan 50 millimeter.
IP2X Beschermd tegen stofdeeltjes die gelijk of groter zijn dan 12 millimeter.
IP3X Beschermd tegen stofdeeltjes die gelijk of groter zijn dan 2,5 millimeter.
IP4X Beschermd tegen stofdeeltjes die gelijk of groter zijn dan 1 millimeter.
IP5X Stofvrij Enige bescherming tegen stofdeeltjes, maar geen volledige bescherming tegen stof. Wel voldoende om de goede werking niet te hinderen. Dit wordt ook wel stofvrij genoemd.
IP6X Volledig stofdicht Volledige bescherming tegen stof en dit wordt stofdicht genoemd.

VOCHT - Beschermingsgraad tegen vocht (waterdichtheid)

De waterdichtheid wordt aangegeven met het tweede getal in de IP-certificering.

IP Klasse Uitleg
IPX0 Geen bescherming De klasse biedt geen bescherming tegen enige vorm van vocht.
IPX1 Drupdicht Type-1 Beschermt tegen druppelend water en wordt ook wel druipwaterdicht genoemd.
IPX2 Drupdicht Type-2 Beschermt tegen druppelend water bij een gekanteld apparaat (tot 15°).
IPX3 Spatdicht Beschermt tegen sproeiend water, met een maximum van 10 liter per minuut onder een hoek van -60° tot 60°. Dit wordt ook wel regenwaterdicht genoemd.
IPX4 Plensdicht Beschermt tegen opspattend water met een maximum van 10 liter per minuut, waarbij de hoek niet relevant is. Dit wordt ook wel spuitwaterdicht genoemd.
IPX5 Sproeidicht Beschermt tegen waterstralen, met een maximum van 12,5 liter per minuut. Dit wordt ook wel spuitwaterdicht genoemd.
IPX6 Waterbestendig Beschermt tegen stortbuien, met een maximum van 100 liter per minuut.
IPX7 Dompeldicht Beschermt tegen onderdompeling, voor 30 minuten op 1 meter diepte.
IPX8 Waterdicht Beschermt tegen langere onderdompeling in water. Hierbij staat in de specificaties van het apparaat hoe diep en hoe lang. Dit wordt ook wel drukwaterdicht genoemd.

Dit artikel is met alle zorg samengesteld en bedoeld om je verder te helpen en meer inzicht te geven in de wereld van IP-certificering. Maar ga niet zomaar je apparaat onderdompelen in water en stof. Belangrijk is om ook goed te kijken naar de gebruiksaanwijzing en het advies van de fabrikant om te achterhalen wat er wel en niet kan met je apparaat.

Populaire video voor artikel: IP-certificering; hoe water en stofbestendig zijn mijn producten?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen