728x90: Bol Ad
Tv advies

Wat is een OLED TV? Is een OLED TV beter dan een LED televisie?

Door - - Prijs-update: 10 december 2023 -

Alles over LED en OLED TV

De laatste en nieuwste ontwikkeling in het aanbod van televisies, zijn OLED-tv's. Maar het is goed om te weten dat de techniek die in een OLED-tv wordt toegepast, helemaal geen nieuwe techniek is. In smartphones wordt de OLED-techniek namelijk al langer toegepast. Maar vanwege de hoge productiekosten en -techniek, verloopt de introductie van OLED tv’s wat langzamer. Bekijk ook ons artikel met beste Oled TV waarin we ook laten zien welke smart Oled tv in de top 10 staat. Meer over dit onderwerp schermtypen tv's. Wat is het verschil tussen LCD, LED, OLED en QLED?.

OLED scherm

Een OLED is super dun en staat voor Organic Light Emitting Diode. Het komt er op neer dat het scherm met organische materialen is opgebouwd. Met stroom worden de verschillende pixels (rood, groen en blauw) worden geactiveerd. Door deze nieuwe uitvinding is het niet meer nodig om achtergrondverlichting te plaatsen achter een LED-paneel. Juist daarom zijn de schermen ultradun, maar ook nog eens erg scherm doordat er met stroom snel gewisseld kan worden van kleur op een televisie.

Wat is het verschil tussen LED en OLED TV?

Een LED TV is al wat langer op de markt. Bij een LED TV wordt het display verlicht door middel van LED verlichting aan de zijkanten of achterkant van het paneel. De pixels geven zelf geen licht. Bij de OLED TV is anders. De kleine lampjes (diodes) in een OLED TV zijn allemaal kleine, individuele lichtbronnen, waardoor achtergrondverlichting niet meer nodig is. OLED schermen zijn ultradun en wegen minder zwaar. Iedere lampje kan individueel in- of uitgeschakeld worden wat zwart ook echt diepzwart maakt. De kleuren zijn veel intenser en details worden haarscherp weergegeven. Het hoge contrast verbetert niet alleen de beeldkwaliteit, maar zorgt ook voor een wijdere kijkhoek omdat contrast niet verloren gaat.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Voor en nadelen van OLED

Voordelen OLED TV

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een OLED-televisie.

 • Extra dun beeldscherm
 • Minder zwaar
 • Grote kijkhoek
 • Intense kleuren
 • Geen backlight
 • Zwart kan niet zwarter
 • Hoog contrast
 • Gebogen schermen mogelijk

Nadelen OLED TV

Vind je dit belangrijke nadelen, dan kun je het beste kiezen voor een zo goed mogelijke LCD-LED TV. Ga dan voor een Samsung QLED; bijvoorbeeld de Q90R één van de betere LCD TV's in beeldkwaliteit.

 • Prijs
 • Matig geluid
 • Maximale felheid lager
 • Energieverbruik hoger


Conclusie

Een televisie met een oled tv is super dun en kan je mooi dicht tegen de muur ophangen. De prijs is een minpunt maar we verwachten dat die snel zal dalen als er mee oled tv's op de markt komen. Er zijn vele soorten oled tv's beschikbaar van verschillende tv-fabrikanten. Zo heeft LG een groot assortiment in verschillende maten. Maar ook Sony of Panasonic brengen tegenwoordig flink wat oled schermen op de markt. Wil je een oled van hoge kwaliteit, dan adviseren we om naar het merk LG te kijken.


Wat is OLED; video-uitleg

Hieronder enkele video's waarin uitgelegd wordt wat OLED is en de Consumentenbond laat zien wat het verschil is tussen LCD, LCD-LED, Plasma en OLED.

Populaire video voor artikel: Wat is een OLED TV? Is een OLED TV beter dan een LED televisie?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen