728x90: Bol Ad
Game review

Review FIFA 22. Hoe goed is deze opvolger; wat is de werkelijke score?

Door - - Prijs-update: 01 oktober 2023 -

FIFA 22 review

Fifa is een echte klassieker in de voetbalsimulatiespellen, die al sinds 1993 bestaat. Maar hoe goed is de game vandaag de dag waar computers in staat zijn om de beperkingen die vroeger aanwezig waren, nu compleet te omarmen? Wij hebben alle belangrijke review scores voor je verzameld en bij ons vind je de echte werkelijke review eindscore. Elke september brengt Electronic Arts een nieuwe versie van Fifa uit, met updates van ploegen, competities en spelers, en probeert men de kwaliteit van het spel te verbeteren. Fifa 22 is de nieuwste versie in deze bekende franchise. De nieuwe Fifa 22 kent de populaire game modussen; Career Mode, Volta Football, Pro Clubs en natuurlijk de uiterste populaire Fifa Ultimate Team. De meest gespeelde gamemode is Fifa Ultimate Team, ook wel FUT genoemd, waarbij je een eigen team kan maken. Met de hedendaagse sterspelers in je team neem je het online op tegen zelfgebouwde teams van andere spelers. Creatief, dat wel maar dat is maar een klein onderdeel waar het echt om gaat. De competities.

Van Premier League tot Europa League

Fifa is het enige voetbalspel waar je kunt spelen in de meest iconische competities met meer dan 17.000 spelers in ruim 700 teams in 90 stadions en maar liefst 30 competities, zoals: UEFA Champions League, UEFA Europa League, gloednieuwe UEFA Europa Conference League, Premier League, Bundesliga, LaLiga Santander, Conmebol Libertadores en Conmebol Sudamericana. Naast FUT is ook Career Mode een belangrijke gamemodus. Dit deel van de game is al sinds het begin al één van de populairste onderdelen in Fifa. In Fifa 22 is het mogelijk om een eigen club te maken en zelfs je eigen gecreëerde personage als wisselspeler door je coach te laten spelen of bekijk ook ons artikel wat gaat over taxi Chaos; een klassiek genre opnieuw uitgevonden en meer over dit onderwerp review F1 2022 - Race met de nieuwste generatie supercars.

Wat vinden de experts er van?

Quotes van andere experts:

Power Unlimited:
Review FIFA 22 - PS5
Qua presentatie en modi is er als vanouds weinig te klagen. Favorieten als de Career Mode, Volta en natuurlijk een volledig gelicenseerde Champions League keren terug en maken van Fifa 22 een pakket met voor elke footiefan wat wils. Nieuwe modi of grote aanpassingen aan bestaande modi ontbreken dit jaar, maar dat wordt meer dan goedgemaakt met alle verbeteringen op gameplayniveau.
Score: 7.0
Gamer.nl:
Review FIFA 22 - PS5
Fifa 22 worstelt met een enorme identiteitscrisis. Wil het nou een realistische voetbalsimulatie of toch vooral zo spectaculair mogelijk zijn? Het resultaat is vlees noch vis. Een zielloze voetbalgame waarin ieder potje voelt als de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal: je kan 'm wel winnen, maar eigenlijk gaat het helemaal nergens over.
Score: 5.0
XGN:
Review FIFA 22 - PS5
Simpel gezegd komt FIFA 22 eigenlijk net iets tekort om de beloftes echt waar te maken. Het eindelijk lijkt alsof de gameplay een juiste weg inslaat. Daarbij mag er ook wel wat meer innovatie plaatsvinden in modi die niet Ultimate Team zijn, want het is duidelijk dat de focus op die gamemodus ligt. Begrijpelijk vanwege het pay-to-win aspect, maar als fan wil je toch wat meer dan alleen Ultimate Team.
Score: 6.0
Tweakers.net:
Review FIFA 22 - PS5
Al jaren leveren wij kritiek op FIFA, maar met iedere nieuwe editie slaagde de game er toch wel in ons weer een jaar lang te vermaken. FIFA 22 zou weleens de eerste FIFA in lange tijd kunnen worden die dat niet gaat doen. In de gameplay gaan best wat zaken goed waar we heel blij mee zijn: betere keepers, beter ‘lezende’ verdedigers en effectievere dribbels en versnellingen horen daar zeker bij. Tegelijkertijd is de basis die de komst van Hypermotion nu heeft gelegd nog heel rauw.
Score: 7.8
IGN Benelux:
Review FIFA 22 - PS5
FIFA 22 is een fijne verfrissing. Het pakt feedback op FIFA 21 met beide handen aan, maar daardoor ontstaan er wel een aantal nieuwe pijnpunten. Verder zet het misschien nog wel meer in op microtransacties dan in voorgaande jaren, met systemen die de consument op het eerste oog misschien niet eens doorheeft. De game voelt wel een stuk meer als echt voetbal, terwijl het ook weer niet probeert extreem realistisch te zijn. FIFA 22 is niet perfect, maar levert wel ontzettend veel plezier op.
Score: 7.6
Eurogamer:
Review FIFA 22 - PS5
FIFA 22 introduceert een reeks kleine vernieuwingen en verbeteringen. Toch oogt het eindresultaat magertjes voor de eerste volwaardige next-gen FIFA. HyperMotion biedt weliswaar een solide basis waar de reeks nog jaren op kan teren, maar slaagt er niet in om het eeuwige probleem van 'animatieskippen' op te lossen. Met uitzondering van de mogelijkheid om je eigen team te creëren, is er qua nieuwe modi bijzonder weinig nieuws onder de zon.
Score: 7.1
PlaySense:
Review FIFA 22 - PS5
De zoals altijd best solide gameplay, de volledig herwerkte spelerscarrière en de knappe hypermotion animaties schreeuwen ja, het gebrek aan concrete vernieuwing en de gebruikelijke kleine ergernissen houden het op een droge nee. Wij kiezen voor de gulden middenweg en hopen dat EA ooit nog eens het wiel opnieuw uitvindt.
Score: 7.5
PC GAMER:
Review FIFA 22 - PS5
If you love football, in whatever hue or flavour, FIFA 22 should be part of your life. FIFA 22 recreates everything special about a beloved and complex pastime, as well as its greed and superficiality. The game succeeds and fails in the same way the sport does, and nothing encapsulates this like FIFA Ultimate Team. Furthermore, I think it's naïve to think that FUT doesn't come with a cost. It's a loot box economy.
Score: 7.6
CooleSuggesties:
Review FIFA 22 - PS5
Het design en de menus zijn beter geworden. Er zijn echter nog wel wat bugs die gefixt moeten worden. Je ziet namelijk af en toe memes voorbij komen waarop te zien is dat spelers in Fifa 22 een vrije trap in het strafschopgebied krijgen in plaats van een penalty. Als dat gemaakt is, vind ik de game helemaal fantastisch.
Score: 9.0
4Gamers:
Review FIFA 22 - PS5
FIFA 22 pakt vooral op grafisch vlak (en eigenlijk enkel op de nieuwe consoles) veel aan, met ook de nodige aanpassingen op vlak van gameplay waardoor een wedstrijd nu iets trager maar wel vloeiender loopt. De modes zijn ietwat aangepast zonder echt revolutionaire vernieuwingen, waardoor we daar toch wat op onze honger blijven zitten.
Score: 7.7
NWTV:
Review FIFA 22 - PS5
FIFA 22 biedt vooral op de nieuwe consoles veel voordelen. De nieuwe HyperMotion-feature zorgt voor een heel ander spel en hierdoor komt het meer aan op tactiek en is de speelsnelheid teruggeschroefd. Helaas voeren microtransacties in het populaire FUT nog steeds de boventoon en zorgen pay-to-win-features voor frustratie voor de spelers die hun geld op zak houden.
Score: 8.0
Pocket-lint:
Review FIFA 22 - PS5
FIFA 22 biedt de grootste gameplay-veranderingen in vele jaren - in ieder geval op next-gen en Stadia - maar daardoor is het tempo enigszins vertraagd. Sommigen zullen dol zijn op de nieuwe, meer afgemeten aanpak, maar anderen betreuren het verlies van het snelle karakter van de game van vorig jaar. Realisme is enorm verbeterd. Veranderingen in Ultimate Team-modus zijn precies wat nodig was.
Score: 8.0


Conclusie

De nieuwe Fifa 22 heeft een nieuwe HyperMotion gameplay-functionaliteit die het spel intenser en realistischer moet maken en in-play komt bij hogere specificatie computers zoals de PS5 en Xbox Series X. Spelers gedragen zich op het veld dan nog realistischer. Met HyperMotion heeft EA de eerste stappen gezet naar een nog realistischer voetbalervaring en is wat ons betreft goed gelukt maar gaat helaas wel ten koste van wat frames waardoor de game iets minder snel aanvoelt. Fifa worstelt al jaren met de richting tussen arcade of het brengen van een zo realistisch mogelijk voetbalervaring. Met de ontwikkeling en inzet van de nieuwe HyperMotion functionaliteit lijkt Fifa in te zetten op simulatie en realisme. In deze nieuwe versie van Fifa is het hele keeper-systeem volledig nieuw ontwikkeld en nu eindelijk een stuk beter kunnen keepen. Het scoren is hierdoor een stuk lastiger geworden en is de arcade spelstijl voor nu echt verleden tijd. Fifa Ultimate Team is dit jaar opnieuw uitgebreid en is de meest complete spelmodus. Helaas is Ultimate Team, ondanks de betere beloningen, nog steeds een pay-to-win circus. Wanneer je geen geld uitgeeft aan de pakketjes dan speel je eigenlijk met een nadeel en is het lang niet eerlijk meer. De manager-carrière-modus en de straatvoetval-modus Volta zijn dit jaar ongewijzigd. De hamvraag blijft is Fifa 22 het geld waard of kun je deze game een jaartje laten schieten en lekker doorspelen met  de vorige Fifa 21? Heb je nog geen Fifa of heb je één van de nieuwe consoles weten te bemachtigen, of je ben gewoon een die hard fan, dan is de game een must have. Heb je Fifa 21 al of twijfel je nog, tja, dan kun je, wat ons betreft, Fifa 22 het beste een jaartje overslaan.

7.4
 • Ultimate Team uitgebreider • Keepers verbeterd • Mooier en realistischer dan ooit
 • Weinig vernieuwd
 • FIFA 22 - PS5

  FIFA 22 - PS5 is onder andere te koop bij

  Logo Bol.com

  € 24,99

  Uiterlijk 4 oktober in huis

  Laagste prijs gevonden zaterdag 30 sep 21:03 uur

  Specificaties

  Product details

  Online
  Platform Playstation 5
  Genre Sport, Voetbal
  Online co-op (personen)11
  Online multiplayer (personen)2
  Gesproken taal Engels, Frans, Nederlands
  PEGI (leeftijd)3+
  FIFA 22 - PS5

  icon: FIFA 22 - PS5

  Laagste prijs gevonden
  zaterdag 30 sep 2023 23:08: vanaf € 24.99

  Populaire video voor artikel: Review FIFA 22. Hoe goed is deze opvolger; wat is de werkelijke score?
  Tip een ander en deel eenvoudig de laagste prijs!

  Relevante producten

  icon: FIFA 22 - PC - te koop vanaf: 28,02

  FIFA 22 - PC

  Games - Platform PC - Je beleeft Fifa 22 voor de PC nu nog intenser. De game brengt je nog dichter bij de realiteit dankzij een nieuw voetbalseizoen boordevol vernieuwingen in elk...

  Bol.com: € 28,02

  icon: FIFA 22 - Xbox One - te koop vanaf: 22,-

  FIFA 22 - Xbox One

  Games - Platform Xbox One - Je beleeft Fifa 22 voor de Xbox One nu nog intenser. De game brengt je nog dichter bij de realiteit dankzij een nieuw voetbalseizoen boordevol vernieuwingen in...

  Meerdere verkopers: vanaf € 22,-

  icon: FIFA 22 - Xbox Series X - te koop vanaf: 8,99

  FIFA 22 - Xbox Series X

  Games - Platform Xbox Series X - Je beleeft Fifa 22 voor de Xbox Series X nu nog intenser. De game beschikt over HyperMotion, dit is een gloednieuwe gameplaytechnologie voor FIFA 22,...

  Meerdere verkopers: vanaf € 8,99

  icon: FIFA 22 - PS4 - te koop vanaf: 21,94

  FIFA 22 - PS4

  Games - Platform Playstation 4 - Je beleeft Fifa 22 voor de playstation 4 nu nog intenser. De game brengt je nog dichter bij de realiteit dankzij een nieuw voetbalseizoen boordevol...

  Bol.com: € 21,94

  icon: FIFA 22 - PS5 - te koop vanaf: 24,99

  FIFA 22 - PS5

  Games - Platform Playstation 5 - Platform Playstation 5 - Je beleeft Fifa 22 voor de playstation 5 nu nog intenser. De game beschikt over HyperMotion, dit is een gloednieuwe...

  Bol.com: € 24,99

  Populaire producten
  Met handige prijsvergelijker

  Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

  Vergelijk alle prijzen