728x90: Wehkamp Ad
Filamenten

PLA filament; biologisch afbreekbare kunststof uit zetmeel en sojabonen

Door - - Prijs-update: 01 oktober 2023 -

PLA staat voor Polylactic Acid en heeft verschillende eigenschappen die gezien kunnen worden als voordeel, maar ook als nadeel. PLA is een biologisch afbreekbaar thermoplastic kunststof dat vooral bekend staat als printmateriaal voor 3D printers. PLA wordt gewonnen uit maïszetmeel en sojabonen en dit maakt PLA dus milieuvriendelijk. Bij keuze voor dit materiaal help je mee aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, omdat het op een plantaardige manier geproduceerd wordt. Nadeel is hierbij wel dat PLA minder duurzaam is dan andere filamenten.

Geur
Het PLA thermoplastic wordt tijdens het printen gesmolten bij een temperatuur tussen de 190 en 240 graden Celsius en de geur van het gesmolten thermoplastic wordt vergeleken met zoete maisgeur. De printsnelheid en kwaliteit zijn bij PLA van een hoog niveau. Dit betekent dat er ontwerpen geprint kunnen worden die meer detail en dus diepgang nodig hebben. Hierdoor zullen de wat meer complexere ontwerpen meestal geprint worden met PLA.

PLA staat bekent als uitstekend printmateriaal voor beginners die voor het eerst een 3D printer kopen. Wanneer er wordt gesproken over PLA en 3D printen, dan wordt er PLA-filament bedoeld.

Filament
Het woord filament is afgeleid van het Latijns woord filum, wat draad betekent. Met 3D printmateriaal filament bedoeld men de 'inkt' van een 3D printer. Het 3D filament is meestal gemaakt van thermisch plastic of thermoplastic.

PLA is dus een thermisch plastic die gebruikt wordt bij 3D printen. Het PLA filament wordt geleverd als draad op een rol. De plastic draad wordt door de printermond van de 3D printer verwarmd en vloeibaar gemaakt. De 3D printer beweegt het mondstuk en plaatst het gesmolten materiaal op een gewenste locatie, waar het direct afkoelt en stolt. Dit gestolde materiaal vormt vervolgens het model laag voor laag. PLA is naast ABS het meest populaire printmateriaal van dit moment.

Voordelen van printen met PLA filament:
• Biologisch afbreekbar en milieuvriendelijk;
• Koelt snel af, voorkomt kromtrekken van het model;
• Verkrijgbaar in veel kleuren (ook transparant) en geeft objecten een mooie glanzende look.

Nadelen van printen met PLA filament:
• Laag smeltpunt kan zorgen voor vervormingen bij hoge verhitting;
• Moeilijk te bewerken bij modellen met in elkaar grijpende onderdelen.

PLA filament versus ABS
De keuze voor ABS of PLA filament is geen eenvoudige keuze en er zijn online veel discussies te vinden over wat het beste printmateriaal is in welke situatie. Kortweg staat ABS voor de robuustheid van een object. De flexibiliteit van een object kan met ABS optimaal benut worden, omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen. ABS is meer geschikt voor de wat ervaren 3D printer gebruikers, omdat het vaak wordt gebruikt voor de meer uitdagendere objecten. ABS heeft een hogere smelttemperatuur dan PLA.

PLA is daarentegen vooral geschikt voor de 3D fanaat die met meerdere kleuren wilt werken. De glossy feel die PLA met zich meebrengt kan objecten nog mooier maken. Wanneer PLA goed gekoeld is, kunnen hogere printsnelheden aangehouden worden waardoor er dunnere lagen mogelijk zijn.

Bekijk ook onze special over ABS voor meer informatie.

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen