728x90: Bol Ad
Wasmachine tips

Wat moet je doen bij een lekkende wasmachine?

Door - - Prijs-update: 01 april 2023 -

Wanneer je wasmachine lekt, kan dat behoorlijk veel gedoe en ongemak geven waar je uiteraard niet op zit te wachten. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je eenvoudig kunt nemen om het lekken te voorkomen of te stoppen zodat het niet opnieuw gebeurt. Je hoeft dus niet direct een nieuwe wasmachine te kopen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen die je kunt nemen om een lekkende wasmachine te voorkomen of simpel zelf te repareren. Lees de uitleg van onze experts in beste wasmachine waarin we de top 10 wasmachines hebben uitgelicht.

De eerste stap bij een lekkende wasmachine

Om direct te kunnen bepalen waar het lek vandaan komt, is het belangrijk om eerst de kraan van de waterslang dicht te draaien. Zo voorkomen we dat de lekkage erger wordt. Probeer daarna te identificeren waar het water vandaan komt. Dit kan een behoorlijke uitdaging zijn maar geeft al een heel goed beeld in welke richting je moet zoeken om het probleem om te kunnen lossen. Zoek naar zichtbare tekenen van lekkage, zoals waterdruppels of vochtplekken en ga dan door naar de onderstaande volgende stappen.

Lek in de waterslang of de afvoerslang

Draai de waterslang los en laat het overtollig water eruit lopen in een emmer. Controleer of de koppeling niet vies is of de slang verstopt is. Maak de koppeling van de waterslang goed schoon voordat je deze weer terug bevestigd. Het vieze water uit de wasmachine wordt afgevoerd via de afvoerslang. Controleer of de slang goed in de afvoer hangt. Controleer ook of deze slang goed schoon is, want door het vieze water met wasmiddelen kan dit, over de jaren flink vies worden. Controleer daarna de aanvoerslang en de afvoerslang op beschadigingen. Is er iets stuk? Zorg dat je de slang zo snel mogelijk vervangt.

Wasmachine filter

Wasmachines hebben een deurtje onder de vulopening aan de voorkant van de wasmachine, waarachter zich het filter bevindt. Het is belangrijk dit filter regelmatig schoon te maken, maar veel mensen vergeten dit. Zorg dat je wat oude lappen en een bak hebt om het water in op te vangen. Als je het filter losdraait, komt er altijd een hoop viezigheid en water uit. Zorg ervoor dat alles grondig schoon is voordat je het filter weer plaatst.

Deur

Is er water te zien bij de deur, aan de voorkant? Dan lekt mogelijk je deur en dan is de kans groot dat er wasgoed tussen de trommel en de deur zit. Hierdoor lekt er water via de voorkant in de bodemlade. Zet de wasmachine uit, draai de watertoevoer dicht en trek de stekker uit het stopcontact. Leg een handdoek achter de wasmachine, kantel de machine iets naar achteren en houd die positie 40 seconden vast. Zet de wasmachine neer en sluit hem aan. Als laatste haal je het wasgoed eruit dat vastzit.

Wasmiddellade

In dat geval is het mogelijk dat er zeepresten in het zeepbakje zijn achtergebleven en is het tijd om het schoon te maken. Haal de lade uit en maak hem schoon onder de kraan met een sponsje.

Lekkage in de wasmachine

Wanneer de bovenstaande methoden niet werken, dan is de kans groot dat je wasmachine lekt en dan is het raadzaam om een expert in te schakelen. Als je handig bent, kun je de wasmachine zelf proberen te repareren, maar wij zouden dit aan een wasmachinereparateur overlaten.

Veelgestelde vragen

Kan wasmachine lekken door te veel wasgoed in de trommel?

Nee, in principe kan de wasmachine niet gaan lekken door veel wasgoed in de wasmachine. Uiteraard moet de deur van de wasmachine wel goed dicht kunnen en de trommel moet goed kunnen draaien. Het is overigens wel beter om de wastrommel niet voller te doen dan het maximale vulgewicht, maar als dit een keer gebeurt zal je machine niet direct gaan lekken.

Wat is de gemiddelde leeftijd van een wasmachine?

Een wasmachine gaat gemiddeld 4 tot 10 jaar mee, maar de levensduur van een wasmachine hangt af van een aantal factoren. Zo gaan sommige merken, zoals Miele, langer mee dan Indesit en Whirlpool. Daarnaast hangt het ook af van de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.


Conclusie

Door het controleren en schoonmaken van de afvoerslang maar ook de wasmachine-filter kan je lekkage eenvoudig zelf voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen dat de wasmachine op een vlakke ondergrond en waterpas staat. De pootjes van een wasmachine zijn draaibaar en kan je simpel waterpas zetten. Hiermee voorkom je ook dat een wasmachine niet aan de wandel gaat tijdens het centrifugeren.

Populaire video voor artikel: Wat moet je doen bij een lekkende wasmachine?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen