728x90: Wehkamp Ad
Shopping

Wat is een warmtepompdroger? Een volledig overzicht!

Door site-redactie - Prijs-update: 28 november 2022 -

Je bent je aan het oriënteren voor een nieuwe wasdroger, maar leest dan de term warmtepompdroger. Maar wat is een warmtepompdroger eigenlijk en waarom zou ik die willen kopen? Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepompdroger? In dit artikel leggen we alles uit over warmtepompdrogers. Voor meer informatie over wasdroger lees dan ook ons artikel over de beste slimme wasdrogers.

Welke drogers zijn er allemaal?

Voordat we gaan uitleggen wat een warmtepompdroger precies is vertellen we eerst even kort welke soorten wasdrogers er allemaal zijn. Er zijn drie soorten wasdrogers.

Afvoerdrogers Een droger waarbij je, met een slang, de warme bochtige lucht naar buiten (je huis) afvoert.
Condensdrogers De was wordt gedroogd met een warme lucht dat is opgewarmd door een verwarmingselement. Door de hoge temperatuur droogt je wasgoed snel. De warme lucht wordt in de kamer afgevoerd (niet naar buiten). Het water wordt opgevangen in opvangreservoir of afgevoerd via slangetje naar de afvoer.
Warmtepompdrogers Vergelijkbaar met een condensdroger, maar dan met warmtepomp. De warmtepomp hergebruikt de warme lucht in plaats van deze af te voeren. Het water wordt normaliter afgevoerd via een slang naar de afvoer.


Wat is een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is een zeer energiezuinige wasdroger. Een warmtepompdroger hergebruikt de warme lucht door deze telkens opnieuw de trommel in te blazen. Daarnaast droogt warmtepompdroger het wasgoed op een lagere temperatuur dan een condensdroger. Een warmtepomp droger verbruikt wel 60% minder energie dan een conventionele droger. De lage temperatuur is zeer energiezuinig en daardoor beter voor je portemonnee. Daarnaast is de lagere temperatuur ook beter voor kleding en wasgoed. Een warmtepompdroger is zuinig in gebruik, dankzij de efficiënte pomp en een koelmiddel.


Hoe werkt een warmtepompdroger?

Zoals de naam al zegt, maakt een warmtepompdroger gebruik van warmtepomptechnologie om energie te besparen. Normale drogers blazen de warme lucht naar buiten, maar de warmtepompdroger zet deze warmte, met behulp van een compressor en een koelmiddel, om van gasvorm naar vloeibare vorm. Tijdens het omzetten komt er warmte vrij en deze warmte wordt de trommel ingeblazen waardoor het wasgoed gedroogd wordt. Op deze manier hergebruikt de warmtepompdroger dus energie en dat maakt dit type droger een stuk zuiniger dan een condensdroger. Bekijk hieronder de video van AEG met de uitleg hoe een warmtepompdroger werkt.


Populaire video voor artikel: Wat is een warmtepompdroger? Een volledig overzicht!


Besparen geld met een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger is duurder in de aanschaf, maar is deze hogere investering dubbel en dwars waard. De Consumentenbond stelt dat een warmtepompdroger ongeveer de helft minder verbruikt dan een normale condensdroger. In ongeveer 5 jaar heb je het verschil terugverdiend. De terugverdientijd wordt korter als de energiekosten stijgen. Ook als je de droger vaker gebruikt zul je het sneller terugverdiend hebben. Hoe vaker je de droger gebruikt, hoe verstandiger het is om te kiezen voor een warmtepompdroger.

Hieronder vind je een indicatief rekenvoorbeeld hoeveel je met een warmtepompdroger kunt besparen. We hanteren de volgende uitgangspunten: Stroomkosten € 0,22 per kWh (dit is de laatste jaren aan het stijgen, dus het voordeel is nog groter).

Droogbeurten per week Besparing per jaar
ten opzichte van A
Besparing per jaar
ten opzichte van B
Besparing per jaar
ten opzichte van C
Twee 18 euro 51 euro 63 euro
Vier 36 euro 100 euro 125 euro
Zes 53 euro 151 euro 188 euro
Acht 88 euro 202 euro 249 euro
Tien 89 euro 252 euro 312 euro

De tabel geeft de besparing van een warmtepompdroger vergeleken met conventionele wasdrogers met energieklasse A, B of C. De bedragen zijn naar boven afgerond op hele euro’s.


Wat zijn de voordelen van een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger heeft enkele voordelen boven de normale condensdroger, waarvan we hieronder de twee belangrijkste noemen.

Energiezuinig
Warmtepompdrogers zijn veel zuiniger dan condensdrogers, en je zult hierdoor veel geld besparen. De verwarmde lucht wordt hergebruikt door de warmtepomp, in plaats van dit naar buiten te blazen. Daarnaast wordt er op een minder hoge temperatuur gedroogd, wat ook weer energie scheelt. Naast dat minder energieverbruik goed is voor het milieu is het ook goed voor jouw portemonnee.

Kleding blijft langer mooi
De warmtepompdroger droogt je was op een lagere temperatuur en dit is beter voor je kleding en je wasgoed. Een condensdroger gebruikt hete lucht en dit beschadigt je kleding, zeker je delicate kleding zoals wol en lingerie. Door de lage temperatuur kun je eigenlijk alle kleding in de warmtepompdroger gooien.


Wat zijn de nadelen van een een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger heeft twee belangrijke nadelen, die we hieronder kort zullen toelichten.

Aanschafprijs hoger
Warmtepompdroger zijn duurder dan andere wasdrogers, zoals condensdrogers en afvoerdrogers. Het loont wel om wasdroger prijzen en aanbiedingen te vergelijken. Uiteindelijk zul je de hogere aanschafprijs wel weer terugverdienen aan minder energieverbruik, maar je zult het wel eerst moeten uitgeven.

Programma duurt langer
Een warmtepompdroger droogt je was op een lagere temperatuur dan een condensdroger. Dit is beter voor je kleding, maar kost wel veel meer tijd. Gemiddeld duurt een volle trommel drogen meer dan 2 uur. Uiteraard kun je dit wel verkorten, maar dan gaat dit en kosten van je energieverbruik.


Wanneer kies ik een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is duurder in aanschaf dan een normale condensdroger, maar je bespaart veel geld, omdat je minder energie verbruikt. Hoe vaker je de droger gebruikt, hoe meer geld je bespaart op energie. Gebruik je de droger meer dan twee keer per week? Dan is het al de moeite waard om een warmtepompdroger te kopen. De meerprijs bij aanschaf, haalt je er in minder dan 5 jaar uit.


Populaire video voor artikel: Wat is een warmtepompdroger? Een volledig overzicht!

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen