728x90: Wehkamp Ad
Uitleg

Vergelijking: warmtepompdroger vs condensdroger

Door site-redactie - Prijs-update: 28 november 2022 -

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en condensdroger?

Ben je op zoek naar een nieuwe wasdroger, maar je weet niet of je een warmtepompdroger of een condensdroger moet kiezen? In principe doen een condensdroger en warmtepompdroger precies hetzelfde: het drogen van je wasgoed (en afvoeren het overtollige vocht). Toch zijn er verschillen tussen beide drogers. In dit artikelen leggen we uit wat het verschil is tussen beide soorten droger en zo weet jij welke droger je moet kopen. Voor meer informatie over wasdrogers lees ook onze review van de AEG t6db72gp ProSense of het artikel voor de beste wasdroger voor kleine huishoudens.

Tabel: warmtepompdroger vs condensdroger

Heb je geen zin om het hele artikel te lezen? Bekijk dan onderstaande tabel met de belangrijkste verschillen tussen warmtepompdrogers en condensdrogers - en lees de laatste alinea voor het beste koopadvies.

Warmtepompdroger Condensdroger
Energieverbruik Laag Hoog
Beter voor je wasgoed Ja (door de lage temperatuur) Nee (door de hoge temperatuur)
Hoe snel droog Langzamer Sneller
Aanschafprijs Duurder Goedkoper


Energieverbruik

Iedereen weet wel dat wasdrogers niet echt energiezuinig zijn. Het drogen van wasgoed kost relatief veel energie. Een warmtepompdroger is zeer energiezuinig en zijn energiezuiniger dan condensdrogers. Zo bespaar je makkelijk meer dan 150 euro per jaar aan energiekosten. Uitgaande dat je wasdroger 10 jaar meegaat, is dat 1500 euro dat je bespaart aan energie. Met de toenemende energieprijzen zal dit verschil alleen maar groter worden.


Droogtemperatuur & programmaduur

Een warmtepompdroger heeft een lage droogtemperatuur en daarom is de programmaduur doorgaan een stuk langer. Hou er rekening mee dat een volle trommel wasgoed een paar uur nodig heeft om te drogen. Een condensdroger droogt het wasgoed met een hogere temperatuur en is daarom ook sneller klaar. Het drogen van het wasgoed op een lagere temperatuur door een warmtepompdroger is beter voor je kleding en wasgoed en blijft hierdoor langer mooi. Het is overigens wel mogelijk met een warmtepompdroger om snel en heet te drogen, maar dit is raadzaam vanwege het extra energieverbruik. Maar als je een keer iets snel droog wilt hebben, dan is dat uiteraard mogelijk.


Aanschafprijs

Staar je niet teveel blind op het verschil in prijs. Een condensdroger is goedkoper dan een warmtepompdroger, maar dit verschil verdien je snel en makkelijk terug aan de energiekosten. Ook blijft je kleding langer mooi met een warmtepompdroger en heb je minder snel nieuwe kleding nodig. Warmtepompdroger worden ook steeds goedkoper. Tenslotte heeft het zeker zin om aanbiedingen in de gaten voor een goede warmtepompdroger tegen een mooie prijs.


Koopadvies: condensdroger of warmtepompdroger?

Welke droger moet je kiezen? Een condensdroger of een warmtepompdroger? Wij adviseren de laatste jaren alleen nog maar warmtepompdrogers. Het klopt dat de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan een condensdroger, maar dit heb je redelijk snel weer terugverdiend door lagere energiekosten. De warmtepompdroger is veel energiezuiniger en dit scheelt makkelijk 150 euro per jaar. Hierin hebben we de oplopende energieprijzen nog niet eens meegenomen. Het grootste nadeel – naast de wat hogere aanschafprijs – is de programmaduur. Standaard droogt een warmtepompdroger niet zo snel als een condensdroger, maar een warmtepompdroger kan dit wel. Vaak zit er een verkort programma op, maar dit kost dan wel meer energie. Tenslotte is een warmtepompdroger beter voor je wasgoed, omdat je was minder heet wordt gedroogd. Wat ons betreft een eenvoudige keuze: koop een warmtepompdroger!


Populaire video voor artikel: Vergelijking: warmtepompdroger vs condensdroger

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen