728x90: Wehkamp Ad
Shopping

Hoe kies je een luchtbevochtiger? Hoe kies je de beste humidifier?

Door site-redactie - Prijs-update: 18 augustus 2022 -

Wanneer de temperatuur buiten daalt, daalt meestal ook de luchtvochtigheid in jouw huis. Dit kan leiden tot symptomen zoals droge huid en andere irritaties. Luchtbevochtigers of humidifiers zijn geweldig voor het bestrijden van symptomen van koud weer, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. In dit artikel zullen we alles benoemen wat je moet weten om deze winter gemakkelijker te ademen. Voor meer informatie over luchtbevochtigers lees ons artikel het artikel over de soorten luchtbevochtigers of wat het verschil is tussen een luchtreiniger en luchtbevochtiger.

Luchtbevochtiger kiezen

Alle luchtbevochtigers hebben dezelfde functie en dat is de luchtvochtigheid verhogen. Er bestaan verschillende categorieën luchtbevochtigers, maar ze functioneren op verschillende manieren. Om een luchtbevochtiger te vinden die het beste past bij jouw situatie gaan we een paar verschillende vragen beantwoorden in deze blog:

  • Wat zijn de verschillende typen luchtbevochtigers?
  • Hoe wil je de luchtbevochtiger gebruiken en waar wil je deze plaatsen?
  • Hoe groot is de ruimte die je wilt bevochtigen?

Type luchtbevochtigers

In principe zijn er 4 typen luchtbevochtigers. Dit zijn: ultrasone bevochtigers, koudwaterdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie. Welke type humidifier het beste bij jou past, hangt af van jouw woonsituatie. Een stoombevochtiger bijvoorbeeld is minder geschikt om bij kinderen en huisdieren te gebruiken, omdat deze gebruik maakt van warme stoom.

Ultrasone luchtbevochtigers

Vloeibare waterdeeltjes in de vorm van een nevel worden uitgestoten in de lucht waar ze verdampen voordat ze de grond raken, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. De trillingen stuwen microscopisch kleine waterdruppeltjes de lucht in. Eenmaal in de lucht verdampen de druppeltjes, waardoor de lucht in de kamer vochtig wordt. Het water wordt niet verwarmd, daarom worden deze luchtbevochtigers ook wel "cool mist" -bevochtigers genoemd. Hierdoor zijn ultrasone luchtbevochtigers minder geschikt om op een houten oppervlakte te plaatsen, maar een ultrasone luchtbevochtiger is wel zeer geschikt in de buurt van jouw planten neer te zetten.

Koudwaterverdampers

Met een koudwaterverdamper wordt vochtigheid geproduceerd door een ventilator die de lucht uit de kamer aanzuigt en over of door een bevochtigd element in water blaast. Een deel van dit water verdampt en deze waterdamp wordt aan de lucht toegevoegd waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Deze lucht wordt vervolgens terug in de ruimte geblazen om de luchtvochtigheid in de ruimte te verhogen. Omdat warmte uit de lucht wordt verwijderd wanneer verdamping optreedt, wordt de lucht gekoeld, zodat de lucht die eruit komt koeler is dan toen deze naar binnen ging.

Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie

Luchtbevochtigers met reinigingsfunctie voegen vochtigheid toe aan een ruimte en helpen de lucht te reinigen. Water in combinatie met roterende schijven houdt onzuiverheden in de lucht vast en verwijdert ze, inclusief grote stof- en pollendeeltjes, terwijl schone, goed bevochtigde lucht naar de kamer wordt teruggevoerd.


Plaatsing luchtbevochtiger

Baby-, kinder- en slaapkamer

Voor een baby-, kinder- en slaapkamer is een luchtbevochtiger de beste optie, omdat dit type luchtbevochtiger stil in gebruik is en geen warme stoom gebruikt waaraan jouw kind zich kan verbranden. Meeste luchtbevochtigers zijn geschikt voor ruimtes kleiner dan 30 vierkante meter.

Woonkamer

Alle luchtbevochtigers zijn geschikt om in de woonkamer te plaatsen, omdat het in de woonkamer niet zo stil hoeft te zijn. Je moet wel rekening houden met de meubels. Een ultrasone luchtbevochtiger bijvoorbeeld kun je best niet plaatsen op een houten tafel of een houten vloer.

Kantoor

Droge ogen, een gebrek aan concentratie en hoofdpijn zijn gevolgen van een te droge luchtvochtigheid op kantoor. De enige manier om een comfortabele omgeving te creëren met het perfecte luchtvochtigheid in jouw kantoor, is door een luchtbevochtiger op uw bureau naast uw familiefoto te plaatsen. De luchtbevochtigers voor op kantoor zijn meestal voor grotere ruimtes, en ze beschikken over een groter waterreservoir zodat je ze niet zo vaak hoeft bij te vullen.


Oppervlakte

Voordat je een luchtbevochtiger koopt moet je beslissen hoeveel vierkante meters je wilt bedekken en hoeveel kamers. Het is niet nodig om een grote krachtige luchtbevochtiger te kopen als je kamer vrij klein is. Op dezelfde manier kan een kleine luchtbevochtiger er nooit in slagen om voldoende vocht toe te voegen in een grotere kamer.


Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen