728x90: Bol Ad
Wasdroger tips

Wordt de condensdroger ingehaald door de warmtepomp?

Door - - Prijs-update: 26 april 2024 -

Is een gewone condensdroger nog wel haalbaar?

De verkoop van de condensdrogers is nog steeds hoog maar wordt ondanks de hogere prijs van een warmtepompdroger langzaam ingehaald door de energiezuinigere warmtepompdroger. Maar ben je nog op zoek naar een gewone condensdroger let dan wel goed op de energieklasse. Een gemiddelde condensdroger verbruikt al snel 3x zoveel stroom als een zuinige warmtepompdroger.

Condensdroger aanschaffen, waar let je op?

Ben je van plan om een condensdroger te kopen? Wij hebben een aantal handige tips verzameld waar je op kunt letten bij de aanschaf. De condensdroger heeft een geïntegreerd waterreservoir om het condensvocht op te vangen. De was is hiermee lekker snel droog, maar niet op de (energie)zuinigste manier. Je moet op tijd de waterbak legen, of de droger aansluiten op een waterafvoer.

Wat is een warmtepompdroger?

De warmtepompdroger lijkt op erg de condensdroger, maar is zuiniger. Deze gebruikt ongeveer de helft van de energie die de condensdroger gebruikt en is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Nadeel is wel dat de warmtepompdroger duurder is in de aanschaf dan de condensdroger, maar gemiddeld verdien je je aanschaf in minder dan 7 jaar weer terug. Nog een voordeel, de warmtepompdroger droogt de was op lagere temperaturen, dus je hoeft de was niet te scheiden. Alles kan er in één keer in.

Welke wasdroger opties moet je op letten?

Elektronisch of tijd gestuurd drogen?

Er zijn condensdrogers die door middel van een sensor zelf bepalen wanneer de was droog is of waarbij je zelf de droogtijd in kunt stellen.

Welke programma’s?

Wasdrogers hebben tegenwoordig steeds meer programma’s die je kunt instellen. Zo kan de temperatuur worden ingesteld en is er vaak ook een programma voor delicate stoffen aanwezig. Wat vrij nieuw is, is het stoomprogramma. Het wasgoed wordt dan met stoom gedroogd. Hierdoor worden de kreukels al uit de was gehaald en hoef je dus niet meer te strijken.

Wat is de trommelinhoud?

Wij adviseren je altijd om de trommelinhoud van de condensdroger af te stemmen op die van de wasmachine. Houd er rekening mee dat de trommel van de droger niet zo vol kan doen als die van de wasmachine, aangezien er anders geen warme lucht langs de kleding kan stromen.

Wat is uitgestelde start?

Dit is een handige functie voor mensen die bijvoorbeeld ’s nachts goedkoop stroom hebben, of wanneer bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger op dezelfde elektra groep zitten en dus niet gelijker tijd aan kunnen staan.

Welke energielabels?

Dan hebben we nog de energielabels, die we inmiddels allemaal wel kennen. Op het oude energielabel stond het energieverbruik per droogbeurt vermeld, terwijl het huidige energielabel uitgaat van een gemiddeld verbruik van 160 droogbeurten per jaar. De energieklasse geeft aan hoe zuinig je condensdroger is. Met een wasdroger met energieklasse A+++ bespaar je, afhankelijk van de oude wasdroger, tot wel 100 euro per jaar op je energierekening. Soms kom je ook energieklassen A+++ -20% (of een ander getal) tegen. Dit laatste getal geeft aan dat de machine 20% zuiniger is dan de energiezuinigste klasse op de markt (A+++).


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.


Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen