Tips

Wat is de beste plek voor een ebike motor? (midden, voor of achterwiel)

Door site-redactie - Prijs-update: 22 september 2021 -

Beste plek e-bike motor: midden, voor of achterwiel?

Een elektrische fiets koop je niet zomaar. Het is daarom erg belangrijk om jezelf van tevoren goed in te lezen. Je hebt de keuze uit drie motorposities. Kies je voor een motor in het achterwiel, voorwiel of toch voor een middenmotor? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet zodat jij je keuze een stuk makkelijker kan maken.

Op welke plek de motor zit is van belang voor de stabiliteit, prijs, comfort en onderhoud.

Snelmenu

Voordelen e-bike middenmotor

De middenmotor zit verwerkt in de trapas. Doordat de aandrijving van de motor direct verbonden is met de trapas, voelt de manier van fietsen erg natuurlijk aan. Voor veel mensen is dit een goede reden om voor dit type motor te kiezen. Elektrische fietsen met een middenmotor brengen veel stabiliteit met zich mee, aangezien het zwaartepunt van de fiets laag ligt. Een middenmotor levert veel vermogen en is daarom ideaal om mee door de heuvels te fietsen.

Voordelen middenmotor

  • Veel stabiliteit
  • Geschikt voor heuvelachtig gebied

Nadelen middenmotor

  • De motor is niet 100% stil

Voordelen e-bike voorwiel-motor

Zoals de naam al doet vermoeden, zit de motor verwerkt in het voorwiel. Dit geeft het gevoel dat je voortgetrokken wordt door je e-bike. Het grote voordeel voor veel mensen is de prijs. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn vaak een stuk voordeliger dan bij andere motorposities. Fietsen met een voorwielaandrijving hebben vaak een dichte kettingkast, waardoor ze minder onderhoudsgevoelig zijn.

Voordelen voorwiel-motor

  • De motor is erg stil
  • Voordelig geprijsd

Nadelen voorwiel-motor

  • Minder geschikt voor heuvelachtig gebied

Voordelen e-bike achterwiel-motor

De achterwielmotor vind je terug in de sportieve e-bikes. De fietsen hebben vaak een (half)open kettingkast met derailleurversnelling. Dit geeft de fiets een sportief karakter. Je hebt de beschikking over meer versnellingen, waardoor de elektrische fiets erg geschikt voor heuvelachtig gebied. De motor geeft je het gevoel alsof je altijd wind mee hebt. Een groot voordeel van een achterwielmotor is dat deze over het algemeen erg stil is.

Voordelen achterwiel-motor

  • Geschikt voor heuvelachtig gebied
  • De motor is erg stil
  • Meer versnellingen

Nadelen achterwiel-motor

  • Meer onderhoud door de (half)open kettingkast

Aantal e-bikes met een voorwiel-motor

Voorwielmotoren zijn simpel, robuust en goedkoop

Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn meestal goedkoper. En je kunt een voorwielmotor met alle versnellingsystemen combineren: naafversnelling, derailleurversnelling en zelfs een cardanasaandrijving. Nog een voordeel: je kunt in elke versnelling wegrijden. 

Hieronder een paar voorwielmotor ebike aanbiedingen

meer voorwiel-motor e-bikes

Aantal e-bikes met een achterwiel-motor

Achterwielmotoren zijn stil

Elektrische fietsen met een achterwielmotoren zijn stil. Je kunt remmen op de motor en zo energie terugwinnen en ze slijten minder dan middenmotoren. Net als bij de voorwielmotor luistert het kiezen van de juiste versnelling bij het wegrijden niet zo nauw. De motor komt je ook in een zware versnelling meteen te hulp.

Hieronder een paar achterwielmotor e-bike aanbiedingen

meer achterwiel-motor e-bikes

Aantal e-bikes met een middenmotor

Efficiënter en dus zuiniger

Bij een middenmotor zit de motor bij de trapas. Voor de gewichtsverdeling is dat gunstig. Over het algemeen is de e-bike dan wat gemakkelijker te hanteren. Maar de middenmotor is vooral een goede keuze omdat hij niet de nadelen van de voorwielmotor en de achterwielmotor heeft. Marktleider Bosch stelt dat de vernieuwde middenmotor efficiënter en dus zuiniger is.

Hieronder een paar middenmotor e-bike aanbiedingen

meer middenmotor e-bikesNEW De beste e-bike?
Wij hebben ze voor je verzameld

Wij laten je ook gelijk alle prijzen zien met onze handige prijsvergelijker

Winnaars best geteste e-bikes