728x90: Bol Ad
BBQ tips

Barbecueën op kolen of gas? Wat zijn de verschillen?

Door - - Prijs-update: 19 april 2024 -

Je bent van plan om een nieuwe barbecue te kopen, maar je bent er nog niet helemaal uit wat voor BBQ dit moet zijn. Er zijn dan ook veel punten waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf van een nieuwe barbecue. Het merk, de prijs, maar ook het soort barbecue.

Barbecueën op een houtskoolbarbecue

Veel mensen geven de voorkeur aan een barbecue met kolen. Het geeft vaak dat ultieme gevoel van barbecueën, waar mensen van houden. Het gevoel van gezellig samen zijn en de tijd nemen voor elkaar met een goed stuk vlees erbij. Een houtskoolbarbecue geeft vlees die traditionele rokerige smaak. Als je het aan ervaren barbecuechefs vraagt of aan mensen met een zeer grote passie voor barbecueën, zullen zij altijd de voorkeur uitspreken voor een barbecue met kolen. Natuurlijk heeft deze barbecue ook zijn nadelen, want anders zou iedereen zijn keuze snel gemaakt hebben.

Barbecue aansteken

Als je wilt barbecueën met een houtskoolbarbecue, moet je de ruimte hebben om hier uitgebreid de tijd voor te nemen. In tegenstelling tot een gasbarbecue, waar je de gasfles aansluit en binnen 10 minuten aan de gang kunt met je vlees, is dit bij een kolenbarbecue anders. Op de klassieke manier met houtskool en aanmaakblokjes ben je namelijk al snel zo'n 45 minuten bezig voor de BBQ verwarmd is. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar de barbecue aanzet voor een klein stukje vlees. Daarnaast moet je de temperatuur altijd in de gaten houden en kun je niet, net als bij een gasbarbecue, de knoppen aandraaien voor meer warmte.

De oplossing om minder lang bezig te zijn met het verwarmen van de BBQ is een brikettenstarter. Op het onderste rooster steek je drie of vier aanmaakblokjes aan. Daarna zet je de brikettenstarter eroverheen en vult deze net niet helemaal met briketten. Je wacht daarna ongeveer 20 tot 30 minuten en je briketten zijn gloeiend heet en perfect om te gebruiken. Dit is natuurlijk nog steeds het dubbele in tijd met een gasbarbecue, maar hierin moet je dus zelf de afweging maken. Ben jij een echte liefhebber van buiten eten en maak je het liefst iedere avond je vlees buiten klaar? In dat geval zal een houtskoolbarbecue de nadelen met zich meebrengen dat je hier vaak langer mee bezig bent. Als de barbecue meer bedoelt is voor 'gelegenheden', zoals gezellig barbecueën met vrienden of familie, dan is een houtskoolbarbecue een geweldige keuze. Vooral omdat je dan volop kunt genieten van de smaak van het vlees.

Bedienen van de temperatuur

De temperatuur van een houtskoolbarbecue kun je bedienen via de ventilatiegaten in de BBQ. Door te wisselen met de luchttoevoer via deze gaten, zorg je voor een afwisseling in de temperaturen. Het verschilt erg per gerecht op welke temperatuur je de barbecue het beste kunt zetten. De smaak wordt namelijk veel beter als je de temperatuur aanpast bij sommige gerechten. Dit is bij een houtskoolbarbecue niet erg eenvoudig om aan te passen. Natuurlijk kun je wisselen in de luchttoevoer, maar dit neemt wel tijd in beslag.

Bij een gasbarbecue zet je het vuur harder of zachter en binnen een korte tijd is de temperatuur veranderd. Bij een houtskoolbarbecue heb je deze knoppen niet en duurt het dus wel even voor de barbecue is afgekoeld of warmer is geworden. Het kan soms lastig zijn dat je niet heel precies de temperaturen kunt aanpassen. Het gaat meer op gevoel, dan dat je echt nauwkeurig weet hoe je de graden kunt aanpassen.

Schoonmaken van de barbecue

Bij het schoonmaken van een houtskoolbarbecue komen we opnieuw terug bij hetzelfde punt: de tijd. Een houtskoolbarbecue schoonmaken is een aardig klusje en niet iets wat je even in vijf minuten doet. Veel mensen slaan deze laatste stap over en gooien alleen de as en/of de grote stukken eten weg. Helaas is dit niet erg goed voor je barbecue. Zorg ervoor dat je de barbecue allereerst heel goed laat afkoelen. Dit kan wel even duren bij een houtskoolbarbecue. Het kan dus voorkomen dat als je 's avonds laat nog hebt gebarbecued, dat je deze de hele nacht moet laten afkoelen. Pas in dat geval wel op met huisdieren zoals katten, die zich buiten kunnen verwonden aan de warme barbecue. De grote stukken overgebleven vlees kun je wel het beste weggooien als het rooster nog warm is. Anders wordt het hard en is het daarna moeilijker om te verwijderen.

Het rooster maak je schoon via een staalborstel. Het is heel belangrijk om dit goed te doen, zodat er geen vastgeplakt eten aan het rooster blijft zitten. Daarna borstel je het as ook weg. Als je dit niet doet, heb je steeds meer last van veel rook en een rare smaak aan je eten. Het is een goede tip om één of twee keer per jaar (afhankelijk van het gebruik) de barbecue grondig schoon te maken. Doe dit met een emmer sop en water. Doe dit niet vaker, want dat kan de buitenkant en de verf van je barbecue beschadigen.

Weber Master Touch GBS E-5750 57 cm Black  - te koop vanaf: 245,-

Weber Master Touch GBS E-5750 57 cm Black

Weber Smokey Joe Premium Black  - te koop vanaf: 88,-

Weber Smokey Joe Premium Black

Weber Master Touch GBS Premium SE E-5755 57 cm  - te koop vanaf: 355,-

Weber Master Touch GBS Premium SE E-5755 57 cm

Weber Compact Kettle 47 cm  - te koop vanaf: 97,-

Weber Compact Kettle 47 cm


Barbecueën op een gasbarbecue

De gasbarbecue is ideaal voor de mensen die kiezen voor snelheid en gemak. Je bent niet op zoek naar die ultieme BBQ-ervaring, maar je wilt gewoon graag snel, eenvoudig en goede kwaliteit eten bereiden. Dit maakt deze barbecue ook zeer geschikt voor mensen die veel en vaak buiten eten. In tegenstelling tot de kolenbarbecue, hoef je bij deze barbecue niet uitgebreid de tijd te nemen om te gaan barbecueën. Het is een kwestie van de gasfles aansluiten, een korte opwarmtijd en het vlees kan erop. Als je graag meerdere zomerse dagen wilt genieten van het buitenleven, is dit een goede keuze. Het bespaart namelijk veel tijd als je niet iedere keer de kolen hoeft te verwarmen.

Barbecue aansteken

We noemde het hierboven al even. Tijd is geen kwestie bij een gasbarbecue. Als je eenmaal onder de knie hebt hoe je een gasfles moet aansluiten, heb je dit in enkele minuten gedaan. Daarnaast is het vaak enkel het indrukken van een knop of schakelaar om de gasbarbecue aan te zetten. De opwarmtijd ligt gemiddeld rond de 10 minuten en daarna kun je meteen aan de slag met je stukken vlees en andere gerechten. Je kunt dus binnen no-time gaan eten. Een gasbarbecue gebruik je met een gasfles. Een gasfles aansluiten doe je zo:

  • Check of de verzegeling onbeschadigd is en verwijder deze. Niet het geval? Ga dan altijd terug naar de winkel
  • Check of de gasdrukregelaar en het rubberen ringetje onbeschadigd zijn
  • Koppel de gasdrukregelaar aan de gasfles
  • Span de drukregelaar stevig aan
  • Koppel het uiteinde van de gasfles aan de barbecue
  • Zet de gasfles in een open ruimte, op een vlakke ondergrond
  • Draai de gaskraan open
  • Smeer de verbindingen in met wat zeepsop
  • Als je belletjes ziet, is de gasdrukregelaar niet goed gekoppeld
  • Nu kun je de barbecue aansteken

Bedienen van de temperatuur

De temperatuur van een gasbarbecue kun je eenvoudig instellen via de brander. Als je achter een gasbarbecue staat, voelt dit simpelweg hetzelfde als achter een fornuis. De temperaturen bij een fornuis zijn ook heel precies in te stellen en dat is bij een gasbarbecue niet anders. Via de knoppen op de BBQ kun je het vuur harder of zachter zetten, hiermee bedien je dus automatisch de temperatuur. Sommige barbecues zijn voorzien van één brander, maar de luxere varianten hebben meerdere branders. Hoe meer branders je hebt, hoe preciezer je de temperatuur kunt aanpassen. Gasbarbecues werken met temperaturen tussen de 100 en 300 graden.

Schoonmaken van de barbecue

Net als bij de hele bediening van een gasbarbecue, staat bij het schoonmaken de snelheid wederom centraal. In tegenstelling tot een houtskoolbarbecue, heb je een gasbarbecue zeer snel schoon. Dit is puur afhankelijk van de grootte van de barbecue, maar in principe heb je binnen 5-10 minuten een schone barbecue. Als je klaar bent met barbecueën zorg je ervoor dat je eerst alle grote etensresten, zoals stukken vlees of groenten, van de barbecue verwijderd. Daarna doe je de deksel erop en zet je de barbecue korte tijd op de hoogste stand. De overgebleven stukken verbranden en veranderen in as. Pas altijd op dat je de barbecue goed laat afkoelen. Het kan verradelijk zijn, maar je bent met hoge temperaturen bezig. Als de barbecue eenmaal is afgekoeld, kun je eenvoudig een doekje over het rooster halen om het schoon te maken.

Weber Go-Anywhere Gas   - te koop vanaf: 141,96

Weber Go-Anywhere Gas

Weber Spirit EPX-335 Smart  - te koop vanaf: 1.099,-

Weber Spirit EPX-335 Smart

Weber Spirit E-225 GBS  - te koop vanaf: 649,-

Weber Spirit E-225 GBS

Campingaz Party Grill 400  - te koop vanaf: 89,90

Campingaz Party Grill 400

Populaire video voor artikel: Barbecueën op kolen of gas? Wat zijn de verschillen?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen