728x90: Wehkamp Ad
Spotlight

Kerntemperatuur: wanneer is mijn vlees of vis gaar op de BBQ?

Door site-redactie - Prijs-update: 27 juni 2022 -

Als je een stukje vlees of vis gaat bereiden op de BBQ wil je deze er op het juiste moment vanaf halen. Alleen als je de goede timing hebt, krijg je dat malse vlees waar je op hoopte. Sommige chefkoks koken op gevoel maar zij hebben vaak al jarenlang ervaring. Voor de huis, tuin- en keuken barbecuechef is dit vaak iets moeilijker. Er wordt vaak gesproken over de 'hand' truc waarmee je kan voelen of het vlees rauw, medium of well-done is. Helaas is deze truc achterhaald en dus niet waar. De enige betrouwbare manier om uit te vinden of je vlees of vis al gaar is, is door een vlees thermometer. Thermometers zijn er in verschillende soorten.

Wat is een kerntemperatuur meter?

Een kerntemperatuur meter is een thermometer die de temperatuur van je vlees of vis meet. Deze informatie is cruciaal als je het perfecte stukje vlees wilt bereiden. Welke temperatuur je precies aan moet houden, vertellen we je hieronder. Eerst gaan we wat verder in op deze meters. Thermometers steek je altijd in het dikste stuk van het vlees. Er bestaan namelijk een hoop verschillende varianten op de markt die hetzelfde resultaat beloven. De één werkt natuurlijk altijd beter dan de ander. Zo bestaan er thermometers die je van het begin tot het eind op de hoogte blijven stellen van de temperatuur in het vlees. Deze thermometers zijn ideaal om te gebruiken als je grote stukken vlees wilt bereiden waarvan je weet dat het lang gaat duren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pulled pork.

De meters hebben een draadje met aan de ene kant een prikker en aan de andere kant een elektronisch deel. Het elektronische deel vertelt je precies wat de temperatuur van het vlees is. Dit is vaak een klein scherm met vaak niet meer dan de graden, wat ook precies is wat je nodig hebt. Dat schermpje moet je ook altijd buiten de BBQ houden. Dit is voor jezelf om de temperatuur bij te houden. De prikker prik je dan natuurlijk in het vlees om zo op de hoogte gehouden te worden. Je kunt kiezen voor een goedkope variant met simpele opties (die vaak prima werken), of voor een duurdere variant. Via de duurdere variant kun je vaak de temperatuur via een app op je mobiele telefoon bijhouden en dan gaat er een belletje af als de juiste temperatuur bereikt is.

En dan heb je thermometers die je kunt gebruiken als je snel een stukje vlees op de barbecue wilt bereiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een burger of steak. Deze meter vertelt je in een paar tellen wat de temperatuur van het vlees is. Precies wat je op dat moment nodig hebt. Hier zit, in tegenstelling tot de vorige, geen draadje aan. Het is puur een hand meter. Je haalt de deksel van de BBQ af en steekt de prikker in het vlees. Binnen een paar seconden weet je de temperatuur en kun je bepalen of het vlees van de barbecue af moet. Deze meters bestaan er wederom in veel verschillende prijsklassen. De goedkopere zijn vaak minder betrouwbaar of kunnen snel kapot gaan. Om zeker te zijn van een perfect stukje vlees met de juiste temperatuur raden we je aan om één keer een goede meter aan te schaffen.

Vlees laten rusten

De temperatuur van het vlees is perfect dus het kan van de BBQ af. Veel mensen pakken een tang en leggen het direct op een bord. Klaar om te gaan eten. Er is een goede tip die we je willen meegeven om je vlees nog malser te maken. Je herkent het vast wel dat als je een stuk biefstuk direct snijdt, dat er allemaal vleessappen op je bord komen. Deze vleessappen zou je het liefst in het vlees houden want dit maakt het malser en lekkerder. Zodra je het vlees direct open snijdt, loopt dit eruit en droogt het vlees deels uit.

De tip wordt al door de meeste chefkoks opgevolgd. Het is namelijk slim om het vlees even te laten 'rusten'. Dit betekent dat je het vlees vanaf de BBQ op een bord legt. Je wikkelt er een stuk aluminiumfolie omheen en wacht circa 10 minuten. Voor dikke stukken vlees kun je zelfs wel 20-30 minuten uittrekken. Vergeet de folie niet, want op deze manier blijft het vlees wel warm. Je wil natuurlijk niet een perfect stuk vlees serveren, wat achteraf lauw of koud bleek te zijn. Als je na 10 minuten diezelfde biefstuk nog een keer open zou snijden, zul je merken dat er weinig tot geen vleessappen uitkomen. Dit komt omdat de sappen in die tijd verdeeld en opgenomen zijn door het vlees. De smaak van het vlees wordt hierdoor sappiger. Let op: dit werkt niet als je voor een doorbakken stuk vlees gaat. Dan proef je die sappen sowieso niet meer.

Wanneer is mijn vlees of vis dan gaar?

Je weet nu hoe belangrijk een vleesthermometer is. Het zorgt namelijk voor dat perfecte stukje vlees of vis, wat iedereen wilt bereiden op de BBQ. Je weet ook welke verschillende meters er zijn en waar je ze voor gebruikt. De temperatuur van vlees of vis kun je meten door de thermometer in het dikste stuk te steken. Pas op als je kip of vlees gaat bereiden met een bot erin. Steek de meter nooit tegen het bot aan, want het bot is veel sneller warm dan de rest van het vlees. Op deze manier weet je dan alsnog niet wanneer je de gerechten precies van de barbecue af kunt halen. We nemen nu de verschillende gerechten met je door, zodat je precies weet op welke temperatuur iets gaar is.

Soort gerecht Rare Medium Well Done
Rundvlees 50 - 52°C 60 - 63°C 70°C +
Lamsvlees 50 - 52°C 60 - 63°C 70°C +
Varkensvlees - 60 - 63°C 70°C +
Kip en kalkoen - - 70 - 72°C
Witvis - - 60°C
Tonijn en zwaardvis - 52°C -
Zalm - - 45°C
Eend - - 67°C
Eendenborst - 50 - 55°C 60 - 65°C
Gekookte kreeft - - 12 - 15 min
Gebakken coquille - - 2 x 2 min

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen