728x90: Bol Ad
Spotlight

Welke barbecue past bij mij: gas, houtskool, elektrisch of toch kamado?

Door site-redactie - Prijs-update: 30 juni 2022 -

Welke BBQ zal ik kopen?

Als de zon begint te schijnen, begint het enthousiasme om de barbecue aan te steken. Als je nog geen barbecue hebt, is het een goed idee om jezelf goed te informeren over de mogelijkheden. Er zijn namelijk tientallen opties waar je uit kunt kiezen. Zo is het belangrijk om te bepalen hoe groot de barbecue moet zijn. Ben je van plan om vaak te barbecueën met een grote vriendengroep of je familie? Of is de barbecue enkel voor jou en je partner? Deze vragen moet je jezelf zeker stellen bij de aanschaf van een nieuwe barbecue. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een buitenkeuken, wat in principe een verlenging is van je eigen keuken. Maar voor kleinere gelegenheden, kan een tafelmodel of kleine kamado ook al passend zijn. We gaan de verschillende barbecues met je doornemen. Waar moet je op letten bij de aanschaf, wat zijn de voor- en nadelen en wat zijn de verschillen in prijzen? Je vindt het allemaal hieronder.

Houtskoolbarbecue

Barbecueën op een houtskoolbarbecue is de meest klassieke manier. De houtskoolbarbecue is een echte gezelligheidsbarbecue. Dit komt omdat je uitgebreid de tijd moet nemen om de BBQ op temperatuur te brengen en de gerechten te bereiden. Als het buiten lekker weer is en je hebt vrienden of familie uitgenodigd, zorgt de houtskoolbarbecue voor die fijne sfeer tijdens het barbecueën. Culinaire liefhebbers spreken vaak hun voorkeur uit voor houtskoolbarbecues. Het vlees wat je op zo'n BBQ legt, krijgt een authentieke en rokerige smaak. Dit is de echte barbecuesmaak, waar veel mensen van houden. Als jij geen fan bent van barbecueën met veel rook, en de rokerige smaak die hierbij komt kijken, kun je beter kiezen voor een elektrische of gasbarbecue. Een houtskoolbarbecue is daarnaast zeer geschikt om grote stukken vlees of kip op te garen. Hier moet je uiteraard wel de tijd voor nemen, maar de smaak die je eraan meegeeft is erg uniek.

Als je de barbecue graag wilt gebruiken op je balkon of dakterras, is het gebruik van een houtskoolbarbecue niet erg geschikt. Teneerste ben je de buren erg tot last door de rook dat van de BBQ afkomt. Daarnaast is het niet erg veilig om met een houtskoolbarbecue op een balkon te gaan staan, aangezien je toch bezig bent met open vuur. In dit geval kun je beter kiezen voor een elektrische barbecue, waar je enkel de stekker voor in het stopcontact hoeft te steken. Een houtskoolbarbecue blijft namelijk nog zeer lang heet. Je kunt hem daarom pas schoonmaken als deze helemaal afgekoeld is. Hier kun je gerust de hele nacht op wachten, en dan duurt het schoonmaken daarna ook nog vrij lang.

Aansteken van een houtskoolbarbecue

Voor het aansteken van een houtskoolbarbecue is het gebruik van een brikettenstarter een tip. Op het onderste rooster steek je drie of vier aanmaakblokjes aan. Daarna zet je de brikettenstarter eroverheen en vult deze net niet helemaal met briketten. Je wacht daarna ongeveer 20 tot 30 minuten en je briketten zijn gloeiend heet en perfect om te gebruiken. In het geval dat je ervoor kiest om de barbecue op eigen houtje aan te steken, duurt dit wel 45 minuten.

Voordelen Nadelen
+ Authentieke, rokerige smaak aan vlees - Opwarmen van houtskool en briketten duurt lang (30-45 minuten)
+ Je kunt hoge temperaturen bereiken - Temperatuur niet handmatig te regelen
+ Ruime keuze aan houtskoolbarbecues voor ieder budget - Veel rook
+ Gerechten bereiden met slecht weer (mits hij een deksel heeft) - Niet geschikt voor op een balkon

Op zoek naar meer houtskoolbarbecue? Bekijk alle houtskoolbarbecues

image: Weber Master Touch GBS E-5750 57 cm Black

Weber Master Touch GBS E-5750 57 cm Black

Meerdere verkopers
€ 279,-

image: Boretti Tonello

Boretti Tonello

Meerdere verkopers
€ 166,75

image: Everdure Cube Graphite

Everdure Cube Graphite

Meerdere verkopers
€ 149,-

image: Boretti Terzo

Boretti Terzo

Meerdere verkopers
€ 199,-

Kamado barbecue

Veel zien de kamado barbecue als een luxe houtskool barbecue en technisch gezien klopt dit ook, maar een kamado is beter vergelijkbaar met een buitenkeuken dan een houtskool bbq. Op een kamado barbecue kun je namelijk op veel manieren je gerechten bereiden. Je kunt ermee bakken, grillen, stomen, braden, stoven, sudderen en roken. Een kamado Big Green Egg kopen of Black Bastard kopen is niet iets wat je zomaar doet maar als je er één hebt dan is het een genot voor iedere liefhebber van goed eten. Je ziet zelfs steeds meer koks, in restaurants werken met een kleine kamado, om gerechten te bereiden. Dat is niet voor niks, want de kwaliteit is zeer goed. Kamado's zijn gemaakt van gebakken en geglazuurd keramiek. In de barbecue zitten meerdere keramische lagen, waardoor de temperatuur zeer stabiel blijft. Je is mogelijk om de temperatuur nauwkeurig aan te passen en in te stellen.

Een kamado is bestand tegen hogere temperaturen. Waar een een houtskoolbarbecue het maximum ligt op 300 graden, ligt dit voor een kamado op maar liefst 450 graden. De prijzen van kamado barbecues liggen wel aanzienlijk hoger dan de normale houtskoolbarbecues. Een eenvoudige houtskoolbarbecue heb je al voor onder de 100 euro, terwijl je voor een kamado meer dan honderden euro's moet neertellen. De meeste kamado's zijn groot en zwaar en daardoor moeilijk te verplaatsen. Er zijn ook wel kleine kamado's, bedoeld voor onderweg, naar het park of strand.

Voordelen Nadelen
+ Luxere versie van de houtskoolbarbecue - Hoge prijs
+ Authentieke, rokerige smaak aan het vlees - Zwaar en moeilijk te verplaatsen
+ Temperatuur tot op de graad nauwkeurig te bepalen - Je hebt vaak wat oefening nodig
+ Keuze aan bereidingen is groot (koken, bakken, braden, slow-cooking, stomen)

image: Bastard Urban Compact 2021 met onderstel

Bastard Urban Compact 2021 met onderstel

Meerdere verkopers
€ 599,-

image: Kamado Joe Classic Joe I met onderstel en zijplanken

Kamado Joe Classic Joe I met onderstel en zijplanken

Meerdere verkopers
€ 899,-

image: Big Green Egg Large

Big Green Egg Large

Meerdere verkopers
€ 1.685,-

image: Bastard Urban Large Complete 2022 met onderstel en zijplanken

Bastard Urban Large Complete 2022 met onderstel en zijplanken

Meerdere verkopers
€ 1.435,-

Gasbarbecue

Een gasbarbecue is een barbecue die je gebruikt op gas. Barbecueën met deze barbecue brengt erg veel gemak met zich mee. Het enige wat je hoeft te doen is een gasfles met gasdrukregelaar aan te sluiten op je BBQ. Je hebt de gasbarbecue er in tientallen verschillende maten en kleuren. Je hebt een gasbarbecue in een kegelvorm of een tafelmodel. Je kunt ook kiezen voor een buitenkeuken op gas, deze zijn een stuk ruimer dan de compactere gasbarbecues. Op de buitenkeukens komen we later terug. Natuurlijk is dit puur afhankelijk van de hoeveelheid vlees of groente die je wilt grillen op de barbecue, en met het aantal mensen dat je gaat barbecueën. Als je de gasbarbecue graag wilt verplaatsen, kies dan voor een barbecue met wielen.

Aansteken van een gasbarbecue

Een gasbarbecue gebruik je met een gasfles. Een gasfles aansluiten doe je zo:

  • Check of de verzegeling onbeschadigd is en verwijder deze. Niet het geval? Ga dan altijd terug naar de winkel
  • Check of de gasdrukregelaar en het rubberen ringetje onbeschadigd zijn
  • Koppel de gasdrukregelaar aan de gasfles
  • Span de drukregelaar stevig aan
  • Koppel het uiteinde van de gasfles aan de barbecue
  • Zet de gasfles in een open ruimte, op een vlakke ondergrond
  • Draai de gaskraan open
  • Smeer de verbindingen in met wat zeepsop
  • Als je belletjes ziet, is de gasdrukregelaar niet goed gekoppeld
  • Nu kun je de barbecue aansteken
Voordelen Nadelen
+ Temperatuur handmatig te regelen - Gasfles kan op raken
+ Direct te gebruiken - Gasfles neemt veel ruimte in
+ Amper rook bij gebruik - Schoonmaken kost veel tijd
+ Ruime keuze aan gasbarbecues (zoals een tafelmodel of buitenkeuken)image: Boretti Addizio

Boretti Addizio

Meerdere verkopers
€ 369,-

image: Boretti Forza

Boretti Forza

Meerdere verkopers
€ 675,-

image: Boretti Piccolino

Boretti Piccolino

Meerdere verkopers
€ 199,-

image: Weber Go-Anywhere Gas

Weber Go-Anywhere Gas

Meerdere verkopers
€ 158,-

Elektrische barbecue

De elektrische barbecue is een goed voorbeeld waarin je de klassieke gezelligheid van het barbecueën met de moderne technologieën van nu met elkaar combineert. De elektrische BBQ is namelijk een echt gemaksdier. In tegenstelling tot de houtskoolbarbecue, waar je briketten en aanmaakblokjes nodig hebt, heb je dit bij een elektrische barbecue niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact. Dit maakt deze barbecue voor iedereen zeer geschikt. Een elektrische barbecue is super snel warm. Wanneer je de stekker in het stopcontact steekt, wordt de barbecue meteen verwarmd zodat je deze bijna direct daarna kunt gebruiken. Je hebt helemaal geen overlast van rook, dus als je hier niet tegen kan is deze barbecue een goede keuze voor jou. Bij een houtskoolbarbecue heb je een authentieke, rokerige smaak aan je vlees. Bij een elektrische barbecue heb je dit dus niet. De kwaliteit van het vlees kan hierdoor wat achteruit gaan.

Een elektrische barbecue is geschikt voor in de meeste ruimtes. In de tuin, maar ook zeker op een balkon. Je moet wel een stopcontact in de buurt hebben. Maar voor ruimtes rondom het huis, kun je ook werken met een verlengsnoer. Als je graag wilt barbecueën in een park of op een boot, kun je beter voor een houtskoolbarbecue kiezen. Op deze momenten heb je namelijk niet de beschikking over een stopcontact, en kun je de elektrische barbecue niet gebruiken.

Aansteken van een elektrische barbecue

Simpel gezegd: stekker erin en je kunt beginnen. Het is belangrijk om allereerst te beginnen met een goede ondergrond. Je wilt natuurlijk niet dat de barbecue omvalt of dat er ongelukken gebeuren met kleine kinderen of huisdieren. Kies daarom voor een ondergrond op stenen of beton. Gras is niet zo geschikt, omdat hier vaak veel bobbels inzitten. Als je de stekker in het stopcontact hebt gestoken, kun je de temperatuur bepalen via de knop op de BBQ. Het opwarmen duurt ongeveer 15 minuten. Dit is dus minstens de helft van de houtskoolbarbecue. Als je haast hebt of graag snel wilt eten: kies dan zeker voor een elektrische barbecue.

Voordelen Nadelen
+ Geen materialen nodig, zoals houtskool of een gasfles - Niet te gebruiken zonder stopcontact in de buurt
+ Temperatuur handig handmatig te regelen - Lijkt veel op een gourmetstel
+ Direct gebruiken - Ruimte om te grillen vaak kleiner
+ Makkelijk en snel schoon te maken


image: Weber Pulse 2000 Stand

Weber Pulse 2000 Stand

Meerdere verkopers
€ 872,-

image: Weber Pulse 1000

Weber Pulse 1000

Meerdere verkopers
€ 439,-

image: Weber Pulse 2000 Black

Weber Pulse 2000 Black

Meerdere verkopers
€ 689,-

image: Weber Q1400 Dark Grey

Weber Q1400 Dark Grey

Meerdere verkopers
€ 269,-

Buitenkeuken

Een buitenkeuken is een extra keuken, maar dan voor buiten. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je wilt innemen in je tuin. Je kunt voorkeur hebben voor een hele grote buitenkeuken, die je hele tuin vult. Of als je een enorme tuin hebt, kun je een speciaal eet- en kookhoekje creëren. Dat een buitenkeuken alleen geschikt is voor grote groepen mensen, is een fabel. Je kunt namelijk kiezen voor buitenkeukens met twee, drie, vier of meer branders. Een buitenkeuken met twee branders is geschikt voor twee personen of een hele kleine groep. Drie branders is voor een aantal vrienden of je familie, en vier branders is geschikt voor een grote groep mensen. Het aantal branders zegt ook iets over het formaat van de buitenkeuken, deze moet dus wel passen in je tuin. Hoe meer branders je hebt, hoe sneller je een hoge temperatuur bereikt. Een buitenkeuken werkt meestal op gas, maar tegenwoordig zijn er ook buitenkeukens op houtskool en pellets.

Voordelen Nadelen
+ Verlenging van je eigen keuken - Past niet in een kleine tuin
+ Zeer compleet en veel werkruimte - Hoge prijs
+ Te gebruiken voor zeer grote groepen

image: Boretti Forza

Boretti Forza

Meerdere verkopers
€ 675,-

image: Weber Genesis II E-310 GBS

Weber Genesis II E-310 GBS

Meerdere verkopers
€ 979,-

image: Boretti Robusto

Boretti Robusto

Meerdere verkopers
€ 609,-

image: Weber Performer Premium GBS 57 cm

Weber Performer Premium GBS 57 cm

Meerdere verkopers
€ 548,99

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen