728x90: Wehkamp Ad
Spotlight

De beste BBQ tips voor een geslaagde avond barbecueŽn

Door site-redactie - Prijs-update: 19 januari 2022 -

Zodra je eenmaal de trotse bezitter bent van een barbecue is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je dat perfecte stuk vlees klaarmaakt. Zo kun je tijdens de warme avonden indruk maken met jouw barbecueskills. De meeste mensen kunnen prima met een barbecue overweg om groenten of vlees klaar te maken. Toch is barbecueën niet zo eenvoudig als het lijkt. Je kunt de smaak van de gerechten namelijk een stuk beter maken als je weet waar je op moet letten. Om het perfecte stukje vis of vlees te garen, heb je namelijk de ideale omstandigheden nodig. Hieronder vind je CIJFER tips om een (nog) betere BBQ-chef te worden.

Tip 1: Geduld is een schone zaak

We hebben het er al vaker over gehad. Als je wilt genieten van de rokerige, authentieke barbecuesmaak heb je geduld nodig. Dit doe je namelijk door te barbecueën via een houtskoolbarbecue. Het aansteken van de barbecue kost tijd, gemiddeld tussen de 30 - 45 minuten voor hij verwarmd is. Als de BBQ eenmaal aan is, moet je deze ook nog op temperatuur kunnen houden. Door het gebruik van een brikettenstarter kun je de verwarmtijd beperken tot 20 - 30 minuten.

Veel mensen gokken erop dat de barbecue al goed warm is en beginnen met het bereiden ervan. Helaas is het dan vaak moeilijk om de groenten, het vlees of de vis goed warm te krijgen. De barbecue zal dan snel weer afkoelen. Een goede tip om te testen of de BBQ goed warm is, kun je doen door je hand er boven te houden. Als je je hand er maximaal 3 seconden boven kan houden is de barbecue heet genoeg en klaar om te gebruiken. Bij 8 seconden is dit medium en moet je nog even geduld hebben. Als het nog langer kan, is de barbecue nog niet warm. Als je liever niet zo lang wil wachten voor je kunt eten, kun je kiezen voor een elektrische of gasbarbecue.

Tip 2: Schoon en vettig

Voor je begint met barbecueën is het belangrijk dat de grill goed schoon is. Doe dit vóór en na ieder gebruik van de BBQ. De snelste manier om een barbecue schoon te maken, is met een staalborstel. Op deze manier kun je de aangebakken stukken makkelijk verwijderen. Als je geen staalborstel hebt, kun je de grill ook schoonmaken met een stuk aluminiumfolie. Dit heeft in principe hetzelfde effect als een staalborstel.

Tijdens het barbecueën is het juist erg prettig als de grill een beetje vettig is. Je kunt het beste kiezen voor plantaardige olie. Doe een beetje olie op keukenpapier en haal dit langs de grill. Dit zorgt ervoor dat het vlees minder snel aanbrand. Doe dit wel altijd met een stuk papier en giet nooit de olie rechtstreeks op de grill.

Tip 3: Extra smaak

Ben je op zoek naar wat extra smaak om je gerechten te bereiden? Dit is leuk om te proberen bij specialere gelegenheden of als je gaat barbecueën met een grote groep mensen. Er zijn een paar dingen die lekker zijn om te testen:

  • Strooi vuurkruiden over het vuur.
  • Gek op spiesjes? Kies dan eens voor eetbare spiesjes van kaneel of rozemarijn. Dit in plaats van de houten of metalen stokjes.
  • Kies voor speciale houtsnippers met extra rokerige smaak.
  • Giet meermaals een paar druppels bier over het vlees voor een unieke smaak.

Tip 4: Behoud de smaak

Veel mensen gebruiken een normale vork of een speciale vleesvork om het vlees om te draaien. Doe dit niet. Als je vlees wilt omdraaien op de barbecue, gebruik dan altijd een vleestang. Door met een vork in het vlees te prikken, gaan de vleessappen verloren uit het vlees. Hierdoor verlies je de smaak van het vlees. Daarnaast is een tang ook een stuk praktischer om het vlees om te draaien of te serveren.

Tip 5: Hoe lang moeten mijn gerechten op de BBQ?

Het is per gerecht afhankelijk hoe lang het op de barbecue moet. We kunnen je wel enkele richtlijnen meegeven voor de groenten, het vlees en de schaaldieren. Neem voor grovere stukken vlees of grotere porties altijd iets langer de tijd.

  • Steaks, hamburgers, worstjes: 5 - 10 minuten
  • Varkensvlees: 10 - 20 minuten
  • Kip (geen botjes): 10 minuten
  • Kip (met botjes): 30 - 40 minuten
  • Krab, witvis, oester, garnaal: 5 - 10 minuten
  • Hele vis: 20 minuten
  • Groenten: 5 - 10 minuten
  • Maïskolf: 15 - 25 minuten

Tip 6: Gebruik van kruiden

Door je gerechten te serveren met een aantal lekkere kruiden, maak je de smaak nog beter. Bij alle soorten (vlees, vis, kip) passen er andere soorten kruiden. Je kunt natuurlijk ook eindeloos experimenteren met de kruiden waar jij van houdt. Over het algemeen gaan de volgende kruiden goed samen met de gerechten.

  • Rund- of varkensvlees: Salie, tijm, bieslook, dragon, mierikswortel, rozemarijn, mosterd
  • Kip: Bieslook, basilicum, koriander, laurier, marjolein, oregano, paprika, peterselie
  • Vis: Bieslook, citroenmelisse, citroenpeper, koriander, dille, peterselie, venkel
  • Groenten: Basilicum, bieslook, dille, peterselie, rozemarijn, komijn, kruizemunt

Eet smakelijk!

image: Weber Performer Deluxe GBS 57 cm  - te koop vanaf:  699,-

Weber Performer Deluxe GBS 57 cm

Alles voor bbq

€ 699,-

image: Boretti Ibrido Top - te koop vanaf:  999,-

Boretti Ibrido Top

Fonteyn

€ 999,-

image: Weber Smokey Joe Premium Black

Weber Smokey Joe Premium Black

Meerdere verkopers
€ 89,99

image: Big Green Egg Medium Compleet - te koop vanaf:  1.799,-

Big Green Egg Medium Compleet

Bol.com

€ 1.799,-

Weber Performer Deluxe GBS 57 cm

image: Weber Performer Deluxe GBS 57 cm  - te koop vanaf:  699,-
image 0image 1image 2
Alles voor bbq

Een houtskoolbarbecue, daar is jouw oog op gevallen. Maar je bent toch op zoek naar meer.

Materiaal rooster: RVS
Type barbecue: Houtskoolbarbecue
Thermometer:

Boretti Ibrido Top

image: Boretti Ibrido Top - te koop vanaf:  999,-
image 0image 1image 2
Fonteyn

Twijfel je tussen een houtskoolbarbecue of een barbecue op gas? De Boretti Ibrido top combineert het beste van beide en biedt jou een grillervaring op zowel houtskool als gas. Op het houtskoolgedeelte van de hybride inbouwbarbecue grill je op traditionele kolen op het kookoppervlak van 22,5 x 44 cm en geef je gerechten een authentieke rooksmaak.

Materiaal rooster: Gietijzer
Type barbecue: Gasbarbecue, Inbouw barbecue
Thermometer:
Type gasfles: 10, 5 grijs (butaan/propaan), 5 groen (butaan/propaan)
Vermogen: 11,4 kW watt

Weber Smokey Joe Premium Black

De Weber Smokey Joe Premium Zwart gebruik je waar je wilt. Hij neemt namelijk weinig ruimte in beslag en is licht van gewicht.

Materiaal rooster: Verchroomd staal
Type barbecue: Houtskoolbarbecue
Thermometer:

Big Green Egg Medium Compleet

REVIEW 8.8
image: Big Green Egg Medium Compleet - te koop vanaf:  1.799,-
image 0image 1image 2
Bol.com

Big Green Egg Medium compleet inclusief zijplanken en onderstel - De Big Green Egg Medium Compleet barbecue is de middelste maat uit de serie groene keramische barbecues. Met een diameter van 38 cm, is de Medium uitvoering geschikt om uitgebreid te koken in de open lucht.

Materiaal rooster: RVS
Type barbecue: Houtskoolbarbecue, Kamado barbecue
Thermometer:

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen