728x90: Expert Ad
Spotlight

De beste koffie halfautomaten 2022 & De beste koop

Door site-redactie - Prijs-update: 23 januari 2022 -

Wat is een halfautomatische espressomachine?

Een kopje koffie zetten via een halfautomaat is meer werk dan via een volautomaat. Hier krijg je dan wel een hoop vrijheid en de volledige controle voor terug. Je hebt de mogelijkheid om te spelen met verschillende koffiebonen en de maalgraad hiervan. Daarnaast kun je de doorlooptijd en doorloopsnelheid zelf bepalen. Om de perfecte koffie te zetten via een halfautomaat moet je eerst op zoek naar de juiste koffiebonen. Deze kun je kopen in een supermarkt, of je kunt op zoek naar jouw persoonlijke voorkeur in een koffie speciaalzaak. Deze bonen kun je laten malen of dit kun je thuis doen. Doe de gemalen koffie in het filter en draai deze met de filterhouder stevig onder de machine. Als je nu op de knop drukt, zorgt de machine ervoor dat het water uit het reservoir door de koffie gestuwd wordt. Zet er dus altijd eerst een kopje onder!

De prijzen van een halfautomaat kunnen flink uit elkaar liggen. We hebben drie winnaars voor je neergezet. Een machine is als beste getest en een is gekozen als beste koop. De best geteste halfautomaat is de Solis 115 Grind & Infuse Pro. De beste koop is de Solis Primaroma Type 1010.

De Solis 115 Grind & Infuse Pro is een manuele espressomachine met ingebouwde bonenmaler. Deze geïntegreerde bonenmaler maalt direct in het filter. Er zijn wel veel pogingen nodig om de juiste setting voor de bonenmaler te vinden. De koffie kan handmatig of automatisch gedoseerd worden. Je kunt de maling op 18 standen instellen. Een manometer op het apparaat meet de werkdruk op de koffie, afhankelijk van een te lage of hoge druk kan je de maalgraad van de bonen bijstellen. De machine is daarnaast voorzien van opbergruimte voor accessoires en een stoompijpje om melk op te schuimen.

De Solis Primaroma Type 1010 is verkozen tot beste koop in verband met zijn lage prijs en goede kwaliteit. De kwaliteit is niet de allerbeste van alle machines, maar in vergelijking met de lage prijs verdient hij toch een predicaat. Het is een compacte manuele espressomachine met RVS behuizing. Hij is voorzien van een warmhoudplaatje en een stoompijpje. Een nadeel van het stoompijpje is dat hij geen goede hoek heeft om mee te werken. De filterhouder van de machine is erg makkelijk te bedienen. Als je de machine vergelijkt met andere machines, is hij wel vrij luidruchtig tijdens het koffiezetten.

image: DeLonghi La Specialista EC 9335.M - te koop vanaf: 542,68

DeLonghi La Specialista EC 9335.M

Bol.com

€ 542,68

image: Solis Barista Perfect Pro 118 Zilver - te koop vanaf: 399,-

Solis Barista Perfect Pro 118 Zilver

Bol.com

€ 399,-

image: Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

Meerdere verkopers
€ 529,-

image: Sage Barista Touch Stainless Steel

Sage Barista Touch Stainless Steel

Meerdere verkopers
€ 899,-

DeLonghi La Specialista EC 9335.M

image: DeLonghi La Specialista EC 9335.M - te koop vanaf: 542,68
image 0image 1image 2
Bol.com

Consumentenbond Beste uit de Test - Met de DeLonghi La Specialista EC 9335.M haal je Italië in huis. Met de geïntegreerde bonenmaler maal je snel en eenvoudig verse koffie.

Merk: DeLonghi
Fabrikantcode (sku): 132126003
Top Product:

Solis Barista Perfect Pro 118 Zilver

image: Solis Barista Perfect Pro 118 Zilver - te koop vanaf: 399,-
image 0image 1image 2
Bol.com

De roestvrijstalen Solis Barista Perfect Pro 118 heeft een ruim waterreservoir van 1,8 liter, hierdoor is bijvullen niet vaak nodig. Dat is handig wanneer je graag meerdere koppen koffie achter elkaar zet.

Merk: Solis
Fabrikantcode (sku): 981.18
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

Sage Barista Express SES875 Stainless Steel

Consumentenbond Beste uit de Test - De Sage Barista Express SES875 is een halfautomaat met ingebouwde bonenmaler. De koffie kan zowel handmatig als automatisch gedoseerd worden.

Fabrikantcode (sku): SES875BSS2EEU1A
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Bonen, gemalen koffie
Soorten koffie: Cafť lungo

Sage Barista Touch Stainless Steel

Trek in koffie van professionele kwaliteit? Met de Sage Barista Touch ben je er maar een swipe van verwijderd, en dat gewoon in je eigen keuken! De machine warmt binnen 3 seconden op, je geniet dus sneller dan ooit van een heerlijke koffie. Pas de intensiteit, melktextuur en temperatuur moeiteloos aan je eigen smaak aan en sla je instellingen op om keer op keer makkelijk perfecte koffie te kunnen zetten.

Merk: Sage
Fabrikantcode (sku): SES880BSS4EEU1
Kabellengte: 1 meter
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Arabica en Robusta
Soorten koffie: Americano, Cappuccino, Espresso, Koffie, Latte macchiato, Lungo, Ristretto

Hoe worden koffieapparaten getest? (met video)

Het testen van huishoudelijke machines

In verschillende testen wordt er gekeken naar volautomaten (volledig automatisch), halfautomaten (filterkoffie) en portiesysteem (cups of capsules koffie). Modellen uit alle segmenten worden getest, maar de nadruk ligt wel op machines onder de €2000. Er bestaan veel duurdere machines van bijvoorbeeld Jura, maar de focus wordt gelegd op de huishoudelijke machines. De machines worden getest in een technische test en door een team van een getraind panel.

Technische test en de stappen

De espressomachines krijgen allereerst allemaal een technische test. Hierin wordt de opwarm- en bereidingstijd, de temperatuur, het gebruiksgemak, het energieverbruik, de gelijke hoeveelheid in twee kopjes en het eventueel opschuimen van het melk getest. De machines worden allemaal getest op fabrieksinstellingen. De espresso wordt gezet in onverwarmde keramische kopjes. Bij halfautomaten gebruiken ze 7 gram koffie per kopje, of ze maken gebruik van het meegeleverde maatschepje. Maar, wat houden deze aspecten allemaal precies in?

 • Opwarm- en bereidingstijd: De opwarmtijd moet erg snel zijn, terwijl de bereidingstijd juist minder snel moet zijn. Als de bereidingstijd te snel gaat, wordt de espresso zuur. Terwijl als de opwarmtijd te langzaam gaat, wordt de koffie juist te bitter.
 • Temperatuur: De espresso moet gemiddeld rond de 67 °C zijn.
 • Gebruiksgemak: Hoe makkelijk is de machine in gebruik, het zetten van espresso, opschuimen van het melk en het schoonmaak en onderhoud van de machine?
 • Energiegebruik: Hoeveel energie verbruikt de machine bij het zetten van één of twee kopjes espresso?
 • Gelijke hoeveelheid in twee kopjes: Veel machines zijn voorzien van een one-touch functie. Als je twee kopjes tegelijkertijd zet, moet de hoeveelheid in ieder kopje gelijk zijn
 • Opschuimen van melk: De structuur, volume en de temperatuur van de opgeschuimde melk wordt getest. De structuur van de melk zegt veel over de hoeveelheid water in de melkschuim. In melkschuim met een goede structuur kun je zelfs professionele figuurtjes maken, zoals in een koffiebar.

Het proeven van koffie blijft mensenwerk

Vervolgens wordt door een panel de koffiemachines getest en gaan ze proeven. Van iedere machine proberen ze twee verschillende espresso's, een sterke en een mildere koffie. De espresso wordt dan getest op de volgende punten:

 • Totaaloordeel
 • Nasmaak
 • Body
 • Balans van de smaken
 • Zoetheid
 • Zuurheid
 • Bitterheid
 • Geur
 • Textuur van de cremelaag
 • Kleur van de cremelaag

De winnaar en zijn predicaat

Uiteindelijk worden er verschillende predicaten uitgedeeld, afhankelijk van het eincijfer van de machine. Het predicaat 'best getest' gaat uit naar de machine die kwalitatief het beste is. Dan gaat het predicaat 'beste koop' uit naar de machines die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Soms wordt er ook een predicaat 'afrader' afgegeven of valt een machine gewoon buiten de prijzen voor een machine van mindere kwaliteit.Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen