728x90: Bol Ad
Koffiemachine Tips

Tips voor het gebruik en het onderhoud van je espresso apparaat

Door - - Prijs-update: 29 maart 2024 -

Wat is belangrijk bij het gebruik van je nieuwe koffiemachine?

Enkele punten zijn belangrijk als je de gelukkige eigenaar bent van een espressomachine. Als je zo'n apparaat in bezit hebt, wil je er natuurlijk wel de lekkerste koffie mee kunnen maken. Je wilt niet meer onderdoen van de kwaliteit en de melkschuimlaag die je krijgt bij je favoriete koffiebar. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je je espressoapparaat het beste kunt onderhouden en ontkalken. Op deze manier kun je nog langer genieten van je verse, indrukwekkende bakje koffie iedere dag thuis. We nemen deze tips, en de tips over hoe je thuis de lekkerste koffies kunt zetten nu met je door. Lees de uitleg van onze experts in beste espressomachine waarin we de top 10 espressomachines hebben uitgelicht.

Tip: Vers gemalen koffie is het lekkerst en na vier uur verliest het al zijn versheid. Maal dus alleen wat je per keer nodig hebt. Bekijk ook ons artikel wat gaat over wat is de beste cup of capsule-systeem met goede melk? en meer over dit onderwerp melitta Barista T Smart kopen? Beste uit de test Consumentenbond.

Welke koffie mogelijkheden zijn er?

Je hebt je nieuwe espressomachine uitgestald en je bent klaar om de lekkerste koffiespecialiteiten te gaan maken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. De espresso, koffie en cappuccino zijn bij veel mensen wel bekend. Maar op veel moderne machines van bijvoorbeeld Jura, Melitta of DeLonghi zijn de mogelijkheden in koffies oneindig. Vaak zijn de luxere machines voorzien van een one-touch functie, waardoor je met slechts één druk op de knop de lekkerste koffies kan maken.

Dit zijn de meest gebruikte en gekozen koffiespecialiteiten:

  • Cafe Americano: vaak vergeleken met filterkoffie. Dit is een espresso met heet water bovenop.
  • Espresso: koffie dat gezet is onder hoge druk, door fijn gemalen bonen. Dit is een klein bakje koffie, met een sterke smaak.
  • Cafe Lungo: een minder sterkte en grotere espresso, doordat wat langer door is blijven lopen.
  • Cappuccino: Dit bestaat uit drie gelijke delen espresso met warme melk, en daarop een laag melkschuim
  • Latte Macchiato: Dit is een glas warme melk met espresso erdoorheen. Lijkt veel op een koffie verkeerd
  • Cafe Latte: Een Cafe Lungo waarvan de helft uit warme melk bestaat
  • Cafe/espresso Macchiato: Espresso met een laagje melkschuim

image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.



De lekkerste espresso zetten doe je zo

De moeilijkheid om een perfecte espresso te zetten, is puur afhankelijk van het soort koffiemachine dat je hebt. Hierin zijn drie mogelijkheden, namelijk de volautomaat (volledig automatisch), halfautomaat (filterkoffie) of een portiesysteem (koffie via cups of capsules). De namen verklappen al grotendeels waar de moeilijkheid dan ligt. Dit is namelijk bij de halfautomaat. Hierin is je eigen bijdrage belangrijk voor de kwaliteit van je koffie. Een volautomaat is geautomatiseerd en neemt je al het werk uit handen. Het enige wat je hoeft te doen is het water, bonen en melkreservoir te vullen. De rest van het zetproces gaat automatisch. Een portiesysteem is ook zeer eenvoudig. Het enige wat je hier hoeft te doen is de cups of capsules te kopen en erin te doen. De mogelijkheden zijn hier vaak ook kleiner omdat je weinig zelf kunt aanpassen. De smaak van de koffie is gebaseerd op de cups of capsules.

Meer werk met een halfautomaat

Een halfautomaat vraagt meer werk van je. Hier is dan ook wel een kunst om de perfecte espresso onder de knie te krijgen.

  • Het is belangrijk dat je de machine goed laat opwarmen.
  • Zorg ervoor dat je bonen hebt van een goede kwaliteit
  • Deze koffiebonen moet je dan vers en fijn malen
  • Gebruik een maatschepje, waardoor je precies weet hoeveel koffie je nodig hebt.
  • Druk de koffie goed aan met een tamper die goed aansluit in het filterbakje. Maak hierbij gebruik van een zware tamper.
  • Leuk feitje: een goede espresso zet je rond de 25 seconden

Kies je bonen duurzaam

We hebben het net al even over de kwaliteit van je koffiebonen gehad. Het klinkt als een cliché, maar hoe beter de kwaliteit van je bonen, hoe lekkerder je koffie. Koffie is één van de meest gedronken drankjes in Nederland. Hierin wordt dus gebruik gemaakt van massaproductie. Aan de ene kant is dit logisch, want waar veel vraag is, is de productie op zeer grote schaal. Maar helaas gaat de duurzaamheid vaak verloren in deze massaproducties. De koffieboeren krijgen vaak een minimaal bedrag voor hun bonen. En er worden nog altijd gevaarlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt in het proces. Om deze punten te verbeteren, kan iedereen zijn steentje hieraan meedragen. Om duurzame koffie aan te schaffen, is het belangrijk om te letten op de volgende keurmerken:

  • UTZ Certified: ze werken aan de verbetering van arbeidsomstandigheden, natuurbescherming en landbouwmethoden
  • Biologisch: Dit zegt iets over de aandacht die er wordt besteedt aan de natuur, bij het produceren van koffie
  • Fairtrade: De focus ligt hier op de natuur en verbetering de arbeidsomstandigheden van de boeren
  • Rainforest alliance: De focus ligt hier op de aandacht voor de natuur, de veilige omstandigheden en biodiversiteit.

Melk opschuimen doe je zo

Onder de koffiespecialiteiten vallen ook een aantal melkvarianten zoals cappuccino's of latte macchiatto's. Om deze koffies te zetten heb je opgeschuimde melk nodig. In zeer luxe koffiemachines vind je geautomatiseerde melkopschuimers die al het werk voor je doen. Maar natuurlijk kun je zelf ook een losse melkopschuimer kopen. Bij sommige volautomaten en bij halfautomaten moet je handmatig melk opschuimen met een stoompijp. Dit doe je zo:

  • Het is belangrijk dat je melk direct uit de koelkast bewaard (4 graden)
  • Gebruik een speciaal kannetje, die je net tot onder het begin van het schenktuitje vult
  • Zet de stoompijp vol en laat deze even doorlopen
  • Plaats het tuitje van het stoompijpje tot net onder het oppervlak van de melk. Voeg daarna lucht toe tot de melk warm is
  • Plaats het pijpje daarna dieper in de melk en houd hem wat schuin, zodat je een draaikolk krijgt. Belangrijk: hou de melk in beweging!
  • Belangrijk: je moet de temperatuur van de melk nooit boven de 75 graden laten komen

Zie hieronder een paar voorbeelden waarmee je via een stoompijpje je melk kan opschuimen


Populaire video voor artikel: Tips voor het gebruik en het onderhoud van je espresso apparaat

Espresso apparaat schoonmaken

Het is allemaal wel erg logisch, maar daardoor niet minder belangrijk. Het is belangrijk om iedere dag je espressomachine door te spoelen. Vergeet daarna ook niet om de andere elementen van je machine schoon te maken. Denk hierbij aan het stoompijpje of de melkreservoir. Deze moet je altijd even omspoelen en soms grondiger schoonmaken. Als je de machine 's ochtends en 's avonds gebruikt, kun je het reservoir en stoompijpje even omspoelen tot die avond. Maar maak het wel minimaal één keer per dag schoon. Anders krijg je schimmels of vieze melk in de binnenkant. Dit zorgt ervoor dat de machine verstopt, of simpelweg dat de koffie veel minder lekker smaakt.

Espresso apparaat ontkalken

Daarnaast is het heel belangrijk om je machine af en toe te ontkalken. Kalkaanzetting in het water kan de machine namelijk aantasten of zelfs helemaal beschadigen. Het is per apparaat afhankelijk hoe je deze moet ontkalken. Neem altijd even de handleiding door. Een groot deel van de machine kan ontkalkt worden met azijn, dit werkt vaak erg goed. Maar houd rekening met de handleiding, want bij sommige machines vervalt hierdoor de garantie. Meestal ontkalk je de koffiemachine met speciale tabletten of andere ontkalkingsmiddelen. Deze koop je bij de fabrikant, online of in een speciaalzaak.

Onderhoud van je machine

Een espressomachine gaat alleen lang mee, als je deze goed onderhoudt. Onderhoud kun je ook uit handen geven door bedrijven die service lenen voor koffiemachines. Het luxe segment aan machines heeft een aantal reinigingsprogramma's, het is verstandig om deze vaak te doen. Bij onvoldoende onderhoud van het apparaat, komen er vaak veelvoorkomende mankementen aan het licht. Om deze te voorkomen moet je de machine dus goed schoonmaken en schoonhouden.

Te laat ontkalken
Grote stukken kalk kunnen de machine drastisch aantasten, met als gevolg dat deze niet meer te gebruiken is. Als je te lang wacht met ontkalken, ontstaat er een dikke kalklaag die zeer moeilijk (of niet) te verwijderen is.

Machine lekt
Dit is een veelvoorkomend probleem. Rubberen afdichtringetjes drogen na een lange tijd uit en barsten. Hierdoor wordt het water doorgelaten. In dat geval moet je deze vervangen.

Verstopping
Als de maalschijven versleten zijn, kan een gedeelte van de gemalen koffie verstuiven. Dit stof gaat dan in het apparaat zitten, waardoor je last krijgt van verstoppingen.

Als je last hebt van zulke mankementen, is het belangrijk om altijd de handleiding te raadplegen of contact op te nemen met de fabrikant. Het kan ook gebeuren dat de machine overbodig is geworden, in plaats van dat deze kapot is. In beide gevallen is het verstandig om het milieu in je achterhoofd te houden. Laat de machine daarom nooit wegstoffen in een berging of schuur, maar verkoop of repareer deze. Bij reparatie is het belangrijkste punt om contact op te nemen met de fabrikant. Op deze manier kun je achterhalen of je nog garantie hebt, en wordt de machine vaak kosteloos voor je gerepareerd. Als je de machine echt niet meer wilt gebruiken, lever deze dan altijd apart in. Als een machine nog voldoet aan de belangrijkste criteria voor een goede machine, kun je deze natuurlijk het beste verkopen of weggeven. Wat jij niet meer wilt hebben, is voor andere juist een cadeau.


Koffiemachines met automatische melkopschuimer

Gaat je voorkeur uit naar koffies met veel melk, zoals de latte macchiato of cappuccino? Kies in dat geval voor een espresso aparaat met melkopschuimer. Zie hieronder een paar voorbeelden.

Sage the Barista Pro Stainless Steel  - te koop vanaf: 669,-

Sage the Barista Pro Stainless Steel

DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart  - te koop vanaf: 159,90

DeLonghi EC685.BK Dedica Zwart

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart  - te koop vanaf: 159,90

DeLonghi Dedica Style EC 685.BK Zwart

Jura Z10 Aluminium Black (EA)  - te koop vanaf: 2.449,-

Jura Z10 Aluminium Black (EA)

Sage Barista Pro Roestvrijstaal  - te koop vanaf: 669,-

Sage Barista Pro Roestvrijstaal

Sage Oracle Touch Stainless Steel  - te koop vanaf: 2.049,-

Sage Oracle Touch Stainless Steel

DeLonghi ECAM350.55.B  - te koop vanaf: 549,-

DeLonghi ECAM350.55.B

Melitta Caffeo Barista F840-100 T Zwart  - te koop vanaf: 677,-

Melitta Caffeo Barista F840-100 T Zwart

Populaire video voor artikel: Tips voor het gebruik en het onderhoud van je espresso apparaat

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen