Expert korting festival banner
Shopping

Is een airfryer gezond? Bakken met hete lucht is gezonder dan frituur

Door site-redactie - Prijs-update: 30 september 2022 -

In een airfryer of heteluchtfriteuse bereid je de gerechten met hete lucht In tegenstelling tot een gewone friteuse, waarbij je de ingrediënten onderdompelt in hete olie of vet. Wanneer de snacks zijn onderdompelt in het frituurvet zal een deel van dit vet opgenomen worden door de snacks. Uiteindelijk krijg jij een deel van dit vet binnen. Bij een airfryer is dit niet het geval en dit maakt een airfryer een gezondere keuze. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van airfrying en wat een airfryer gezond maakt. Voor meer informatie over airfryers, lees ook onze artikelen over de beste grote airfryers of wat een airfryer is.

Airfryer is minder vet

Meestal gebruik je bij een airfryer helemaal geen olie, maar bij sommige gerechten, zoals frites, krijg je een beter krokant korstje wanneer je een klein beetje olie toevoegt. Dit betekent dat je tijdens het proces minder vet gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat je friet minder vet bevatten en dus gezonder zijn dan friet in de friteuse. Een airfryer is dus een stuk gezonder dan een friteuse. Hou er wel rekening mee dat de meeste snacks van zichzelf veel calorieën bevatten. Veel snacks is dus nooit gezond. Naast snacks en frites, kun je ook groente en vis, bereiden in de airfryer. Dat zijn wel gezondere keuzes.


Airfryer calorieŽn vergelijking

Hieronder lees je een vergelijking tussen het aantal calorieën wanneer je een gerecht bereid in een airfryer versus bereiding in een friteuse.

Airfryer - aantal kCal

Frituurpan - aantal kCal

Kaassoufflé: 200 Kaassoufflé: 300
Hamburger: 200 Hamburger: 270
Frikandel: 160 Frikandel: 200
Kipcorn: 150 Kipcorn: 190
Kroket: 150 Kroket: 175
Bitterbal: 35 Bitterbal: 40
Friet (100gr): 130 Friet (100gr): 320


Meer vitamines met een airfryer

De meeste mensen gebruiken de airfryer vooral voor snacks en patat, maar de airfryer is een veelzijdiger apparaat dan de friteuse. Met een airfryer kun je, naast frituren, ook bakken, braden en grillen. Zo kun je ook gezonde alternatieve gerechten bereiden, zoals vis, vlees en groenten. Deze onbewerkte producten zijn op zich al gezond. Als je deze producten bereid met hete lucht, behouden ze meer voedingsstoffen en vitamines.


Minder schadelijke stoffen

Om het airfryen nog gezonder te maken, is het belangrijk dat je friet en andere snacks niet te donker of bruin bakt. Wanneer je frites te donker gebakken zijn is er een kans dat er een kleine hoeveelheid acrylamide kan worden gevormd. Acrylamide kan schadelijk zijn voor je gezondheid, wanneer je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten, zoals frites, verhit boven 120 graden Celsius. In diepgevroren frites is het acrylamidegehalte zeer laag. Verse frietjes kunt je het beste een half uur vooraf in water laten weken of eerst kort koken.


Populaire video voor artikel: Is een airfryer gezond? Bakken met hete lucht is gezonder dan frituur

Expert korting festival banner 5
Expert korting festival banner 2

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen