728x90: Wehkamp Ad
Spotlight

TIP: zo vind jij heel makkelijk je nieuwe ideale espressomachine

Door site-redactie - Prijs-update: 21 mei 2022 -

Waar let ik op bij de aanschaf van een nieuw espresso apparaat?

De zoektocht naar je ideale espressomachine kan veel tijd in beslag nemen. Het is tenslotte een apparaat wat je iedere dag gaat gebruiken. Je wilt in één keer de goede keuze, maar waar moet je nou precies op letten? Espressomachines zijn er in veel verschillende types en merken. Zo heb je halfautomaten, volautomaten en portiesystemen. Wij hebben de beste tips voor je verzameld, zodat de keuze voor een espressomachine makkelijker wordt.

Halfautomaat, volautomaat of portiesysteem: wat is het verschil?
Bij een halfautomaat moet je bijna alles zelf doen om je kopje koffie te krijgen. Je vult de filterhouder met gemalen bonen, stampt deze aan en zet de toevoer van heet water aan of uit. Op deze manier kun je het zetproces activeren en vanaf daar neemt de machine het werk van je over. De voorbereidende taken doe je dus zelf. Bij een volautomaat is dit heel anders. Je kunt alles instellen via het menu, precies zoals jij het wilt hebben. Temperatuur, maalgraad van de bonen en de hoeveelheid water. Vaak kun je slechts met één druk op de knop wel twee kopjes koffie krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is het vullen van de bonen. Bij sommige volautomatische machines heb je een automatische melkschuimer, waarmee je met een knop een cappuccino of latte kunt maken. Door te testen met verschillende bonen, kun je de smaak van de koffie veranderen en aanpassen naar eigen wens.

Bij een portiesysteem kun je de smaak van je koffie ook zelf bepalen. Niet door dit in te stellen via het menu, maar via koffiecapsules of cups. Een portiesysteem is vaak erg simpel te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de cups of capsules in de machine doen, en deze aanzetten. De cups van Nespresso zijn prijzig, waardoor een kopje espresso vaak al zo'n €0,35 cent kan kosten. Dit lijkt niet veel, maar in verhouding met een volautomaat of halfautomaat is dit per kopje een hoog bedrag. Voor deze machines ligt het gemiddelde namelijk op €0,03 cent per kopje. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de aanschafprijs. Volautomaten of halfautomaten zijn in aanschaf veel duurder. De enige manier om op lange termijn winst te maken, is dus als je veelvoudig de machine gaat gebruiken. Zo niet, dan is een portiesysteem een goede keuze. Bij een portiesysteem gebruik je dus cups of capsules, en bij een volautomaat en halfautomaat gebruik je bonen.

Wat betekenen de opties en technologieën op je espressomachine?
Bij de aanschaf van een nieuwe koffiemachine lees je vaak uitgebreid de productomschrijving op een webshop. Voorzien van P.E.P. technologie, Aroma G3-molen of een uitloop. Het is handig om te weten wat deze functies allemaal precies kunnen, zodat je kunt bepalen of je dit nodig of onnodig vindt in je nieuwe apparaat. Wij nemen deze termen met je door.

 • Aroma G3-molen: Deze molen vind je in de nieuwste espressomachines van Jura. De molen kan in slechts vijf seconden wel 16 gram aan koffie malen. De koffiebonen worden altijd vers gemalen, zodat de smaak nog romiger en verser wordt. Via de maalgraad kan de fijnheid van de gemalen koffie worden ingesteld. De molen bewaart tot 70% minder voorraad aan koffie, zodat ieder kopje opnieuw vers is.
 • Bean Select: Dit bonenreservoir vind je in de nieuwste espressomachines van Melitta. Het is een gescheiden reservoir van twee vakken. Via het menu kun je gemakkelijk instellen welke bonen je wilt gebruiken voor je kopje koffie. Op deze manier kun je luxere bonen in een vak opslaan, en de alledaagse bonen in een ander vak. Je hoeft dit niet om te wisselen.
 • Coffee Equalizer: Deze functie vind je in de espressomachines van Saeco (Philips). Je kunt hiermee de eigenschappen van je koffie helemaal handmatig instellen. Denk hierbij aan de sterkte, het volume, de temperatuur en de smaak.
 • P.E.P. technologie: Deze technologie vind je in de nieuwste espressomachines van Jura. Het staat voor Pulserend Extractie Proces. Tijdens de bereiding van de koffie, laat de pomp minder water door. Doordat er minder water door de koffie wordt gemaald, is de smaak nog romiger en voller.
 • Uitloop: Deze kun je verstellen in hoogte, zodat je ieder formaat kopje eronder kan zetten. Ideaal voor de lange Latte Macchiato glazen.
 • Uitneembare zetgroep: Dit betekent dat de zetgroep uitneembaar is. Het voordeel hiervan is dat je hem gemakkelijker kunt reinigen, door onder lauw water te houden.
 • Waterfilter: Hiermee kun je de kalkaanslag van het water in je machine verminderen.

  Keuze voor een merk
  Er zijn tientallen merken in de markt die espressomachines aanbieden. Als we kijken naar de volautomaten zijn de meest verkochte merken Jura, Melitta, Saeco en DeLonghi. Bij de portiesystemen zijn dit Krups, Magimix en DeLonghi. Een goedverkopend merk bij de halfautomaten is Solis. Natuurlijk moet je een machine altijd aanschaffen op zijn kunnen, en niet op zijn naam. Dit wil je zeggen dat je kritisch moet zijn naar de prijs-kwaliteitverhouding, de technologieën en de reviews. Wij hebben verschillende reviews van de bekende merken, zodat je uitgebreid kunt kijken naar de voors en tegens van iedere machine.


  Tip: laat je niet altijd verleiden door een hoge prijs en een overvloed aan techologische snufjes. Dit zegt niet altijd iets over de kwaliteit van een machine. Soms zijn de goedkopere machines zelfs beter, en dit is natuurlijk prettiger voor de portemonnee. De productomschrijving kan heel uitgebreid zijn, en ook de machine kan voorzien van de allernieuwste technologieën. Het is altijd handig om je eigen koffie drinkgedrag goed te analyseren: hoeveel koffie drink ik nou eigenlijk? En ben je gek op zwarte koffie, op melkvariaties of lijkt het je leuk om te experimenteren met verschillende koffiesmaken? In het laatste geval is de keuze voor een duurdere machine interessant, zodat je via een app op je mobiele telefoon je koffie helemaal naar eigen wens kan aanpassen. Maar als je vooral een liefhebber bent van de 'normalere' koffies, kan de keuze voor een goedkopere machine ook goed zijn. Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om de smaak koffie die bij jou past.

Wij adviseren deze espresso apparaten

Op basis van eerdere reviews, testen en ervaringen adviseren wij deze espressomachines:

image: DeLonghi ETAM29.660.SB

DeLonghi ETAM29.660.SB

Meerdere verkopers
€ 540,-

image: Jura S8 Chroom - te koop vanaf: 1.799,-

Jura S8 Chroom

Bol.com

€ 1.799,-

image: Krups EA891C Evidence RVS - te koop vanaf: 544,95

Krups EA891C Evidence RVS

Bol.com

€ 544,95

DeLonghi ETAM29.660.SB

Geef de Delonghi ETAM29.660.SB een mooi plekje op je aanrecht en je geniet elke dag van een heerlijke cappuccino met één druk op de knop. Je hoeft niet aan de slag met een stoompijpje of melkslangetje, want dankzij het geïntegreerde melkreservoir gaat het volledig automatisch.

Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Koffiebonen, Gemalen koffie
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
GeÔntegreerde koffiemolen:

Jura S8 Chroom

REVIEW 8.8
image: Jura S8 Chroom - te koop vanaf: 1.799,-
image 0image 1image 2
Bol.com

Fenomenaal in compact design. De stijlvolle S-serie in helder, harmonisch design straalt in alle opzichten kwaliteit en precisie uit.

Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Koffiebonen, Gemalen koffie
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
GeÔntegreerde koffiemolen:

Krups EA891C Evidence RVS

image: Krups EA891C Evidence RVS - te koop vanaf: 544,95
image 0image 1image 2
Bol.com

De Krups EA891C Evidence heeft een luxe, roestvrijstalen plaat aan de voorkant. Met deze espressomachine zet je niet alleen 2 espresso's maar óók 2 cappuccino's of latte macchiato's tegelijk.

Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Koffiebonen
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
GeÔntegreerde koffiemolen:

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen