Spotlight

De beste koffiemachines getest. Welke zijn de moeite waard?

Door site-redactie - Prijs-update: 23 oktober 2021 -

Welke volautomaat, halfautomaat en portiesysteem zijn het beste uit de test gekomen?

In verschillende testlabs worden het hele jaar door allerlei verschillende espressomachines getest, om zo uiteindelijk de beste te kunnen bepalen. Ze testen de halfautomaten, de portiesystemen en de volautomatische koffiemachines. Welke awards hebben de verschillende koffiemachines ontvangen of hebben een zeer hoge score ontvangen in de verschillende reviews. Bekijk hieronder onze redactiekeuze. Wij laten het je zien. Wat is in het kort het verschil tussen deze machines.

Snelmenu

Halfautomaat (filterkoffie), Cups of Volautomaat

De naam verklapt het al: de ene helft is automatisch en de andere helft handmatig. Maar welke helft is er dan precies automatisch? Het komt erop neer dat jij zelf zorgt voor de juiste filterkoffie, en je draait de filterhouder met koffie op de machine. Daarna zorgt de machine dat het zetproces automatisch verloopt, dit gebeurt allemaal met slechts één druk op de knop. Een voordeel van een halfautomaat is dat je oneindig kunt testen met de bonen en de maalgraad daarvan. Het geeft je dus meer controle over je eigen kopje koffie.

Capsules of Cups

Portiesystemen zijn over het algemeen zeer gemakkelijk om te gebruiken. Ze werken met capsules of cups. Bij deze machines kan er weinig misgaan, maar er is ook weinig aan te passen naar eigen wens. Voor variatie in de koffiesmaken ben je afhankelijk van de verschillende cups die in de winkel worden verkocht. Per kopje koffie valt een portiesysteem vrij duur uit, vooral als je de cups van Nespresso koopt. Maar er zijn tientallen goedkopere varianten te vinden. Als je een grote koffiedrinker bent, is de keuze voor een halfautomaat of volautomaat uiteindelijk vaak goedkoper.

Volautomaat (maalt zelf de koffiebonen)

Het koffiezetten met een volautomaat gaat volledig geautomatiseerd. Voor ieder kopje koffie worden de bonen vers gemaald. Veel machines hebben een aantal koffieprogramma's, zoals voor de lungo of espresso. Bij de volautomaten met automatische melkopschuimer heb je ook een knop voor de cappuccino of de latte. Dit wordt dan allemaal gemaakt met één druk op de knop. De smaak van de koffie kun je dan aanpassen door te wisselen van bonen, de hoeveelheid koffie of water aan te passen of de maalgraad van de bonen te veranderen.

De beste Halfautomaat (filterkoffie) machines

Bekijk hieronder onze redactiekeuze uitgelicht. Een halfautomaat geeft je alle controle over je eigen kopje koffie. Jij bepaalt de doorlooptijd, snelheid en de koffie. Consumentenbond heeft ook hier een best getest en een beste koop espressomachine gekozen. Opvallend genoeg zijn beide predicaten uitgedeeld aan machines van hetzelfde merk, namelijk Solis. Solis is een van de belangrijkste fabrikanten en aanbieders van elektrische apparaten, al 100 jaar lang. De best geteste espressomachine is de Solis 115 Grind & Infuse Pro. Dit is een manuele espressomachine met ingebouwde bonenmaler. De koffie kan zowel handmatig als automatisch gedoseerd worden. Deze machine van Solis is voorzien van een pijpje om melk op te schuimen. De maling kan op 18 standen worden ingesteld. Een manometer op het apparaat meet de werkdruk op de koffie, afhankelijk van een te lage of hoge druk kun je de maalgraad van de bonen bijstellen. Er zijn veel pogingen nodig om de juiste setting voor de bonenmaler te vinden. De kwaliteit van de espresso is niet erg sterk met een 5,7. Het eindcijfer van deze machine is 7,5.

De beste koop is de Solis Primaroma Type 1010. De Solis Primaroma Type 1010 is een compacte manuele espressomachine met RVS behuizing, een warmhoudplaatje en stoompijpje. Het filterhouder van de machine is erg makkelijk. De machine is wel erg luidruchtig. Het stoompijpje heeft geen goede hoek om mee te werken. Het eindcijfer van deze Solis is een 7,3.

image: Solis Primaroma 1010 - te koop vanaf: 129,-

Solis Primaroma 1010

fonQ

€ 129,-

Solis Primaroma 1010

image: Solis Primaroma 1010 - te koop vanaf: 129,-
image 0image 1image 2
fonQ

Consumentenbond Beste Koop Consumentenbond - Met de Solis Primaroma zet je 1 of 2 kopjes koffie in één keer dankzij de meegeleverde filters. Het filter voor 2 kopjes is groter, zodat er meer koffie in past voor het zetten van een grotere hoeveelheid koffie.

Merk: Solis
Fabrikantcode (sku): Primaroma 1010
Top Product:
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Gemalen koffie
Soorten koffie: Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
Geïntegreerde koffiemolen:

De beste koffiemachines met Capsules of Cups

Bekijk hieronder onze redactiekeuze uitgelicht. De Krups Nespresso Expert en de Magimix Espresso Expert zijn gekozen als beste getest. Beide met het eindcijfer van een 8,7. Ze hebben allebei een zeer goede temperatuur van de koffie. De draaiknoppen voor het kiezen van de koffie en temperatuur werken prettig. De kwaliteit van espresso is goed met een 8,3. De beste koop is de Krups Dolce Gusto met het eindcijfer van een 8,5. Deze machine is zeer compact en de watertank is makkelijk af te nemen om te vullen. De temperatuur van de koffie is goed en de machine is gemakkelijk schoon te maken. De smaak van de espresso is goed met een 8,6.

Top nr. 1

image: Magimix Nespresso M500 Expert & Milk - te koop vanaf: 290,80

Magimix Nespresso M500 Expert & Milk

fonQ

€ 290,80
Top nr. 2

image: Magimix Nespresso M500 Expert - te koop vanaf: 225,99

Magimix Nespresso M500 Expert

fonQ

€ 225,99
Top nr. 3

image: Krups Nespresso Expert Milk XN6018 Zwart - te koop vanaf: 329,-

Krups Nespresso Expert Milk XN6018 Zwart

fonQ

€ 329,-
Top nr. 4

image: Krups Nespresso Expert XN6008 Zwart

Krups Nespresso Expert XN6008 Zwart

Meerdere verkopers
€ 199,-
Top nr. 5

image: Krups Dolce Gusto Lumio KP1301 Wit

Krups Dolce Gusto Lumio KP1301 Wit

Meerdere verkopers
€ 76,94
Top nr. 6

image: Krups Dolce Gusto Lumio KP1308 Zwart

Krups Dolce Gusto Lumio KP1308 Zwart

Meerdere verkopers
€ 76,94
1

1. Magimix Nespresso M500 Expert & Milk

image: Magimix Nespresso M500 Expert & Milk - te koop vanaf: 290,80
image 0image 1image 2
fonQ

Beste uit de Test Consumentenbond - Deze Magimix Expert & Milk Anthracite Grey M500 Nespresso machine is verkrijgbaar in de kleur grijs en heeft een stijlvol en intuïtief design. Vernieuwend aan deze koffiemachine is de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen, de americano kopgrootte en de heet water functie.

Best beoordeeld: Beste uit de Test Consumentenbond 2018
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
2

2. Magimix Nespresso M500 Expert

image: Magimix Nespresso M500 Expert - te koop vanaf: 225,99
image 0image 1image 2
fonQ

Beste uit de Test Consumentenbond 2018 - De Magimix M500 Expert Nespresso machine, in de kleur grijs heeft en heeft een stijlvol en intuïtief design. Vernieuwend aan deze koffiemachine is de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen, de americano kopgrootte te kiezen en de heet water functie.

Best beoordeeld: Best uit de Test Consumentenbond 2018
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso
3

3. Krups Nespresso Expert Milk XN6018 Zwart

REVIEW 8.5
image: Krups Nespresso Expert Milk XN6018 Zwart - te koop vanaf: 329,-
image 0image 1image 2
fonQ

Consumentenbond Beste uit de Test - De Krups XN6018 Expert & Milk Nespresso machine is verkrijgbaar in de kleur zwart en heeft een stijlvol en intuïtief design. Vernieuwend aan deze koffiemachine is de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen, de americano kopgrootte en de heet water functie.

Merk: Krups
Fabrikantcode (sku): XN6018
Top Product:
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
4

4. Krups Nespresso Expert XN6008 Zwart

Beste uit de Test Consumentenbond 2018 - De Krups Expert Off-Black XN6008 Nespresso machine is verkrijgbaar in de kleur zwart en heeft een stijlvol en intuïtief design. Vernieuwend aan deze koffiemachine is de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen, de americano kopgrootte te kiezen en de heet water functie.

Best beoordeeld: Beste uit de Test Consumentenbond 2018
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso
5

5. Krups Dolce Gusto Lumio KP1301 Wit

Beste Koop Consumentenbond - Met de compacte Krups Dolce Gusto Lumio KP1301 Wit stel je zelf de hoeveelheid en sterkte in voor een kop koffie naar jouw smaak. Het design van deze koffiemachine is niet alleen bijzonder, maar ook erg compact.

Merk: Krups
Fabrikantcode (sku): KP1301
Top Product:
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
6

6. Krups Dolce Gusto Lumio KP1308 Zwart

Consumentenbond Beste Koop - Met deze Krups NESCAFÉ Dolce Gusto Lumio automatische koffiemachine geniet je dankzij de speciale NESCAFÉ Dolce Gusto capsules in een handomdraai van de heerlijkste koffie- en theespecialiteiten. Het super compacte design neemt maar weinig ruimte in op het keukenblad.

Merk: Krups
Fabrikantcode (sku): KP1308
Top Product:
Aantal kopjes: 1 Per zetbeurt
Koffie: Capsules
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

De beste volautomaten (maalt zelf de koffiebonen)

Bekijk hieronder de beste volautomaten volgens onze redactiekeuze uitgelicht. De Melitta Barista T Smart is als beste uit de test gekomen, met het eindcijfer van een 8,7. De pluspunten van deze machine zijn het gebruiksvriendelijke en duidelijke display. De machine is vrij stil voor een volautomaat tijdens de koffiebereiding en het bonenmalen. Het melksysteem is erg prettig in gebruik. De temperatuur van de koffie en het melkschuim is erg goed. De smaak van de espresso is bijna perfect met een 9,8. De Philips 3000 serie HD8824/01 is verkozen tot beste koop, met een 8,0. Dit betekent dat de verhouding van kwaliteit en prijs het beste waren van alle geteste machines. De pluspunten zijn het goede ontkalkprogramma, de goede melkschuim en het feit dat de machine zeer stil is. De smaak van de espresso van deze machine krijgt een 7,3.

Top nr. 1

image: Melitta Barista Smart T F830-101 Zilver

Melitta Barista Smart T F830-101 Zilver

Meerdere verkopers
€ 772,-
Top nr. 2

image: Melitta Barista Smart T F830-102 Zwart

Melitta Barista Smart T F830-102 Zwart

Meerdere verkopers
€ 834,-
1

1. Melitta Barista Smart T F830-101 Zilver

Beste uit de Test Consumentenbond - De Melitta Barista T Smart kopen of vergelijken met andere espresso-machines is niet eenvoudig. In dit geval kan het helpen dat de Consumentenbond de Barista T Smart het predicaat Beste uit de Test heeft toegekend.

Best beoordeeld: Beste uit de Test Consumentenbond vanaf 2018
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Koffiebonen
Soorten koffie: Café lungo, Espresso
Geïntegreerde koffiemolen:
2

2. Melitta Barista Smart T F830-102 Zwart

Consumentenbond Beste uit de Test - De Melitta Barista T Smart Zwart bedien je vanaf een afstand met je tablet of smartphone. Vanuit je luie stoel stel je zo je eigen koffierecepten samen, die je meteen opslaat onder je eigen profiel.

Merk: Melitta
Fabrikantcode (sku): F830-102
Aantal kopjes: 2 Per zetbeurt
Koffie: Koffiebonen
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato
Geïntegreerde koffiemolen:

Hoe worden de espressomachines getest?

In de regel wordt er gekeken naar volautomaten, halfautomaten en portiesysteem (cups of koffie met capsules). Modellen uit alle segmenten worden getest, maar de nadruk ligt wel op machines onder de 2000 euro. Er bestaan veel duurdere machines van bijvoorbeeld het merk Jura, maar de focus wordt gelegd op de huishoudelijke machines. De espressomachines krijgen eerst allemaal een technische test. Hierin wordt de opwarm- en bereidingstijd gemeten. Maar ook de koffietemperatuur, het gebruiksgemak, het energieverbruik, de gelijke hoeveelheid in twee kopjes en het eventueel opschuimen van het melk wordt uitgebreid getest. De machines worden ook vaak getest op de fabrieksinstellingen. De espresso wordt vaak gezet in onverwarmde keramische kopjes om de temperatuur goed te kunnen meten. Bij halfautomaten wordt er vaak de zeven gram koffie per kopje gebruikt die we kennen van de barista's, of ze maken gebruik van het meegeleverde maatschepje. Maar, wat houden deze aspecten allemaal precies in?

 • Opwarm- en bereidingstijd: De opwarmtijd moet erg snel zijn, terwijl de bereidingstijd juist minder snel moet zijn. Als de bereidingstijd te snel gaat, wordt de espresso veel te zuur. Terwijl als de opwarmtijd te langzaam gaat, wordt de koffie juist te bitter.
 • Temperatuur: De espresso moet gemiddeld rond de 65 graden zijn.
 • Gebruiksgemak: Hoe makkelijk is de espressomachine in gebruik, het zetten van espresso, opschuimen van het melk en het schoonmaak en het onderhouden van de machine?
 • Energiegebruik: Hoeveel energie verbruikt de machine bij het zetten van één of twee kopjes espresso?
 • Gelijke hoeveelheid in twee kopjes: veel machines zijn voorzien van een one-touch knop. Als je twee kopjes tegelijkertijd zet, moet de hoeveelheid wel in ieder kopje gelijk zijn
 • Opschuimen van melk: de melkstructuur, het volume en de temperatuur van de opgeschuimde melk wordt getest. De structuur van de melk zegt veel over de hoeveelheid water en lucht in de melkschuim. In melkschuim met een goede structuur kun je zelfs professionele figuurtjes maken, zoals in een koffiebar. De melk is eigenlijk meer een crema die heerlijk zoet moet zijn.

Als laatste wordt vaak de koffie geproeft. Van iedere machine proberen ze twee verschillende espresso's, een sterke en een mildere koffie en de espresso wordt getest op de volgende punten:

 • Het totaaloordeel
 • De nasmaak van de koffie
 • De body van de koffie
 • De balans van de smaken
 • Zoetheid, zuur- en bitterheid
 • De koffiegeur
 • De textuur van de cremalaag
 • De kleur van de cremalaag

Heb jij nog tips of inzicht voor ons hoe een espressomachine precies wordt getest? Laat het onze redactie dan weten?Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen