728x90: Wehkamp Ad
Airfryer tips

Is een airfryer gezond? Bakken met hete lucht is gezonder dan frituur

Door - - Prijs-update: 22 september 2023 -

In een airfryer of heteluchtfriteuse bereid je de gerechten met hete lucht In tegenstelling tot een gewone friteuse, waarbij je de ingrediënten onderdompelt in hete olie of vet. Wanneer de snacks zijn ondergedompeld in het frituurvet zal een deel van dit vet opgenomen worden door de snacks. Uiteindelijk krijg jij een deel van dit vet binnen.

Is een airfryer minder vet?

Meestal gebruik je bij een airfryer helemaal geen olie, maar bij sommige gerechten, zoals frites, krijg je een beter krokant korstje wanneer je een klein beetje olie toevoegt. Dit betekent dat je tijdens het proces minder vet gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat je friet minder vet bevatten en dus gezonder zijn dan friet in de friteuse. Een airfryer is dus een stuk gezonder dan een friteuse. Hou er wel rekening mee dat de meeste snacks van zichzelf veel calorieën bevatten. Veel snacks is dus nooit gezond. Naast snacks en frites, kun je ook groente en vis, bereiden in de airfryer. Dat zijn wel gezondere keuzes.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Minder calorieën door Airfryer (vergelijking)?

Hieronder lees je een vergelijking tussen het aantal calorieën wanneer je een gerecht bereid in een airfryer versus bereiding in een friteuse.

Airfryer - aantal kCal

Frituurpan - aantal kCal

Kaassoufflé: 200

Kaassoufflé: 300

Hamburger: 200

Hamburger: 270

Frikandel: 160

Frikandel: 200

Kipcorn: 150

Kipcorn: 190

Kroket: 150

Kroket: 175

Bitterbal: 35

Bitterbal: 40

Friet (100gr): 130

Friet (100gr): 320


Meer vitamines met een airfryer behouden?

De meeste mensen gebruiken de airfryer vooral voor snacks en patat, maar de airfryer is een veelzijdiger apparaat dan de friteuse. Met een airfryer kun je, naast frituren, ook bakken, braden en grillen. Zo kun je ook gezonde alternatieve gerechten bereiden, zoals vis, vlees en groenten. Deze onbewerkte producten zijn op zich al gezond. Als je deze producten bereid met hete lucht, behouden ze meer voedingsstoffen en vitamines.


Minder schadelijke stoffen?

Om het airfryen nog gezonder te maken, is het belangrijk dat je friet en andere snacks niet te donker of bruin bakt. Wanneer je frites te donker gebakken zijn is er een kans dat er een kleine hoeveelheid acrylamide kan worden gevormd. Acrylamide kan schadelijk zijn voor je gezondheid, wanneer je er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten, zoals frites, verhit boven 120 graden Celsius. In diepgevroren frites is het acrylamidegehalte zeer laag. Verse frietjes kunt je het beste een half uur vooraf in water laten weken of eerst kort koken.

Populaire video voor artikel: Is een airfryer gezond? Bakken met hete lucht is gezonder dan frituur

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen