728x90: Bol Ad
Beste Laptop

Hoeveel werkgeheugen heeft mijn computer nodig?

Door - - Prijs-update: 25 april 2024 -

Alles over het werkgeheugen (RAM-geheugen)

Het werkgeheugen is geheugen dat gebruikt wordt voor korte termijn informatie waarmee de computer een programma kan verwerken. Het uitkiezen van werkgeheugen bij een goede laptop of computer is nodig om programma's stabiel te kunnen openen. De grote van het geheugen is bepalend voor de snelheid van een computer. Het werkgeheugen wordt heel vaak verward met opslag-geheugen wat een harde schijf is en bedoeld is om bestanden op te slaan. Onze experts geven inzicht in best geteste laptop waarin we de best geteste laptops hebben uitgelicht of bekijk ook ons artikel wat gaat over alles over processoren & processorsnelheid en meer over dit onderwerp hoeveel opslagruimte heb je nodig voor een laptop?.

Verschil werkgeheugen en opslaggeheugen

Werkgeheugen is, maar tijdelijk en alleen bedoeld voor bestanden en data zodat de computer ze kan verwerken (laten zien op het scherm). Als je de computer uit doet, is het werkgeheugen leeg. Opslaggeheugen is een harde schijf waar je windows op installeert, games, foto's, video's en programma's zoals office kan bewaren. Als je de computer uit doet dan blijven al je bestanden bewaart.

Hoeveel werkgeheugen heb ik nodig?

Je hebt minimaal 4GB aan werkgeheugen (RAM) nodig in je computer, maar dat is dan wel echt het minimum om programma's te kunnen laten draaien. Een computer reageert en werkt een stuk vlotter als je er 8GB in hebt zitten en voor gamen maakt 16GB of hoger echt het verschil. Hieronder laten we zien wat je nodig hebt en voor welke toepassing.

Microsoft Office en Teams

minimaal: 4GB

aanbevolen: 8GB

3D Gamen (moderne games)

minimaal: 16GB

aanbevolen: 32GB

Normaal gamen (2D, kaartspelletjes, etc)

minimaal: 8GB

aanbevolen: 16GB

Surfen, mailen en tekstverwerking

minimaal: 4GB

aanbevolen: 8GB

Foto's bewerken (Photoshop, etc.)

minimaal: 8GB

aanbevolen: 16GB

Video's bewerken (Premiere, iMovie, etc.)

minimaal: 8GB

aanbevolen: 16GB

Waar is werkgeheugen (RAM) voor?

Het werkgeheugen is belangrijk voor verschillende soorten geheugen, zoals het registergeheugen en het externe geheugen. RAM-geheugen wordt meestal als cache geheugen gebruikt, waarbij het cache geheugen is een soort geheugen dat wordt gebruikt om gegevens op te slaan die vaak door een computer worden gebruikt, zodat ze snel beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn. Cachegeheugen wordt gebruikt om de toegang tot gegevens te versnellen en de prestaties van een computer te verbeteren. Meestal is er ook een gedeelte van het werkgeheugen op de harde schijf dat wisselbestand wordt genoemd. Cachegeheugen wordt gebruikt om gegevens op te slaan die vaak worden gebruikt, zodat de processor niet hoeft te wachten totdat ze vanuit het werkgeheugen of opslaggeheugen worden opgehaald. Dit kan de computer sneller maken door te voorkomen dat de processor trager wordt tijdens het uitvoeren van programma's. Houd er rekening mee dat cachegeheugen beperkt is en alleen de gegevens kan opslaan die op dat moment door de computer worden gebruikt. Wanneer het cachegeheugen vol is, zullen de oude gegevens verwijderd worden en zullen er nieuwe in komen.


RAM-geheugen voor Windows 10/11

Dit zijn de systeemvereisten voor de installatie van Windows 10 en Windows 11, 32-bits OS of 64-bits OS en het vlot kunnen laten draaien van dit besturingssysteem. Een 64-bits besturingssysteem (OS) is bedoeld voor moderne processoren die meerdere cores hebben, ook wel multithreading processor genoemd.

RAM geheugen 2 GB is minimaal (Windows 10), maar liever 4GB (Windows 10/11) of 8GB/16GB voor beide ideaal.
Processor 1 gigahertz (GHz) maar 3 GHz of hoger is ideaal
Hardeschijfruimte 16 GB voor 32-bits OS of 32 GB voor 64-bits OS
Grafische kaart DirectX 9 of nieuwer kan draaien (DirectX 11 of 12 is ideaal)
Beeldscherm minimale resolutie van 800x600 pixels

DRAM geheugen

DRAM (Dynamic Random Access Memory) is een soort geheugen dat wordt gebruikt in computers en andere elektronische apparaten om gegevens op te slaan die nu door de processor worden gebruikt. DRAM is een soort werkgeheugen (RAM) en wordt gebruikt om gegevens op te slaan die tijdelijk nodig zijn voor het uitvoeren van programma's en het uitvoeren van andere taken door de computer.

Een DRAM-module is een klein circuitboard met DRAM-chips erop geïnstalleerd. De module kan in een speciaal slot op het moederbord van een computer worden geplaatst om extra werkgeheugen (RAM) toe te voegen. DRAM-modules zijn beschikbaar in verschillende groottes, afhankelijk van de hoeveelheid geheugen die ze bevatten. Doorgaan worden ze gemeten in gigabytes (GB).

DRAM-modules zijn snel en eenvoudig te benaderen door de processor, wat betekent dat ze een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de prestaties van de computer. Als het werkgeheugen vol is, kan de processor niet efficiënt werken en kan de computer traag worden. Als je een DRAM-module zelf wil toevoegen aan je computer dan verbetert je de prestaties van de computer. Wanneer je een DRAM-module koopt, moet je er wel goed op letten dat deze DRAM-module kan werken met het moederbord van je computer voordat je het geheugen gaat installeren. Wanneer een DRAM-module niet compatibel is, zal deze niet goed werken en kunnen er problemen ontstaan zoals vastlopers.

Veelgestelde vragen

Is 8 GB werkgeheugen genoeg?

Voor normale gebruikers, die surft op internet, tekst verwerkt en netflix kijkt op zijn laptop, is 8 GB voldoende, maar als je games wil spelen waar snelheid belangrijk dan moet je kiezen voor meer werkgeheugen. Voor alledaags gebruik van een computer is 4 gigabyte aan RAM vaak voldoende, maar 8 GB is beter.

Wat is belangrijker werkgeheugen of processor?

Als je laptop meer werkgeheugen (RAM) heeft hoe sneller deze is, maar helaas is het niet zo makkelijk te stellen dat het werkgeheugen belangrijker is dan de processor. Een langzame processor met veel werkgeheugen is een slechte combinatie, net als een snelle processor en weinig werkgeheugen. Zorg daarom voor een goede combinatie van een snelle processor en voldoende werkgeheugen.


Conclusie

Het is goed om te weten dat een computer bestanden tijdelijk opslaat in het werkgeheugen om ze te kunnen verwerken. Hoe groter het werkgeheugen hoe sneller een computer kan werken. Een computer werkt met 2 x 4GB aan werkgeheugen (in totaal dus 8GB) en heel stuk sneller en je hoeft dan minder lang te wachten.

Populaire video voor artikel: Hoeveel werkgeheugen heeft mijn computer nodig?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen