728x90: Bol Ad
Beste Laptop

Alles over accu's en batterijen

Door - - Prijs-update: 31 maart 2023 -

Een accu- of batterijcapaciteit, accutype maar ook het aantal mAH zijn belangrijke punten bij het uitkiezen van een beste laptop of computer. Het zorgt er namelijk voor dat een product voor een langere tijd draadloos gebruikt kan worden en niets is vervelender als een korte accu-duur en steeds maar te snel moeten opladen. Lees de uitleg van onze experts in beste laptop waarin we de top 10 laptops hebben uitgelicht.

Accu capaciteit (mAh)

De capaciteit van een laptop wordt weergegeven in milliampère-uur (mAh), of wattuur (Wh). Hoe meer capaciteit een accu heeft, hoe langer je ermee kunt doen, maar helaas is het niet zo simpel dat een hogere capaciteit altijd betekend dat je er langer mee kunt doen. Aan de ene kant is de capaciteit belangrijk, maar aan de andere bepaald het verbruik hoe lang kunt doen met één acculading. Zo kan het zijn dat een apparaat met een lage capaciteit en verbruik, door efficiëntie, langer meegaat dan een apparaat met een hoge capaciteit en verbruik. Zo heeft een gemiddelde laptop of smartphone ongeveer een capaciteit tussen de 2000 en 8000 mAh.

Accutype's

De meeste consumentenelektronica hebben tegenwoordig een Li-ion of Li-Polymeer batterij. Een Li-ion heeft een hoge energiedichtheid en lange levensduur en daardoor is milieuvriendelijker, kent een lange levensduur en loopt niet zo snel leeg. Een Li-Polymeer is de opvolger van Li-ion en kan nog meer energie afgeven en kan zeer snel opgeladen worden.

Accuduur of batterijduur

Hoe lang je met je batterij of accu kunt doen met één keer volledig laden noemen we accuduur of batterijduur. De accuduur wordt bepaald door de capaciteit van de accu en het verbruik. Als een apparaat veel energie verbruikt dan gaat de batterij sneller leeg. Meestal is het zo dat zeer geavanceerde apparaten met mooie functies en schermen veel energie verbruiken en een goede accu nodig hebben. Zo verbruikt een mooi en groot OLED scherm meer energie dan een kleiner LCD scherm. Ook bepaalt wat je doet hoeveel energie het kost en zo kost het bijvoorbeeld meer energie voor een smartwatch om een rondje hardlopen met hartslag te tracken dan wanneer je rustig op de bank zit. Zo kosten zware processen, zoals videobewerking en gaming veel meer energie voor een laptop.

Levensduur & vervangbaar

Helaas heeft een accu niet het eeuwige leven. Lithium-ion batterijen gaan meestal drie tot vijf jaar mee en daarna zal de accuduur snel afnemen. De batterij zal dan steeds sneller leeg zijn tot de accu niet meer oplaadt. Dan kun je het apparaat niet meer draadloos gebruiken en moet je het constant aan de netstroom te hangen of de accu te vervangen. In sommige gevallen is het mogelijk om de accu van een apparaat te vervangen en hiermee verleng je de levensduur van het toestel. Met een nieuwe batterij kan het apparaat weer een hele tijd mee. Helaas zien we ook dat een accu niet te vervangen is en de fabrikanten, klanten dwingen tot het kopen van een nieuw apparaat. Het niet meer kunnen verwisselen van een accu/batterij is niet meer toegestaan vanwege strengere Europese regelgeving.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuwe accu voor een laptop?

De prijs van een nieuwe accu voor jouw laptop kan nogal verschillen. Allereerst kun je vaak kiezen tussen een originele en een namaak accu. Wij adviseren altijd te kiezen voor een originele accu voor je laptop, omdat je anders het risico loopt dat je laptop stuk gaat. Een originele accu kost wel meer dan een namaak en kost al snel meer dan 100 euro.

Wat is de levensduur van van een laptopaccu?

De gemiddelde levensduur van een accu van een laptop is 3 tot 4 jaar. Elke keer als je de laptop oplaadt neemt de totale capaciteit af. Ook of je de accu volledig leeg laat lopen of halverwege weer oplaadt, heeft invloed op de levensduur. Tenslotte hebben nieuwere laptops ook de mogelijkheid om de accu niet volledig vol te laden, want de levensduur ten goede komt.


Conclusie

Probeer een een volledige accu ontlading (helemaal leeg) te voorkomen. Tussentijds opladen is voor moderne accu's (zoals Lithium-ion) geen probleem maar hou er rekening mee dat een accu altijd achteruit gaat bij ook normaal gebruik. Gebruik ook alleen goede opladers en kabels met een keurmerk en van een goed merk (A-merk).

Populaire video voor artikel: Alles over accu's en batterijen

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen