iPad TipsWelke eigenschappen zijn belangrijk bij de keuze van een tablet?
Door Paul Terol - - Prijs-update: 01 juni 2023 -
Hoe kies is de beste tablet?
In dit artikel helpen we je bij het maken van een keus voor een nieuwe iPad of Android tablet.
Besturingssysteem
Het besturingssysteem wordt ook wel Operation Systeem (OS) genoemd. De vier besturingssystemen voor tablets zijn: Apple iPadOS, Google Android, Chrome OS en Windows. Van deze vier komen iPadOS en Android het meest voor en zijn het belangrijkste. Apple iPadOS is het oudst en heeft de meeste gebruikers. iPadOS is zeer gebruiksvriendelijk, maar de prijs van een iPad is meestal wel iets hoger dan die van een Android tablet. Apps voor de iPad moet je installeren via de Apple App Store en Apple voert een strenge controle uit wat hier wordt toegevoegd. Hierdoor hebben apps een betere kwaliteit en komen onveilige apps (malware) minder voor. Google Android is de grote concurrent van iPadOS. Dit besturingssysteem biedt meer ruimte om je tablet aan te passen. Android apps kun je installeren via de Google Play Store of gewoon van het internet. De kwaliteit van de apps op de Google App store is lager en apps van het internet bevatten nog wel eens virussen.
Welk besturingsysteem moet ik kiezen?
Android tablets zijn meestal iets goedkoper dan iPads, maar wij adviseren een tablet te kiezen met een besturingssysteem dat je al kent van je mobiele telefoon. Heb je een Apple iPhone, kies dan voor een tablet met iPadOS. Heb je een Android telefoon dan zouden wij een Android tablet adviseren.
Premium-artikel
Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.Scherm
De schermkwaliteit van een tablet wordt bepaald door de volgende factoren, die we hieronder volgens toelichten.
Grootte van het scherm |
Tablets komen in verschillende soorten en maten. We onderscheiden eigenlijk 3 formaten scherm. Gemiddeld scherm Groot scherm |
Type van het scherm |
Het schermtype bepaalt hoe kleurrijk en helder beelden zijn. Wil je de beste kwaliteit scherm kies dan voor een IPS scherm met LED-technologie of een OLED scherm. Dit zijn de beste schermen en zitten vaak op de duurdere tablets. De kleuren worden helder en scherp weergegeven. Je kunt ook kiezen voor een TFT of LCD-scherm. Hiervan is de weergave iets minder goed, maar wel prima om YouTube te kijken, het nieuws te lezen en je social media te bekijken. Hoge kwaliteit gaat minder goed met deze schermen, want de kleuren zijn iets fletser en minder helder. |
Resolutie en pixel-dichtheid |
De scherpte van het beeld wordt bepaald door de resolutie. De resolutie wordt uitgedrukt in pixels (beeldpuntjes). Ga minimaal uit van een resolutie van 1920x1080 pixels, want dan kun je een film in full HD bekijken op je nieuwe tablet. Hoe hoger het aantal pixels hoe beter de kwaliteit van het scherm. Naast de resolutie heb je ook nog het aan pixels per inch, ofwel ppi. Ook hier geldt: hoe meer pixels hoe beter de kwaliteit. |
Helderheid |
De helderheid van een tablet geeft aan hoe goed je het scherm kunt zien met veel omgevingslicht. De helderheid wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter, ook wel nits of cd/m² genoemd. Hoe hoger het aantal nits, hoe hoger de maximale helderheid. Kies minimaal voor een tablet met 450 nits, want dan kun je op een zonnige dag buiten, nog goed je scherm lezen. Is dit minder belangrijk, dan kun je ook voor iets minder nits kiezen. |
Beeldverhouding |
De beeldverhouding wordt bepaald door de lengte en breedte van het scherm. Tablets hebben enkele standaardverhoudingen. Alle Apple iPads hebben een beeldverhouding van 4:3. Omdat Android tablets gemaakt worden door verschillende leverancier bestaan er bij Android tablets meerdere beeldverhoudingen.
Standaardverhouding (4:3 of 3:2) Breedbeeld verhouding (16:9 of 16:10) |
Opslagruimte
Elke tablet is uitgerust met een harde schijf. Alles, wat je op de tablet opslaat, wordt op deze harde schijf neergezet. Denk hierbij aan apps, foto's, video's, muziek, mails, maar ook het besturingsysteem. Hoe groter de opslagcapaciteit hoe meer je kunt opslaan op je tablet. De meeste tablets hebben 32 of 64 gigabyte (GB) opslagruimte, maar er zijn ook tablets met minder of juist meer opslag. De laatste jaren is het aantal GB minder belangrijk aan het worden omdat steeds meer wordt opgeslagen in de cloud. Films kijken we tegenwoordig vanuit de cloud via Netflix. Muziek spelen via de cloud af via Spotify en de foto's worden ook opgeslagen in de cloud. Toch is het wel belangrijk dat je wel voldoende opslagruimte hebt. Sommige Android tablets kun je later nog uitbreiden met extra opslagcapaciteit met sd-kaartjes.
Wij adviseren minimaal te kiezen voor een tablet met 32 GB, maar hieronder een korte lijst per gebruikssituatie:
- Thuis & gezin: 32 GB & 64 GB
- Studie & zakelijk: 128 en 256 GB
- Beeldbewerking & fotografen: 512 GB of meer
Mobiel internet
Standaard is welke tablet uitgerust met internet via wifi, ofwel je draadloze (thuis) netwerk. Wanneer je veel onderweg bent kun je gebruik maken van de wifi in de trein, koffiebar of hotel, maar je kunt ook tablet kiezen met mobiel internet. Dan kun je overal op het internet, zonder gebruik te hoeven maken van de wifi. Eigenlijk net als bij je mobiele telefoon. Een tablet met mobiel internet is uitgerust met een simkaart-houder. Je moet er wel rekening mee houden dat je een extra mobiel data-abonnement moet aanschaffen.
Snelheid
De snelheid van de tablet wordt voornamelijk bepaald door de processor en het werkgeheugen. Snelle tablets hebben een snelle processor met meerdere kernen en veel GB aan werkgeheugen.
Processor
De belangrijkste factor voor de snelheid van een tablet is de processor. Processoren zijn uitgerust met processorkernen, ook wel cores genoemd. De processor zorgt ervoor dat de verschillende taken, die uitgevoerd moeten worden, worden verdeeld over de verschillende kernen. Zo wordt de werklast verlaagd en worden de activiteiten sneller uitgevoerd. Achter de processornaam staat vaak een getal. Dit is het aantal kernen. Hoe hoger het getal, hoe beter de processor.
Werkgeheugen tablet
Het werkgeheugen wordt ook wel het intern geheugen of RAM-geheugen genoemd. Het werkgeheugen wordt uitgedrukt in gigabyte (GB). Vaak worden het aantal werkgeheugen GB's door elkaar gehaald met het opslaggeheugen, dat ook in GB wordt uitgedrukt. Het werkgeheugen is meestal het kleinste getal waar GB achter staat. Tijdens het uitvoeren van taken wordt in het werkgeheugen tijdelijk informatie opgeslagen. Hoe meer intern geheugen, hoe meer 'werk' er opgeslagen kan worden. De taken worden dan sneller afgehandeld. Gemiddeld heeft een tablet 4 á 6 GB werkgeheugen.