728x90: Bol Ad
Tv advies

Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? Is meer hertz beter?

Door - - Prijs-update: 01 april 2023 -

Bij de aanschaf van een nieuwe televisie is het belangrijk dat je ook let op het aantal hertz. Met hertz wordt de verversingssnelheid van de tv aangeduid en dit bepaalt hoe vloeiend het beeld is. Dit zie je duidelijk bij snelle beelden, zoals bij sportwedstrijden of actiefilms. Kijk je veel beelden met snelle bewegingen of speel je games op je tv? Dan adviseren wij je om minimaal een televisie met 100 hertz of meer te kiezen. Om een compleet beeld te krijgen kun je hier meer lezen over de beste top 10 tv.

Wat is hertz bij een tv?

Met het aantal hertz wordt de verversingssnelheid, beeldverversingssnelheid of refresh rate van een tv bedoeld. Met de verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde er een nieuw beeld verschijnt op het scherm. Als je tv-kijkt dan zijn dit eigenlijk allemaal plaatjes achter elkaar, die snel achter elkaar worden afgespeeld. Denk hierbij aan de eerste animaties van vroeger. Één frame van de video is dus één plaatje. Wanneer je de plaatjes snel achter elkaar afspeelt, dan ontstaat er een bewegend beeld. Hoe meer plaatjes per seconden, hoe vloeiender de video eruitziet.


image quality check Premium-artikel

Premium-artikel

Het artikel wat je nu aan het lezen bent is een premium-artikel en wordt dagelijks nagelopen om het actueel te houden.24 frames dus 24 hertz?

Bijna elke film is opgenomen met 24 frames per seconden. Maar waarom zijn tv’s dan verkrijgbaar vanaf 50 Hz en niet 24? Nu wordt het wat technisch, maar dit heeft vooral te maken met onze hersens. Om voor ons brein twee verschillende opeenvolgende frames te kunnen onderscheiden moet het verstuurde licht kort onderbroken worden. Zonder deze korte onderbreking voegen onze hersens de twee frames samen. Dan krijg je een wazig beeld. Om ervoor te zorgen dat je de ruimte tussen de frames niet ziet als een flikkering, moet de beeldverversingssnelheid minstens 46 Hz zijn.


Waarom 100 hertz tv?

Niet zo lang geleden waren de meeste televisies maximaal 50 hertz. Een 50 hertz tv geeft 50 frames per seconde weer. Als je het aantal frames verdubbelt tot 100 frames per seconden dan heb je een 100 hertz televisie. Bij gewone tv-programma’s, zoals praatprogramma’s of een Engelse romantische comedy dan merk je weinig van het verschil tussen een 50 hertz of 100 hertz televisie. Ga je naar snelle beelden kijken, zoals een voetbalwedstrijd (waar de bal snel door het beeld schiet), een autorace (waar Verstappen zijn concurrenten voorbijscheurt) of een actiefilm (de laatste James Bond), dan zul je het verschil wel zien. Bij een 50 hertz tv zullen de snelle acties te zien zijn als veeg. Bijvoorbeeld bij een voetbalwedstrijd zie een witte streep achter de bal.


Meer hertz op je tv voor gamen?

De meeste games bestaan uit snelle acties, waarbij een hoge refresh rate onmisbaar is. De nieuwste game consoles, zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X, ondersteunen een verversingssnelheid van 100 hertz. Wanneer je dus 1 van deze spelcomputers hebt of graag wilt hebben, dan is het zeer verstandig te kiezen voor een televisie met minimaal 100 hertz. Je beelden zullen tijdens het spellen er vloeiend en levensechter eruitzien.


Merkspecifieke naamgeving hertz

De meeste televisie merken hebben hun eigen benamingen en berekeningen voor de verversingssnelheid. Van standaardisatie in deze branche is helaas geen sprake. Hieronder vind je een lijst met de namen van de merkspecifieke aanduiding voor hertz.

Merk

Naamgeving verversingssnelheid

LG

Picture Mastering Index (PMI)

Panasonic

Black Light Motion Rate (BMR)

Philips

Perfect Motion Rate (PMR)

Samsung

Picture Quality Index (PQI)

Sony

MotionFlow XR

Conclusie: hoeveel hertz moet mijn tv minimaal hebben?

De hoeveelheid hertz van een televisie van is van groot belang is voor de beeldkwaliteit en de weergave van bewegingen. Wij adviseren te kiezen voor een televisie met een verversingssnelheid van minimaal 60Hz voor een soepele weergave van bewegingen, vooral bij actie- en sportprogramma's. Een tv met een verversingssnelheid van minimaal 120Hz is beter voor het soepel weergeven van bewegingen en het verminderen van motion blur. Als je de juiste hoeveelheid hertz kiest, kun je het scherm comfortabel en helder bekijken zonder je ogen te beschadigen.


Populaire video voor artikel: Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? Is meer hertz beter?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen