728x90: Wehkamp Ad
Algemeen

Wat is het verschil tussen een bluetooth en een wifi speaker?

Door site-redactie - Prijs-update: 07 december 2022 -

Draadloze speaker voor thuis of onderweg?

Wifi speakers en bluetooth speakers hebben veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillen. Wifi en bluetooth zijn beide manieren om je speaker te verbinden aan het apparaat waarvan je de muziek stuurt, zoals een telefoon of een tablet. Beide technieken hebben specifieke eigenschappen, met elke voor- en nadelen. Zo is wifi is een zeer hoogwaardige stabiele verbinding, maar vereist wel een verbinding met je thuisnetwerk. Daarom zijn wifi speakers alleen geschikt om thuis te gebruiken. Verbinding via bluetooth heeft een bereik van maximaal 10 meter en is dus zeer geschikt voor speakers die je meeneemt naar buiten zoals het strand, zwembad of het park.

Verschillen tussen wifi en bluetooth speaker

Er zijn een aantal verschillen tussen de wifi speaker en bluetooth speaker. De verschillen van de speakers hangen vooral samen met de verschillende verbindingstechnieken.

Eigenschappen van bluetooth

Bluetooth is een draadloze verbindingstechniek die communicatie mogelijk maakt tussen twee apparaten. Via een radioverbinding worden de gegevens van het ene apparaat naar het andere verzonden. Je kunt muziek via bluetooth versturen, maar ook andere bestanden. Bluetooth heeft een beperkt bereik van maximaal 10 meter en dit is meestal meer dan voldoende om je bluetooth speaker aan te sluiten op je smartphone of tablet. Nadeel is wel dat, als je wegloopt, de verbinding verbroken wordt. Bluetooth gebruikt weinig energie en is daarom ideaal om te gebruiken in combinatie met apparaten die werken op accu of batterijen. Muziek dat via bluetooth wordt verzonden wordt gecomprimeerd (verkleind) om het makkelijker en sneller te kunnen versturen. Het comprimeren betekent dat de geluidskwaliteit verslechterd en in de praktijk betekent dat de hoge en lage tonen worden verwijderd.

Eigenschappen van wifi

Een wifi speaker streamt muziek van je smartphone, tablet of laptop via je draadloze thuisnetwerk. Wifi speakers moet je draadloos verbinden met je thuisnetwerk, via je wifi-router. Dit maakt direct dat een wifi speaker niet geschikt is om mee te nemen buitenshuis, omdat je daar geen verbinding hebt met je wifi-netwerk. Wifi is een zeer stabiele verbinding die verder kan dan 10 meter, maar dit is wel afhankelijk van je router en mogelijke objecten die het signaal tegen houden. Geluid dat via wifi naar de speakers wordt verstuurd hoeft niet verkleind te worden, omdat de verbinding voldoende snel en stabiel is. Over het algemeen wordt de muziek verzonden via het internet en daarom hoeft je apparaat hoeft niet constant verbonden te zijn met het netwerk. Omdat je de wifi speaker alleen thuis gebruikt is het gebruik van een accu niet relevant. Meerdere speakers kun je eenvoudig aan hetzelfde netwerken verbinden en zo maak je een multiroom opstelling. Hiermee geniet je van muziek door je hele huis. Of je kunt de speakers onderdeel uit laten maken van je home-cinema systeem en koppelen aan je soundbar, voor de perfecte geluidservaring tijdens het kijken van films en series.

Waterdicht
Omdat bluetooth speakers vaak worden meegenomen naar het strand, zwembad of het park zie je dat bluetooth speakers vaak spatwaterdicht of volledig waterdicht zijn. Wifi speakers gebruikt men thuis en heeft dit geen toegevoegde waarde. Er zijn overigens wel wifi speakers die (spat)waterdicht zijn, zodat je ze in de badkamer kunt plaatsen.

Verschillen in tabel

Hieronder zijn we uitgaan van standaard uitgangspunten, maar we merken wel dat beide speakers steeds meer naar elkaar toe groeien. Zo zijn bijvoorbeeld wifi speakers, die draagbaar zijn en bluetooth die je kunt gebruiken in een multiroom opstelling.

Wifi speaker Bluetooth speaker
Verbonden met internet Ja Nee
Draagbaar Nee Ja
Gecomprimeerd geluid Nee Ja
Afstand Groter Kleiner (max 10m)
Geluidskwaliteit Beter Goed
Waterdicht Nee Ja
Gebruik Binnen Buiten
Multiroom opstelling Ja Nee
Stof- en stootbestendig Nee Ja
Storingsvrij Ja Nee


Populaire video voor artikel: Wat is het verschil tussen een bluetooth en een wifi speaker?

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen