Trends

3D-printing is booming: komende vijf jaar een groei van 500%!

Door site-redactie - Prijs-update: 21 september 2021 -

3D-printing wordt steeds populairder. Het Amerikaanse consultancy bedrijf Wohlers Associates heeft kort geleden aangegeven de komende vijf jaar een groei te verwachten van wel 500%! Dat is niet zo vreemd als je ziet dat de ontwikkelingen bij en gebruik van 3D-printing op vele gebieden in een enorme stroomversnelling is gekomen. En als grote internationale bedrijven als Mercedes, Ferrari en Boeing de technologie omarmen, gaat het heel hard! 3D-printing is zeer populair!

Van onderdelen voor motoren en zonnecellen tot brillen en protheses; als het maar enigszins mogelijk is, wordt de 3D-printer ingezet bij de productie. En vooral op het gebied van industriële en medische toepassingen breidt het gebruik zich momenteel rap uit. Zo konden we begin deze maand al melden dat Ferrari hun nieuwe F1-motor ontwikkelt met behulp van 3D-printers. Maar de voorbeelden zijn inmiddels legio.

Boeing
Vliegtuigfabrikant Boeing gaat 3D-printers inzetten bij de productie van een andere belangrijke activiteit van het bedrijf: het bouwen van satellieten. Men wil hiermee de kosten drukken door sneller te kunnen fabriceren en dat met minder mensen te hoeven doen. De enorm grote en zeer hoogwaardige satellieten kosten nu veelal zo'n 150 miljoen dollar per stuk en Boeing denkt met de nieuwe 3d-geprinte modulaire satellieten de kosten significant te kunnen terugbrengen.

Eerder al werd bekend gemaakt dat Boeing 3d-printers inzet voor het bouwen van ruimtevaartobjecten. Zo werden voor de ruimtetaxi Starliner, een bemand ruimtevaartproject dat astronauten naar het ISS moet brengen, al ongeveer 600 onderdelen met een 3d-printer gefabriceerd en kon men zo met name zorgen voor een aanzienlijke gewichtsbesparing.

Mercedes-Benz
Ook bij Mercedes-Benz Trucks heeft de 3D-printer sinds september vorig jaar z'n intrede gedaan voor het snel en goedkoop printen van dertig belangrijke kunststof onderdelen voor de wagens. Belangrijk voordeel hierbij is dat het bedrijf de (reserve)onderdelen voortaan niet meer op voorraad hoeft te houden, maar deze met een druk op de 3D-printer-knop op aanvraag kan produceren en vervolgens direct leveren aan de klant.

En ook bij Renault Trucks gaat men binnenkort 3D-printen. Het betreft hier in tegenstelling tot de kunststof-prints van Mercedes dan echter metalen onderdelen waarbij het belangrijkste voordeel wordt gehaald uit het feit dat flink op gewicht kan worden bespaard.

Snelmenu

Innovatie

3D-printers worden door innovaties steeds beter en tegelijkertijd goedkoper. En het aantal toepassingen neemt daardoor enorm toe. Zo zien we in de medische wereld al een tijd dat 3D-printing wordt ingezet voor het vervaardigen van precies passende protheses. En ook binnen het onderwijs wordt steeds duidelijker dat de 3D-printer een uitstekend middel kan zijn bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden en denkprocessen bij leerlingen. Zie voor meer informatie daarover ook onze onderwijsblogs:

image: Ultimaker 2+ - te koop vanaf:  3.049,-

Ultimaker 2+

Conrad

€ 3.049,-

Doorbraak

Maar door de daling van de prijzen neemt ook het aantal toepassingen op het snijvlak van industrie en consumentenmarkt op dit moment al sterk toe. En nu het ook voor kleinere productiebedrijven lonend wordt een 3D-printer aan te schaffen voor het printen van onderdelen en 3D-printing dus binnen bereik komt van MKB-bedrijven, wordt het aantal toepassingen zienderogen groter.

Zo biedt het Duitse brillenmerk Mykita op basis van hightech-gezichtsscans nu al perfect passende 3D-geprinte monturen. En sportschoenenfabrikant Nike verwacht dat klanten binnen afzienbare tijd online een digitaal ontwerp voor een schoen kopen, het ontwerp volledig naar eigen smaak aanpassen om deze vervolgens in een nabijgelegen Nike-winkel te laten printen.

Thuisgebruik
Het zal duidelijk zijn: na de succesvolle introductie de afgelopen tijd in de industrie, de medische wereld, het onderwijs en nu ook het MKB, lijkt ook de massale doorbraak van 3D-printers voor thuisgebruik nog slechts een kwestie van tijd.

De opmars van de 3D-printer is niet meer te stoppen...

 

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen