728x90: Bol Ad
Inspiratie

3D-printing ook voor architecten een heel handig gereedschap

Door - - Prijs-update: 20 april 2024 -

Wie kent ze niet; maquettes, driedimensionale modellen op schaal, waarmee vooral architecten hun ontwerp aanschouwelijk kunnen maken. Voor zichzelf om te zien of alles precies zo werkt zoals het bedoeld is, maar vanzelfsprekend ook voor de opdrachtgevers die aan de hand van een 3D-model een veel betere indruk krijgen van hoe één en ander er in de werkelijkheid uit zal gaan zien.

Waar architecten en modelbouwers tot voor kort aangewezen waren op onder andere scharen, zagen en snijders voor het bewerken van materialen als karton, hout en piepschuim, gebruiken ze inmiddels vaak een heel andere gereedschap: de 3D-printer! En dat levert ze flink wat voordelen op...

Soorten modellen
De mogelijkheden om 3D-printing toe te passen in de architectuur zijn bijna onbeperkt. Een aantal belangrijke toepassingen zijn:

• Early stage-modellen
Waarom zou je wachten met het tonen van ideeën aan de opdrachtgever tot alles zo goed als klaar is? Met 3D-printing kun je tijdens alle stadia van het ontwerp zaken visualiseren en zo vanaf het allereerste moment de klant optimaal bij het proces betrekken en zorgen voor goede feedback over hoe het eventueel beter kan.

• Stadsplanning
Met de juiste 3D-printer is het mogelijk binnen enkele uren een complete stad te vatten in een driedimensionaal model waarin alle visionaire ideeën en concepten tot in het kleinste detail zijn opgenomen. Eventuele wijzigingen van onderdelen zijn vervolgens eenvoudig en supersnel in te passen.

• Model-variaties
Met de 3D-printing is het mogelijk vele variaties van een model snel en goedkoop af te drukken en deze te (laten) beoordelen op bruikbaarheid. Op die manier wordt het wel heel eenvoudig om het perfect, definitieve ontwerp te ontwikkelen.

Sweco
Een mooi voorbeeld van dit alles is een project van Sweco. Dit grootste architectonische- en ingenieursbureau van Europa gebruikt Ultimaker 3D-printers voor het ontwerpen van een nieuw stedelijk gebied in Sri Lanka:

Een uitgebreid verhaal over dit bijzondere project vind je op de website van Ultimaker.

De toekomst
Wat er uiteindelijk allemaal mogelijk zal blijken met 3D-printing is koffiedik kijken. Zeker is wel dat de ontwikkelingen bijzonder hard gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het project van DUS Architects uit Amsterdam? Dit architectenbureau presteerde het een volledig 3D-geprint mini-buitenhuis te realiseren. De zogenoemde Urban Cabin is onderdeel van onderzoek naar compacte en duurzame woonoplossingen in stedelijke gebieden.

Het huisje heeft een oppervlakte van 8 m2 en een inhoud van zo'n 25 m3. In het ontwerp is plaats gemaakt voor een mini-veranda en een bank in de binnenruimte die kan worden omgebouwd tot een tweepersoons bed. Het geheel is geprint van bioplastic en dit kan desgewenst compleet worden versnipper, gerecycled en opnieuw geprint worden.

Populaire video voor artikel: 3D-printing ook voor architecten een heel handig gereedschap

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen