Stella Ad
Productnieuws

Ultimaker 3; de nieuwe generatie dual extrusion 3D-printers

Door site-redactie - Prijs-update: 10 april 2021 -

Ruim een half jaar nadat het Gelderse bedrijf Ultimaker hun topmodel 3D-printer - de Ultimaker 2 - van een upgrade voorzag in de vorm van de Ultimaker 2+, heeft de 3D-printerbouwer nu alweer twee gloednieuwe modellen aangekondigd: de Ultimaker 3 en z’n grotere broer de Ultimaker 3 Extended. Ultimaker claimt dat de Ultimaker 3 de meest betrouwbare dual extrusion 3D-printer op de markt is.

Beide zijn per direct beschikbaar vanaf zo'n € 3.600,-.

Met de nieuwe generatie 3D-printers richt Ultimaker zich vooral op de zakelijke markt en het onderwijs; een doelgroep die het bedrijf ook nu al voorziet met klanten in de vorm van vooraanstaande bedrijven als Tesla, Volkswagen en Apple. Consumenten zijn vooralsnog slechts goed voor een klein percentage van de verkoop en dat zal ook in de nabije toekomst waarschijnlijk het geval blijven.

Jos Burger, CEO van Ultimaker: "Ons team is voortdurend bezig het 3D-printen verder vooruit te helpen en de nieuwe Ultimaker 3 is het resultaat van drie jaar ontwikkeling met als doel aan de behoeften van veeleisende bedrijven tegemoet te komen."

Vernieuwingen
De Ultimaker 3 komt met een indrukwekkende lijst aan nieuwe mogelijkheden, maar de belangrijkste is toch wel de toevoeging van een tweede printkop, waarmee het apparaat twee materialen tegelijkertijd kan printen. De mooiste toepassing daarvan is het printen van in-water-oplosbaar ondersteuningsmateriaal. Hierbij leg je het object na het printen in water en al het ondersteuningsmateriaal verdwijnt als sneeuw voor de zon. En dat zonder urenlang priegelen met een schuurpapiertje.

Zeker niet onbelangrijk zijn ook de verwisselbare printmonden, waardoor de printmogelijkheden flink worden vergroot en het onderhouden van de printmond een stuk eenvoudiger wordt. Andere wat kleinere verbeteringen zijn een verstevigd en verwijderbaar verwarmd printbed, een verbeterde airflow, een camera op het bouwplatform en LED-indicatie-verlichting als er gebruikers-interactie nodig is. Op het gebied van connectiviteit biedt de Ultimaker 3 WIFI, Ethernet, maar ook stand-alone printen via USB.

Opvallend is ook NFC-technologie die in de nieuwe filamentspoelen van de Ultimaker 3 is verwerkt. Hierdoor herkent de 3D-printer precies welk materiaal er op dat moment wordt gebruikt en kan het verschillende print-instellingen daarop aanpassen.

Prijs/kwaliteit
De Ultimaker 3 is verkrijgbaar voor rond de € 3.600,- inclusief btw; de grotere Ultimaker 3 Extended kost ongeveer € 4.470,-. Dit zijn stevige prijzen, maar bedenk daarbij wel dat er voor die bedragen weinig 3D-printers met zulke uitgebreide mogelijkheden op de markt te vinden zijn. De nieuwste Ultimaker kan bijvoorbeeld printen op 20 micron waarmee de printer zich wat printkwaliteit betreft aan de absolute top van de markt positioneert en vele concurrenten het nakijken geeft.

Groei
Vorige maand nog ontving Ultimaker een lening van 15 miljoen van de Europese Investeringsbank om het bedrijf verder te laten groeien en onderzoek te doen naar nieuwe 3D-printtechnologieën. De introductie van de Ultimaker 3 is waarschijnlijk slechts de eerste stap in het streven uit te groeien tot één van de grootste en beste 3D-printerbouwers ter wereld. De Nederlandse printerbouwer verkocht vorig jaar 20.000 stuks 3D-printers en de algemene verwachting is dat de afzet in 2016 vele malen hoger zal uitvallen.

"We zien bij bedrijven en in het onderwijs een voortdurend groeiende professionele behoefte aan toegankelijk 3D-printen,” stelt John Kawola, voorzitter van Ultimaker in de Verenigde Staten en Canada. “Met de Ultimaker 3 kunnen wij heel goed in deze behoefte voorzien."

Relevante producten

icon: Ultimaker 3 - te koop vanaf:  3.769,-

Ultimaker 3

Ultimaker - De nieuwe Ultimaker 3 kopen is op alle fronten een verbetering ten opzichte van de voorganger, maar het belangrijkste pluspunt is toch wel de toevoeging van een tweede printkop....

Conrad: € 3.769,-

icon: Ultimaker 3 Extended - te koop vanaf:  4.619,-

Ultimaker 3 Extended

Ultimaker - De nieuwe Ultimaker 3 Extended is de grote broer van de nieuwe Ultimaker 3 en een flinke verbetering ten opzichte van z'n voorganger, de Ultimaker 2+ Extended. Belangrijkste...

Conrad: € 4.619,-

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen