728x90: Wehkamp Ad
Filamenten

ABS filament; Acrylonitrile Butadiene Styrene voor kracht en flexibiliteit

Door - - Prijs-update: 31 maart 2023 -

Alles over ABS Filament

ABS, de afkorting voor één van de meest gebruikte 3D printmaterialen, staat voor Acrylonitrile Butadiene Styrene. Het is een op aardolie gebaseerde plastic en een populaire keuze vooral vanwege zijn grote kracht en prettige flexibiliteit.

ABS heeft verschillende eigenschappen die gezien kunnen worden als voordeel, maar tegelijkertijd ook als nadeel. Het ABS thermoplastic wordt tijdens het printen gesmolten bij een temperatuur tussen de 225 en 250 graden Celsius en de geur van het gesmolten thermoplastic ruikt ook echt als gesmolten plastic. Dit is belangrijk om te weten als u wilt printen naast of vlak bij de werkplek.

Recyclebaar
ABS valt onder de recycle groep nummer 7, wat betekent dat ABS objecten gerecycled kan worden. Een nadeel is alleen dat er, omdat het prijzig is om dit te recyclen, slechts weinig organisaties ABS-producten ook daadwerkelijk aannemen. Is milieuvriendelijkheid een belangrijke eigenschap die u zoekt, kies dan voor PLA.

ABS is een hard thermplastic dat slagvast is en een hoge smelttemperatuur heeft. De unieke eigenschap van ABS is dat het, naast hard, wel zeer buigzaam is en dat zie je niet vaak bij een hard thermoplastic. Hierdoor wordt ABS ook het meest gebruikt om harde en stevige producten te maken zoals autobumpers en legoblokjes.

ABS staat bekent als uitstekend printmateriaal voor de wat meer gevorderde 3D printer. Wanneer er wordt gesproken over ABS en 3D printen, dan wordt er PLA-filament bedoeld.

Filament
Het woord filament is afgeleid van het Latijns woord filum, wat draad betekent. Met 3D printmateriaal filament bedoelt men de 'inkt' van een 3D printer, meestal gemaakt van thermisch plastic of thermoplastic.

Voordelen van printen met ABS filament:
• Hoger smeltpunt, zodat je creaties niet zullen vervormen onder hoge temperaturen';
• Flexibiliteit maakt het creëren van in elkaar grijpende stukken makkelijker.

Nadelen van printen met ABS filament:
• Lange afkoeltijd, hierdoor zijn modellen gevoelig voor kromtrekken;
• Dampen tijdens het afdrukken.

ABS versus PLA filament
ABS en PLA zijn de meest voorkomende 3D filamenten en met beide kun je prachtige 3D modellen creëren. Indien jouw object stevig dient te worden, kies dan voor ABS wat bij hoge temperaturen zo gevormd wordt dat er robuuste objecten gerealiseerd kunnen worden. PLA is vooral goed te gebruiken voor projecten waarbij eerdere kleuren gebruikt moeten worden. PLA filament is namelijk in zeer veel verschillende kleuren beschikbaar. PLA geeft je objecten tevens een glossy look. Is dit niet jouw bedoeling, kies dan voor ABS.

Bekijk ook onze Special over PLA voor meer informatie daarover...

Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen